uz nedeljnu večeru: sirija i iran su za rusiju prva linija odbrane

Standard

Pošto  admin i čon-čon ručaju samo nedeljom onda ovaj prevod sa ruskog serviram pred večeru, koju će vam svakako pokvariti Olja Bećković utiskajući se u vas. Prevod je možda grub, ali smisao nije izgubljen. Ne znam bolje jbg. (Izvor NoNaMe.ru)

SIRIJA I IRAN SU ZA RUSIJU PRVA LINIJA OBRANE

Postoji velika verovatnoća da će prolećni predsednički izbori u Rusiji biti poslednji „predratni izbori“

Sirija je bila vruća tema još u periodu kada se vodila “bitka za Libiju”, ali se poslednjih nedelja ta vrelina izrazito pojačava. Iransko pitanje je, posle dugotrajne prethodne pripreme iz faze bitke informacijama prešlo u fazu hladnog rata i aktivnih priprema za vojnu akciju. Dovoljno je reći da vojni eksperti koji su u 2011-oj godini rat u Iranu smatrali  malo verovatnim, danas postavljaju pitanje kada će udar na Iran početi: s proleća, na leto ili će sačekati rezultate izbora u SAD.

Stoga postaje sve izvesnije da bi prolećni predsednički izbori u Rusiji mogli biti  „poslednji predratni izbori“. Izgledi za početak velikog regionalnog rata (moguće u vidu niza lokalnih konflikata na širem prostoru od Centralne Afrike do Pakistana, Srednje Azije do Kavkaza) postaju sve veći. Prve iskre koje se uveliko polivaju benzinom već se naziru: nemiri u Nigeriji, borbe u Somaliji i Sudanu, napetost u Alžiru, otklizavanje situacije u Libiji i Egiptu u potpuni haos, sukobi u Jemenu, grozničava trka za naoružavanjem arapskih država u prvom redu monarhija, izraženo ratno raspoloženje u Izraelu, koncentracija snaga NATO u Biskoistočnom regionu*, udari amerikanaca po teritoriji Pakistana…

*Podaci sa ruskog sajta KM.RU

Pentagon sada u rejonu Persijskog zaliva raspolaže sa više od 320 krilatih raketa Tomahawk koje su u mogućnosti da dosegnu ciljeve na celoj teritoriji Irana, a početkom aprila njihov broj će narasti do 430. Kako prenosi Interfaks ti podaci su uzeti kao osnov za procenu i analizu taktičko-tehničkih mogućnosti Pentagona i pomorskih snaga SAD rasporedjenih u regionu. U zoni odgovornosti Pete flote SAD, u koju spadaju i Persijski zaliv i Arabijsko more, sada stalno dežuraju dve grupe nosača aviona“Abraham Linkoln“ i „Karl Vinson“. Početkom aprila u ove vode uploviće  još jedna udarna grupa nosača aviona „Eterprajz“.

Siriji i Iranu u takvoj situaciji neće biti moguće da se odbrane bez nečije spoljne podrške. Kako stvari sada stoje Sirija i Iran za Rusiju i Kinu pretstavljaju liniju fronta i odstupanja po tom pitanju neće biti. Jasno je da iranski režim nije mnogo simpatičan Rusiji, ne godi im „šiitski kalifat“ u južnom susedstvu, ali i njegovo uništenje, i podela Irana na delove takodje ne odgovara Rusiji.

Na primer moguće je otceplenje arapa iz Huzestana; azerbejdžanaca iz Južnog Azerbejdžana,Istočnog Azerbejdžana, Zjendžana, Ardjebilja; kurda iz Kurdistana,Zapadnog Azerbejdžana,Kjermanšaha; beludža iz Sistana i Beludžistana… Pri tome su u Bakuu već osetili tu mogućnost i zagovaraju promenu imena svoje zemlje u Severni Azerbejdžan; po uzoru na Na Severnu i Južnu Koreju. Pri ovome su šanse za gradjenje šiitskog kalifata veoma male jer je konkurencija veoma jaka: sunitske monarhije sa projektom „Velikog sunitskog kalifata“, Turska, kao i neprijateljske i moćne SAD, Izrael i njegovi saveznici. Zato za Rusiju Iran spada u kategoriju „neprijatelj mojega neprijatelja je…“

Sa Sirijom stvari stoje prostije: ona za Rusiju nije potencijalni neprijatelj, bliže je njenom savezniku. Preko Sirije Rusija može ostvariti svoje prisustvo na Sredozemnom moru. Osim toga tamo već žive hiljade bivših stanovnika Rusije koji imaju pravo na „zaštitu Rusije“. Tu su i značajni ekonomski interesi uključujući i prodaju, održavanje i modernizaciju ratne tehnike. Zato se odluka o prodaji serije školsko-borbenih aviona JAK-130 u januaru 2012-e, u tako teškom trenutku za Damask, može smatrati važnim korakom u ruskoj podršci sirijskom režimu. Veoma je važna i bezrezervna podrška Siriji koju Rusija pruža i na diplomatskom planu.

Nažalost, šanse za odolevanje Sirije spoljnim pritiscima su veoma male. Pitanje je vremena kada će se spoljne sile otvoreno umešati. Trenutno se odvijaju borbe snaga odanih Damasku (Republikanska garda, Četvrta tenkovska divizija, delovi specijalnih snaga itd) protiv naoružanih pobunjenika, koji se ne mogu nazivati „mirnom opozicijom“ jer su gubici približno u odnosu 2:3 (od 5 000 poginulih oko 2 000 su pripadnici legalnih organa i vojske odane Damasku).

Sudeći po svemu prva na redu za urušavanje je  Sirija. Protiv Asadovog režima istupaju monarhije Persijskog zaliva na čelu sa Er Rijadom i Dohom, Turcima i anglosaksoncima. Iran je mnogo jači protivnik iako oslabljen dugogodišnjim unutrašnjim sukobima i ekonomski iscrpljen blokadom. Nastavljanjem nemira u Siriji, a na fonu propagande koju vode „Al Džazira“, „Al Arabija“, „Euronjuz“, CNN, BBC i različite mirovne misije zagovornici intervencije mogu tvrditi da OUN nisu u stanju da obezbede mir u Siriji.

Na Arapsku ligu se vrši pritisak da privede mirnom rešenju „krvavi sirijski režim“, ali potpuno zanemarujući  niske borbene mogućnosti zemalja Lige pomoć su im uskratile i Turska i zemlje NATO. Sledeći korak bi mogao biti zahtev za stvaranjem pograničnih „bezbednih zona“ na granicama sa Turskom i Jordanom. Osnovnu ulogu odigraće različite grupe pobunjenika koje već imaju svestranu podršku od strane Rijada, Dohe, Ankare, anglosaksonaca…A nadalje, samo je pitanje vremena koliko će izdržati Damask, njemu odana vojska i stanovništvo suočeno sa tvrdnjom „sve je bolje nego rat“.

Iran će za to vreme biti zaokupljen narastajućom vojnom silom udarnih snaga NATO na svojim granicama, održavanjem narušenog unutrašnjeg mira, suočen sa različitim informacionim udarima i provokacijama…

„Modernizacija“ Bliskog i Srednjeg Istoka automatski će dovesti do porasta nestabilnosti na prostoru Južnog i Severnog Kavkaza i Srednje Azije. Ruske oružane snage i tako već vode neobjavljeni rat na Severnom Kavkazu. Guranje Sirije i Irana u more dirigovanog haosa samo će osnažiti rešenost raznorodnih ekstremističkih grupa. Tako će epicentar nemira postati ne Čečenija, već druge republike kao Dagestan i Kabaridan. Osim toga Azerbejdžan ponovo može pokušati da silom reši pitanje Nagornog Karabaha. Paralelno sa dejstvima u Srednjoj Aziji Rusija će morati pomoći i Kazahstanu.

Klasičnog rata, nalik fimovima iz IIWW (tenkovski klinovi, čvrst front, mnoštvo vojske) neće biti. Smenjivaće se teroristička dejstva, diverzije, zasede, čišćenje pobunjeničkih bandi, likvidacije vodja bandi. Zato će u prvom planu biti jedinice za  specijalne operacije, delovi vazdušno desantnih jedinica, kao i precizna dejstva vazduhoplovnih snaga. Rusiji je zato neophodno da i sama formira analogne jedinice specijalne namene prvenstveno svoj specijalni korpus „Alfa“ .  Podrazumeva se da raspuštanje trdicionalne armije ne dolazi u obzir: ona je neophodna kako bi odvratila bilo koga da započne otvoreni opšti rat sa Rusijom, a prvenstveno potencijalne neprijatelje SAD, Tursku, Kinu, Japan i druge zemlje koje raspolažu moćnim i masovnim oružanim snagama.

Jednovremeno sa otvaranjem fronta na Kavkazu i u Srednjoj Aziji svoju delatnost pojačaće i peta kolona. Sa svakom novom godinom produžetka sukoba, u skladu sa porastom psihološkog umora ljudstva, pozicija Rusije će se usložnjavati. Defetizam će postati moćno političko oružje. Zapad ne računa samo na liberale, već i na radikalne nacionaliste koji će dobiti zadatak  da završe sa razaranjem Rusije, cepajući je na veće i manje delove.

Takvoj situaciji Rusija mora prići krećući se po oštrici noža, shvatajući konačno da „banana-narandžaste revolucije“ revolucionari i radikalni nacionalisti svih boja (od ruskih do čečenskih, baškirskih,tatarskih i sl.) jesu smrt za Rusiju

Mora se jasno shvatiti i razumeti da Sirija i Iran jesu prva linija odbrane za Rusiju. Slomivši njih neprijatelji Rusije će izbiti direktno na granice Rusije: Kavkaz, Srednju Aziju, Ukrajinu…

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.