Leva skretanja Vuka Draškovića

Standard

E-novine: Kuda ide Srpski pokret obnove
Piše: Igor Živković

http://www.e-novine.com/stav/53519-Leva-skretanja-Vuka-Drakovia.html

Neverovatno, ali pazi, neverovatno – autor teksta nije pomenuo “Srpsku gardu”?! Ne pominje se ni u 22 komentara koji mrsomude od teksta na dalje. Kad pre zaboraviše Gišku koji je ušavši u dubinu hrvatske teritorije, izdahnuo napušten od tri tenka tadašnje JNA koji su se, umesto da mu čuvaju odstupnicu, iz do danas nerazjašnjenih razloga, jednostavno povukli. Smrću Ðorđa Božovića Giške je praktično umrla i Srpska garda.

Sam Giška najpre je radio u SDB-u, koji je napustio da bi prešao u SPO. Tu je najpre organizovao obezbeđenje Vuka Draškovića, da bi posle devetomartovskih demonstracija napustio taj posao. Iako se neprekidno insistiralo na nestranačkom karakteru Garde, nesporna je činjenica da su 80 odsto vojnika bili članovi SPO, dok među 40.000 ljudi (koliko se pretpostavlja da je bilo gardista), nije bilo nijednog člana SPS-a. S druge strane, Giška je bio simpatizer Slobodana Miloševića.

“Miloševićevu sliku sam u početku držala među ostalim svecima kao ikonu, dok je Giška čitao ‘Godine raspleta’ kao sveto pismo. Kasnije je shvatio da je Milošević okružen mnogim pogrešnim ljudima, bezličnim ličnostima, koji umeju samo da podržavaju svog vođu”, kaže Milena Božović, Giškina majka.

Sve vreme postojanja, od jula 1991. godine, s početkom prvih ozbiljnijih sukoba u Hrvatskoj, Giškina vojska tretirana je u Srbiji kao paravojna formacija. Po početku prvih akcija Garde, niko nije sporio da akcije koordiniraju čelnici SPO i Glavnog štaba garde. Ipak, prema rečima Zorana Kojića, portparola, prevagu je imao Glavni štab.

“Tako je SPO predlagao da se na front šalju samo stariji od 27 godina, što Štab nije prihvatio jer, kad je napadnuto srpstvo, svi moraju da ga brane. Tako su gardisti postajali svi iznad 18 godina”, objasnio je Kojić.

Osim godina starosti, zainteresovani za ulazak u Gardu morali su da dokažu da nisu skloni drogiranju i kriminalu, zbog čega su prolazili proveru kod lekara, psihologa i odgovarajućih instruktora.

Vuk Drašković, predsednik SPO, izjavio je tih godina da ga “Garda ne zanima ništa više nego JNA”, jer su i mnogi vojnici članovi njegove stranke.

Uskraćujući čitaocima informaciju o “Srpskoj gardi”, autor zamagljuje raspon ludila Vuka Draškovića: od ubice, preko rukoseka i šetnji korisnih i za telo i za um, do mirotvorca u službi Draže Mihailovića. Vuk Drašković je spreman na sve, a danas je ta osobina podjednako opasna kao i krajem osamdesetih kad je Vuk stupio na raspamećenu srpsku političku pozornicu.

One thought on “Leva skretanja Vuka Draškovića

 1. Ah taj DEPOS!

  Kakvu je samo Milošeević opoziciju imao u to vreme, nije mu bilo lako. Ne znam da li je smeo i jedno oko da zatvori. Buka i smrad nesnosni, galama, šerpe, lonci, jagnjići, prasići, non stop marševi, petarde, prskalice stalne pretnje: Ne znaš ti, daj nama, mi to bolje radimo, em smo tiši. Sve sami akademici, Bećković, Drašković, Tadić, Obretković, Mićunović, Šećerovski prekaljeni borci za onu stvar. Udružili se sa hipicima i anarho-monarhistima, al nisu ovo hipici ko što su nekad bili, nisu to, šizle mizle, seke perse, to su bre mačo gay likovi, mogli bi da glume sa Rambom u svakom filmu, osvojiće oni jednog dana i Holivud i to kao glavni negativci. Nisu ni anarho-monarhisti kao što su nekad bili. Nema tu manira da vam se krv sledi kad ih vidite. Tu je bio i jedan u odelu, jak ko bik, vegetarijanac, jede samo travke. Od njega je pretila i najveća opasnost. Svi su hteli njega za vodju a on stane na čelo kolone i viče : Ja sam za vama, ja sam za vama, i tako u nedogled, kao da niko ne zna da su svi za vama.

  Svi imaju jasan cilj da sruše legitimno izabranog diktara, duvajući mu, iz sve snage, u ledja, kad, ko i gde, može. Alternativa, predložena od strane akademika Ljubomira Tadića i bojovnih defetista, je bila da se, bojkotom izbora, na izborima osvoji vlast na svim nivoima, ali to je, kao lucidna ideja, ostavljeno za kasnije.

  Miloševiću nije bilo spasa. Sateran je u ćošak, zatim isteran na čistac, ni vetrovka mu nije pomagala. Al onda se odnekud pojaviše, beogradske huliganke, cice golih stomaka, da ih nerviraju, ližući McDonalds sladolede.

  To je bio kraj, skupila se usta i ni daška od oluje. Posle merenja temperature, vizite i konzilijuma molera, izabran je spektar boja i prešlo se na alternativni plan B. Nastaviti sa farbanjem do novih izbora.

  Žao mi je što im se ne priključih i ne dadoh više od sebe. Za malo, što ne bi, gotov. Za sve je kriv McDonalds i onaj ko ga tu postavi.

  Falila su im samo dva prsta i nokat.

  Pionirski park Vidovdanski sabor Beograd 1992.

  Izborna mašinerija Miloševićevog vremena e-novine

  Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.