Wilders-ova frizura u funkciji skrivanja njegovog porijekla

Standard
wilders

Geert Wilders, tada osamnaestogodišnjak, u jednom kibbutz-u u Izraelu.

Prema riječima dr. Lizzy van Leeuwen (antropolog, stručnjak za holandsku post-kolonijalnu istoriju), Indijsko porijeklo Wildersove obitelji ima veliki uticaj na njegovu političku ideologiju. “Više od svega Wilders je čisti post-kolonijalni revanšist, opsjednut ukidanjem poslijeratnih (WWII) geopolitičkih promjena i ispravljanja povijesnih pogrešaka.”

Van Leeuwen je u Nacionalnoj Arhivi pronasao dosije Johan-a Ording-a, djeda Geert-a Wilders-a. Ording je bio zamjenik direktora financijskog nadzora u East Java, gdje se oženio Johanna-om Meyer, iz ugledne jevrejsko-indijske porodice. Za vrijeme kratkog odmora sa porodicom u Holandiji 1934, dobija otkaz zbog “ozbiljnog nemara”, a njegov povratak u tada, Holandsku istočnu Indiju (današnja Indonezija), nije bio moguc jer firma East Java to nije htjela platiti. Na kraju je ostao i bez penzije, pa je obitelj upala u ozbiljne financijske nevolje. Neizbježno je, kaže Van Leeuwen, da su ovi gorki događaji ostavili duboke ožiljke u obitelji Wilders.

O obiteljskoj pozadini Geert Wilders-a malo je poznato, ne samo zato što je on sam suzdrzan o tome i sto ponekad iskrivljuje činjenice. Lizzy van Leeuwen tvrdi da Wilders-ova politička djelatnost dijelom lezi i u njegovom indijskom porijeklu:
“Ofarbana frizura Geert-a Wildersa je politički simptom koji nazalost jos niko ne uzima dovoljno ozbiljno.”

NSB

Njegov anti-islamski stav i njegov “ekstremni patriotizam” Wilders dijeli s mnogim drugim političarima indijskog porijekla*, aludirajuci na holandske političare bivše nacional-socijalističke partije NSB (holandska nazzi partija iz WWII), koji su u “Holandskoj istočnoj Indiji”, u tridesetim godinama, bili vrlo popularni.

  • Oni čiji su preci rođeni u bivšoj Holandskoj istočnoj Indiji (današnja Indonezija), većinom bijelci ali među njima je i nešto meleza (ovo napominjem radi lakšeg razumijevanja teksta).

De Groene Amsterdammer: Geert Wilders ima indijske korijene.
Wilders-ova frizura u funkciji skrivanja njegovog porijekla

Skola

wilders

Crnac iz Venlo-a - izblajhani Limburger ovaj nadimak duguje svom indijskom porijeklu.

Geert Wilders je već u prvoj godini osnovne škole, de Sint Mattheusschool u Venlo, dobio nadimak “Crnac iz Venlo-a”

Ludde Gubbels, sada penzionisani učitelj Wildersa, kaže. “U to vrijeme Venlo je imao veoma malo imigranata. Naravno da neko indijskog porijekla nije crnac, ali svi nasi pokusaji da to tada zabranimo nisu urodili plodom.”

Nasilnicko ponasanje prema Wilders-u je nastavljeno i u srednjoj skoli Venlo St. Thomas College. To je naravno dovelo do vrlo teškog puberteta koji Wilders-a tjera na izostanke s časova kako bi izbjegao uznemiravanje.

Ipak, uz pomoc cinovnika institucije koja se stara o problematicnim ucenicima, Wilders zavrsava srednju skolu.
U njegovom daljem obrazovanju, nije otišao dalje od nekoliko ispita na pravnom fakultetu i kurs o socijalnom osiguranju.

Nadimak Geert-a Wilders-a: Crnac iz Venlo-a

One thought on “Wilders-ova frizura u funkciji skrivanja njegovog porijekla

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.