Trolovanje Naših na račun Kremlja

Standard

Hakovani mejlovi

PHOTO\EPA:STR

Provladina ruska organizacija Naši vodi mrežu internet trolova koji svojim komentarima veličaju afirmativne tekstove o Vladimiru Putinu dok u isto vreme spamuju i diskredituju one internet medije koji kritikuju ruskog premijera, navodi se u privatnim mejlovima hakovanim od strane grupe koja sebe naziva ruskom podružnicom Anonimusa

Grupa je objavila na hiljade mejlova za koje kažu da pripadaju Vasiliju Jakamenku, prvom lideru klerofašističke organizacije Naši a danas šefu Federalne omladinske agencije, portparolki te grupe Kristini Potupčik i drugim aktivistima.

U mejlovima se detaljno navode isplate novinarima i blogerima, navodi grupa. 

U prepisci iz novembra 2010. i decembra 2011. se potvđuju dugogodišnje sumnje da su se Naši koristili nezakonite metode, uz finansijsku pomoć Kremlja, kako bi napadali projektovane neprijatelje i plaćali za afirmativne tekstove uz tvrdnje da je Putinova popularnost nepromenjena.

Hakerska grupa je omogućila uvid u strategiju grupe sa ciljem povećanja broja provladinih tekstova na internetu, koji se za razliku od televizije u Rusiji smatra za bastion opozicije.

Nekoliko mejlova aktivista za Potupčikovu uključuju cenovnik za pro-Putinove blogere i komentatore, navodeći da su neki plaćeni preko 600.000 (£12,555) rubalja za postavljanje hiljada negativnih komentara na internetu.

U jednom mejlu poslatom portparolki Naših 23. juna 2011. se kaže da grupa planira da potroši više od 10 miliona rubalja za seriju afirmativnih članaka o godišnjem letnjem kampu u stilu Hitler-jugenda u dva popularna ruska tabloidaMoskovsky Komsomolets i Komsomolskaya Pravda, i jednom dnevnom listuNezavisimaya Gazeta.

Ovo posramljujće curenje podata po ruske vlasti dolazi u trenutku dok se Putin suočava sa najvećim izazovima tokom svoje 12-ogodišnje vladavine, masovnim protestima i velikim nezadovljstvom građana pred predsedničke izbore 4. marta. Paravojna ulična organizacija Naši je osnovana od strane Kremlja upravo sa namenom da spreči svaki takav izazov Putinovoj vladavini.

Formirana je 2005. nakon prodemokratskih revolucija u Ukrajini i Gruziji. Hiljade militantnih pripadnika ove grupe, većinom organizovano dovezenih autobusima u Moskvu iz obližnjih provincija, je izašlo na ulice prestonice u decembru u trenutku dok je hiljade stotina nezadovoljnih građana protestvovalo protiv krađe glasova na parlamentarnim izborima.

Kako se približavaju predsednički izbori Kremlj se sve više okreće ovom militantnom pokretu sa ciljem eliminacije i diskreditacije političkih protivnika. Tokom poslednjeg protesta opozicije u subotu, Kremlj je organizovao dolazak hiljada ljudi na miting u znak podrške Putinovoj kandidaturi.

Uprkos činjenici da Putin ostaje najpopularniji ruski političar, sve je više izveštaja da su oni koji su došli da demonstriraju u njegovu korist silom naterani da uzmu učešće ili su za to plaćeni, što održava sliku opisanu u mejlovima da režim na sve načine pokušava da održi privid Putinove velike popularnosti.

Sudeći po mejlovima, Naši su manipulisali brojem pregleda i ocenama na sajtuYou Tube, pozivajući plaćene “aktiviste” da “dislajkuju” antirežimske video klipove.

Prepiska donekle objašnjava očiglednu paranoju, kako Naši, predvođeni Jakemenkom i njegovim nedavno smenjenim šefom, idologom Kremlja Vladislavom Surkovim, troše ogromne sume novca na stvaranje iluzije o neiscrpnoj popularnosti Putina.

Potvđeno je da je serija pro-Putinovih klipova, navodno snimljena od strane običnih građana, zapravo orkestrirana kampanja Naših. Među njima je internet grupa pod nazivom “Ja stvarno volim Putina” i ženska “Putinova armija”, koja je postala poznata prošle godine nakon što je pozvala žene širom zemlje da skinu majice u znak podrške lideru.

Spekulacije da Naši stoje iza tih klipova, plaćaju internet komentatore, troluju antirežimske sajtove i naručuju DDoS napade već duže vreme kruže. Međutim, hakovani mejlovi sada potvrđuju te tvrdnje i pružaju pogled bez presedana na taj banditski sistem.

Haker iz ruskog kolektiva Anonimus rekao je za portal Gazeta.ru da je operacija hakovanja mejlova obavljena kao “znak protesta” protiv vladinih intervencija u “ javnoj internet sferi”.

“Naš ulitimativni cilj je da ne dozvolimo banditima da bace ruski internet na kolena”, saopštila je grupa.

Aktivisti se žale već duže vreme na koordinisane cyber napade koji su oborili mnoge sajtove ili ih preplavili spam komentarima. Nekoliko liberalnih sajtova, poput stanice radija Eho Moskve i posmatračke grupe Golos, je stavljeno offline DDoS napadima na dan decembarskih parlamentarnih izbora.

Mejlovi takođe pokazuju veliku zabrinutost među našistima nakon što su protesti povodom krađe glasova na parlamentarnim izborima doveli do masovnih okupljanja na ulicama Moskve. Jedan aktivista tim povodom piše Jakamenku predlažući mu brojne “provokativne akcije” sa ciljem diskreditacije sve masovnijeg pokreta.

e-Novine

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.