Vranje Press istražuje: Milošević i dalje počasni gradjanin Vranja – Mira Marković u Crnoj Travi

Skorašnja istorija: Juga Srbija

Vranje Press istražuje: Milošević i dalje počasni gradjanin Vranja – Mira Marković u Crnoj Travi

Ko zna da li će titula počasnog gradjanina ikada biti oduzeta počivšem predsedniku.

Titula počasnog gradjanina Vranja predsedniku tadašnje SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću na dan oslobodjenja grada u Drugom svetskom ratu 7. septembra 1994. godine.Milošević je tada četvrti i poslednji put boravio u Vranju. Tada je otvorena i nova konfekcija Kompanije „Jumko“, kao i porodična fabrika „Komo“ u Bujanovcu, a u okviru projekta malih preduzeća Kompanije „Simpo“.
U obrazloženju opštineske vlasti o donošenju ovakve odluke stoji da se priznanje dodeljuje „za postignute izuzetne zasluge u očuvanju mira i Srbiji i zalaganju za pravedan mir na prostorima bivše Jugoslavije, kao i za zaštitu nacionalnih interesa, slobode, ravnopravnosti celokupnog srpskog naroda, uspostavljanja jedinstva Republike Srbije i ostvarivanju ravnopravnosti svih njenih gradjana u stvaranju uslova za ekonomski razvoj i prosperitet, kao i unapredjenju demokratskih odnosa u Republici Srbiji i SR Jugoslaviji“.
Odluka o počasnom gradjaninu Vranja na snazi je i danas. Bilo je od 5. oktobra nekoliko inicijativa da ona bude poništena i da se Miloševiću ta titula oduzme. Poslednji put to se desilo novembra 2006.godine kada je incijativu pokrenula odbornička grupa „Pokreta za Vranje“.
– Koaliciona većina koju su tada u skupštini Vranja činili DSS, SRS, SPS i G17 plus je tu incijativu većinom glasova odbacila.U istom paketu odbijena je i inicijativa odbornika DS i drugih opozicionih stranaka da se Lenjinova ulica u Vranju dobije ime dr Zorana Djindjića – seća se tih vremena Suzana Popović Irić, tada odbornica „Pokreta za Vranje“.
Odluka i do danas nije promenjena, a zabeleženo je i to da su odbornici Skupštine grada minutom ćutanja odali poštu i kada je preminuo Mirko Marjanović, bivši predsednik Vlade Srbije, a na inicijativu odbornika SPS.
Kao lider Jugoslovenske levice (JUL) dr Mirjana Marković je na 53. godišnjicu oslobodjenja Bujanovca u Drugom svetskom ratu na svečanoj sednici SO Bujanovac 14.novembra 1997.godine proglašena za počasnu gradjanku Bujanovca. Na vlasti je tada u opštini Bujanovac bila koalicija JUL-a, sa albanskim partijama, dok su socijalisti bili u opoziciji. Predsednik opštine bio je dr Stojanče Arsić, tada funkcioner partije Mirjane Marković. „Priznanje se dodeljuje za izuzetne zasluge u izgradnji i razvoju demokratskih odnosa, očuvanju mira i poseban doprinos afirmaciji i praktičnoj ideji ravnopravnosti naroda i ljudi, boljeg i humanijeg života“, navedeno je u odluci o proglašenju Markovićeve za počasnu gradjanku Bujanovca.
– Interesantno je da je onaj koji je doneo odluku o proglašenju Markovićeve za počasnu gradjanku, taj isti Arsić 2001. godine kada je napustio JUL bio i inicijator da se ta odluka poništi i titula oduzme Markovićevoj – podseća bivši predsednik bujanovačke opštine Nagip Arifi iz Partije za demokratsko delovanje (PDD).
Kada je JUL na lokalnim izborima osvojio vlast u jednoj od najmanjih i najnerazvijenijih opština na jugu Srbije Crnoj Travi koja broji samo 2.200 stanovnika doneta je odluka da se za počasnu gradjanku proglasi Mirjana Marković. Odluka je doneta jednoglasno a Markovićeva je prisustvovala dodeli priznanja. Ova odluka i do danas je na snazi i nije bilo incijativa da se ona promeni.

http://specijal.vranjepres.info/sh/1/20/24420/?tpl=20

 

http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/49007-Hitler-bez-statusa-poasnog-graanina-zaviaju.html

Advertisements