The Clash on Broadway

____________________________________________________________

U maju i junu 1981. godine, The Clash su bukirani da sviraju osam koncerata u omanjem njujorškom klubu Bond’s International Casino na Times Squareu, kako bi promovisali svoj epski trostruki album Sandinista!.

Pohlepni promoteri prodali su previše ulaznica i bend je odlučio da poveća broj svirki kako bi svako s kartom ušao na koncert. Broj nastupa povećan je na sedamnaest s dodatnim matine i večernjim koncertima.

Nekoliko puta su zbog gužve morali da intervenišu Američki maršali, a Joe Strummer je mnogo godina kasnije, u sjajnom filmu Dona Lettsa Westway to the World, opravdano rekao: “We owned the City (NYC)”.

Predgrupe su tek priča za sebe: The Fall, The Dead Kennedys, Lee “Scratch” Perry, Grandmaster Flash and the Furious Five, The Treacherous Three, KRAUT, Funkapolitan, The Slits, ESG, Bad Brains, The Bloods, The Sugerhill Gang, Joe Ely i drugi.

Do sada su snimci (video) ovih nastupa bili retki i prilično loši. Profi audio snimak koncerta od 9. juna možete pronaći na muzičkim blogovima. Lettsovi snimci takođe pate od lošeg zvuka.

Na sreću, neki obožavalac skinuo je profi audio koji je pomenutog 9. juna snimila neka FM radio stanica i prilepio ga na razne video snimke koji već godinama kruže netom. Rezultat je fantastičan:

Safe European Home

This is Radio Clash

London Calling

(from Muzika)

Advertisements