Posted in Blog

“ŠESTA FLOTA” NA DUNAVU 1992-2011

“ŠESTA FLOTA” NEMA ŠTA DA TRAŽI NA DUNAVU
“Šesta flota” nema šta da traži na Dunavu – izjavio je juče Tanjugu generalni direktor Jugoslovenskog rečnog brodarstva Dušan Strugar.

Krajem prošle nedelje u Evropskoj zajednici nagovešteno je da će uputiti svoje inspekcije i na Dunav sa zadatkom da kontrolišu transport robe prema Jugoslaviji. Direktor Jugoslovenskog rečnog brodarstva tvrdi da u ovoj godini JRB nije imalo ni jedan jedini brod u međunarodnim vodama Dunava. Već od 26. decembra prošle godine Jugoslovensko brodarstvo je povuklo svoje brodove iz Nemačke a kasnije i iz drugih zemalja.

 

U izjavi za Tanjug Dušan Strugar dokazuje da u nemačkim vodama, Austriji, Čehoslovačkoj i Mađarskoj JRB već mesecima nema svoju flotu posle izrečenih sankcija u Savetu bezbednosti.

 

I ostale podunavske zemlje dosledno sprovode mere Saveta bezbednosti kada je reč o plovidbi Dunavom, izjavio je Strugar. Čak su neke podunavske zemlje, Rumunija u prvom redu, bile – kako kaže direktor JRB – “veći katolik od pape”, jer su njihove odluke strože od same Rezolucije Saveta bezbednosti. Naime, Savet bezbednosti zabranio je promet i prevoz robe za i iz Jugoslavije, a rumunske vlasti su donele dodatnu odluku da zabrane prevoz robe u tranzitu jugoslovenskim brodovima iz Rumunije za Mađarsku, Austriju i Rusiju. Poslove u tranzitu za strane partnere JRB obavlja više od 30 godina i ploveći za njih zarađivao je je oko petinu deviznih prihoda.

Odluka rumunskih vlasti kosi se sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija. Zabrana o tranzitu roba ne sprovodi se u drugim granama saobraćaja na tlu Evrope. Čak ni Mađarska i Austrija ne zabranjuju jugoslovenskim brodovima da prevoze robu koja nije namenjena Jugoslaviji, već stranim naručiocima.

Generalni direktor JRB je obavešten da su jugoslovenske i srpske vlasti uputile zvaničan protest rumunskoj vladi što je uvela sankcije mimo Rezolucije 757 Saveta bezbednosti i najavile su protivmere.

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.