WikiLeaks raskrinkava “Velikog brata”

Spyfiles

Photo: ilgiornale.it

Najpoznatiji svetski “zviždač” i osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž rekao je da vlade širom sveta koriste elektronske uređaje, kao što su smart telefoni i kompjuteri, kako bi pratili šta ljudi govore, gde se kreću i šta pišu

Asanž je ove nedelje učestvovao u raspravi na Katedri za istraživačko novinarstva na londonskom Univerzitetu City gde je predstavio novi projekat WikiLeaksaSpyfiles. Organizacija je objavila detalje ugovora koje su privatne kompanije za praćenje sklopile sa vladama širom sveta kako bi se izradile software koji će se integrisati u elektronske uređaje kako bi se mogle pratiti aktivnosti ljudi.

Projekat Spyfiles otkriva da 160 firmi u 25 država za obaveštajne službe razvija tehnologiju pomoću koje vlade nadziru svoje građane.

Asanž kaže da će objavljivanje 287 dokumenata u petak pratiti dalja otkrića tokom narednih nedelja i sledeće godine, kako bi  se raskrinkala praksa koja, iako zakonita, vodi kao “totalitarnom državnom nadzoru”.

“Ko ovde ima BlackBerry? Ko koristi Gmail? Pa vi ste svi sjebani!”, kazao je Asanž i objasnio da kompanije širom sveta prodaju prava državama na masovni sistem praćenja za sve te proizvode. Asanž tvrdi kako te kompanije, koje su uglavnom smeštene u razvijenim državama sveta prodaju svoju tehnologiju manje razvijenim zemljama. Često zapadne države sarađuju sa autoritarnim režimima u špijuniranju građana i disidenata.

To uključuje i Gadafijev bivši libijski režim, kojem je francuska kompanija Amesysprodala opremu s kojom su mogli da prate tada opozicione lidere u inostranstvu. Ono što zabrinjava je da je Gadafijeva obaveštajna služba mogla pratiti protivnike režima u SAD-u, Velikoj Britaniji i Finskoj. Isti slučaj je bio u Egiptu gde su građani nakon pada diktatora otkrivali ozvučene sobe sa uređajima britanske Gammakorporacije, VASTech-a iz Južne Afrike i ZTE Corp. iz Kine, pomoću kojih je praćen njihov svaki korak korak na internetu i telefonu.

Međutim, ni građani na zapadu nisu ništa sigurniji. Učesnici rasprave su rekli da britanska služba MI5 navodno koristi sofisticirani sistem prepoznavanja glasa, koji je ugrađen u mobilne telefone kako bi mogli otkriti ko sa kim priča. Ostale agencije mogu otkriti gde se nalazi korisnik, šta piše i čak kako izgleda. Jedan od programa dozvoljava obaveštajnim službama da fotografišu ljude koristeći kamere u njihovim mobilnim telefonima.

“Lokacija korisnika može se pratiti, ako nosi mobilni, čak i kada je on na opcijistand by“, rekao je Asanž, piše RT.

Ovaj projekat je zajednički poduhvat WikiLeaksa, sajta Spyfiles.org i Privacy Internationala, kao i medijskih organizacija iz šest zemalja, uključujući Biro za istraživačko novinarstvo iz Velike Britanije.

Prethodno je Asanž optužio Facebook da svoju najobuhvatniju bazu podataka o ljudima, njihovim odnosima, adresama i komunikaciji, bez ikakvih ograničenja ustupa američkim obaveštajnim agencijama.

U intervjuu za portal Russia Today, osnivač Wikileaksa je na pitanje kakvu su ulogu servisi poput Facebooka i Twittera, odigrali u bliskoistočnim revolucijama, odnosno koliko je lako manipulisati takvim medijima, rekao je da Facebook predstavlja “najodvratniji špijunski alat svih vremena”. Pored Facebooka, optužio je i Google, kao i Yahooo za aktivnu saradnju s CIA-om i američkom vladom u špijuniranju njihovih korisnika.

star
Advertisements