A Dobricin Vinograd, Jesu li i njega prekadili?

Standard

Pisalo je da su hilandarski monasi prekađivali mesto gde je Slobodan Milošević sleteo i gde je sve boravio ne bi li isterali nečastivog iz tog svetog mesta.

Monasi su se neposredno pre te posete sklonili iz manastira, a posle nje uveli dodatni post, osvetili svako mesto na koje je stala predsednička noga i odustali od uzgoja paradajza na mestu na koje su sleteli helikopteri.

A Dobricin Vinograd, Jesu li i njega prekadili?

Nije samo Blagoje Adžić išao u Hilandar, išli su i grupno,ostali srpski komunistički generali, izgleda tamo je davana zakletva budućoj Vojsci SR “Jugoslavije”.

Pred početak SFRJ krize, srpski komunisti su školovanje novih kadrova,  preselili iz Kumrovca  u Pyongyang. Nedugo zatim da se dokaže moralno politička podobnost, naročito generala. dovoljno je bilo samo da se krste i hodočašće u Hilandar, završena stvar, ostaješ u “službi”.

Žalio mi se tada jedan njihov.

“Mnogo lepa ona Severna Koreja. Divan narod, divni ljudi, mnogo su nas lepo primili, medjutim, za šest meseci koliko sam tamo bio jeli smo samo travke.”

Pitam ga
Pa zar nemaju oni u svojoj kuhinji jela od mesa?

“Imaju, ali je uglavnom kereće. Sumnjali smo i na gore i meso niko nije, za šest meseci, ni pipnuo. Nisu slučajno, vlasti Severne Koreje donele zakon kojim se porodica umrlog obavezuje da mrtvaca sahrani tek posle sedam dana valjda da bi bili sigurni da se preminuli usmrdio.”

A sad, kakvi su uslovi?

“Sad je laća: krštenje, zajam ili donacija za preporod Srbije, uz donaciju ide i slika u “Politici”, a ako pikiraš, baš u vrh, super je potvrda iz Hilandara” 

Vidosav Stevanović Hilandar moderniji od hodoćašća u Kumrovec


“Pitaj ih gde je jednooki Mitrofan. Poludeo je, jadnik. Besovi su u njemu, oni što ih spominje jevanđelist Luka. A otac Mitrofan je u vinogradu što ga je Dobrica Ćosić zasadio, obavlja prolećno podrezivanje čokota“. Komunisti i ljotićevci koji sade i obdelavaju isti vinograd, ta ideja mi je vo vremja ono izgledala neprirodno, crnohumorno. Zar nisu bili ljuti protivnici? Ali u stvarnosti je bilo drukčije: ljotićevci su lako postajali komunisti. Sad obrnuto: komunisti s istom lakoćom postaju ljotićevci.”

Još jedna crvena svinja sa “Svastikom”

Na samo nekoliko meseci pred pocetak masovnog krvoprolica u bivsoj Jugoslaviji, bio sam svedok nenajavljene helikopterske blic posete manastiru tadasnjeg sefa jugoslovenskog generalstaba, u pratnji nekoliko grckih generala. U svecanoj manastirskoj sali, pred okupljenim bratstvom Hilandara, grckim i jugoslovenskim novinarima i predstavnicima grcke vojske, general Blagoje Adzic je tada pretio ratom (»ova je Jugoslavija u krvi stvarana, u krvi ce se i rusiti«). Mesto na kojem je ova pretnja izgovorena trebalo je da uveri grcke generale kako ce srpski komunisticki generali voditi pravoslavni rat u kojem im grcka braca mogu samo biti saveznici.
Pavle Rak

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.