Povratak Milijane Baletić

Standard
“Građanska Vojvodina”: Povratak Milijane Baletić – uvreda za žrtve i Vojvodinu
Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zaprepašćena je činjenicom da je Radiotelevizija Vojvodine emitovala „dokumentarnu emisiju“ koju potpisuje „urednica i scenaristkinja“ Milijana Baletić, doajenka ratnohuškačkog novinarstva i promoterka govora mržnje. Ovim činom Javni servis, koji se finansira od novca građanki i građana Vojvodine, ne samo da se narugao multietničkoj Vojvodini, novinarskoj profesiji i elementarnim moralnim nazorima, već je i pljunuo na žrtve genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti krvavih ratova iz devedesetih godina prošloga stoleća.
Građanska Vojvodina traži od RTV-a da javno odgovori na pitanje zbog čega su se odlučili na ovaj skandalozan potez, ali i da se odmah izvini Vojvođanima zbog poniženja koje im je priredio.
Građani Vojvodine, ali i građani zemalja bivše Jugoslavije, sa grozom se prisećaju lika i dela Milijane Baletić, čiji su izveštaji bili u funkciji podstrekivanja na ratne zločine i na genocid. Njene reči mržnje vrlo brzo su se pretvarale u hice od kojih su stradale mnoge nevine žrtve. Umesto da se Milijani Baletić i njenim ratnohuškačkim saborcima sudi zbog nedvosmislenog doprinosa masovnim ubistvima i razaranjima, ona se pojavljuje na Javnom servisu sa gotovo jednakom retorikom kao devedesetih godina, vređajući susedne države i narode, a kao gosta dovodi takođe starog znanca iz devedesetih, Nikolu Kusovca, istoričara umetnosti i ekstremnog nacionalistu.
Ovo je još jedna prilika da Građanska Vojvodina postavi pitanje Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije šta se desilo sa najavljenom analizom uloge medija u podsticanju i podstrekivanju ratnih zločina i genocida, iz koje su trebale da  proizađu optužnice protiv ratnih propagandista iz devedesetih godina koji su dali svoj nesumnjiv doprinos strašnim zločinima učinjenim u ime Srbije?
Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine:
Centar za razvoj civilnog društva
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Građanski fond “Panonija”
NVO “Otvoreni licej”
Zelena mreža Vojvodine
Građanska akcija Pančevo

3 thoughts on “Povratak Milijane Baletić

  1. Nikada ne mogu zaboraviti njen TV izveštaj iz 92-93 iz Čajniča i Dnevniku RTS gde komentariše strašan zločin u nekoj školi nad muslimanskim dečacima od 16 do 18 godina koji swu spas tražili ispod školskih klupa i katedre gde ona kaže da su došli njihovi, ranili srpskog stražara a njih pobili. Dobro bi bilo kada bi u arhivi našli taj izveštaj i ponovo ga pustili. Ali s’ obzirom da je na vlast SPS svaki komentar je nažalost suvišan
    (neko iz Srbije, 8. maj 2011 16:34)

    Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.