U ZEMUNU PRETUČEN ILIJAŠKI ZLOČINAC VASILIJE VIDOVIĆ VASKE

Prije nekoliko dana u Zemunu je došlo do predizborne tuče između aktivista Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Srpske napredne stranke, njegovog nekadašnjeg zamjenika Tomislava Nikolića. „Šešeljevci“ su izvukli deblji kraj, a najteže je prošao četnički vojvoda iz Ilijaša, Vasilije Vidović Vaske, koji je od udaraca šipkama zadobio nekoliko preloma, te je zadržan u bolnici “Bežanijska kosa”.

Vidović je jedan od predvodnika zločina nad Bošnjacima na području općina Ilijaš i Vogošća, tokom 1992. i 1993.godine . Tokom napada na selo Lješevo kod Ilijaša, 05.juna 1992.godine, kojeg je predvodio po naredbi predsjednika općine Ilijaš Ratka Adžića, Vaske Vidović je sa svojom jedinicom počinio stravičan zločin u kojem su mučki, za samo sat vremena ubivši 21 Bošnjaka. Većinu džamija na okupiranom dijelu ilijaške općine lično je Vaske eksplozivom digao u zrak.

Na suđenju Vojislavu Šešelju u Haagu, jedan od svjedoka je svjedočio „kako su Šešeljevi dobrovoljci vojvode Vasketa, u junu 1993.godine na brdu Žuč, u bijesu zbog srpskih vojnih poraza, strijeljali 25 Bošnjaka iz vogošćanskih logora“.

Vaske je bio blizak Šešeljev saradnik još od rata u Hrvatskoj, a 20. maja 1994. godine Šešelj ga je u Knežini proglasio četničkim vojvodom za „podvige“ na području Ilijaša, Nišićke visoravni i Vogošće.

Tokom rata je bio prepoznatljiv po tome što je vozio džip sa zastavom, na čiju haubu je pričvrstio lobanju Bošnjaka, kojeg je ubio prilikom napada na selo Crnu Rijeku na Nišićkoj visoravni, na koju je stavio plavu kacigu UNPROFORA. Po završetku agresije na BiH, Vidović je pobjegao u Zemun, gdje je uz Brneta Gavrilovića bio lični Šešeljev tjelohranitelj.

U Beogradu je uhapšen 25.aprila 2000. godine, zato što je 09.oktobra 1999.godine ispred Skupštine Srbije pucao u vazduh iz pištolja. Nakon Šešeljevog odlaska u Hag, bio je lični pratilac ljudima iz prvih redova Srpske radikalne stranke, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću. Kada su se krajem ljeta 2008.godine Nikolić i Vučić otcijepili od Šešelja, i osnovali svoju stranku pod nazivom “Srpska napredna stranka” (SNS), vojvoda Vaske je zajedno sa Brnetom Gavrilovićem i Mirkom Blagojevićem iz Bijeljine ostao vjeran Šešelju. Vučić i Nikolić su optužili Vasilija Vidovića i Mirka Blagojevića da su spremali atentat na njih, na promotivnom skupu nove stranke 05. novembra 2008. godine u sremskom selu Hrtkovci. Vasilije Vidović Vaske nikada nije smijenjen sa dužnosti ubice. I, pored mnoštva dokaza, još nije odgovarao za zločine u okolici Sarajeva, a porodice njegovih žrtava se pitaju „da li uopće u BiH postoji potjernica za njim“.

Autor: Avdo Huseinović

Advertisements