U ZEMUNU PRETUČEN ILIJAŠKI ZLOČINAC VASILIJE VIDOVIĆ VASKE

Standard

Prije nekoliko dana u Zemunu je došlo do predizborne tuče između aktivista Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Srpske napredne stranke, njegovog nekadašnjeg zamjenika Tomislava Nikolića. „Šešeljevci“ su izvukli deblji kraj, a najteže je prošao četnički vojvoda iz Ilijaša, Vasilije Vidović Vaske, koji je od udaraca šipkama zadobio nekoliko preloma, te je zadržan u bolnici “Bežanijska kosa”.

Vidović je jedan od predvodnika zločina nad Bošnjacima na području općina Ilijaš i Vogošća, tokom 1992. i 1993.godine . Tokom napada na selo Lješevo kod Ilijaša, 05.juna 1992.godine, kojeg je predvodio po naredbi predsjednika općine Ilijaš Ratka Adžića, Vaske Vidović je sa svojom jedinicom počinio stravičan zločin u kojem su mučki, za samo sat vremena ubivši 21 Bošnjaka. Većinu džamija na okupiranom dijelu ilijaške općine lično je Vaske eksplozivom digao u zrak.

Na suđenju Vojislavu Šešelju u Haagu, jedan od svjedoka je svjedočio „kako su Šešeljevi dobrovoljci vojvode Vasketa, u junu 1993.godine na brdu Žuč, u bijesu zbog srpskih vojnih poraza, strijeljali 25 Bošnjaka iz vogošćanskih logora“.

Vaske je bio blizak Šešeljev saradnik još od rata u Hrvatskoj, a 20. maja 1994. godine Šešelj ga je u Knežini proglasio četničkim vojvodom za „podvige“ na području Ilijaša, Nišićke visoravni i Vogošće.

Tokom rata je bio prepoznatljiv po tome što je vozio džip sa zastavom, na čiju haubu je pričvrstio lobanju Bošnjaka, kojeg je ubio prilikom napada na selo Crnu Rijeku na Nišićkoj visoravni, na koju je stavio plavu kacigu UNPROFORA. Po završetku agresije na BiH, Vidović je pobjegao u Zemun, gdje je uz Brneta Gavrilovića bio lični Šešeljev tjelohranitelj.

U Beogradu je uhapšen 25.aprila 2000. godine, zato što je 09.oktobra 1999.godine ispred Skupštine Srbije pucao u vazduh iz pištolja. Nakon Šešeljevog odlaska u Hag, bio je lični pratilac ljudima iz prvih redova Srpske radikalne stranke, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću. Kada su se krajem ljeta 2008.godine Nikolić i Vučić otcijepili od Šešelja, i osnovali svoju stranku pod nazivom “Srpska napredna stranka” (SNS), vojvoda Vaske je zajedno sa Brnetom Gavrilovićem i Mirkom Blagojevićem iz Bijeljine ostao vjeran Šešelju. Vučić i Nikolić su optužili Vasilija Vidovića i Mirka Blagojevića da su spremali atentat na njih, na promotivnom skupu nove stranke 05. novembra 2008. godine u sremskom selu Hrtkovci. Vasilije Vidović Vaske nikada nije smijenjen sa dužnosti ubice. I, pored mnoštva dokaza, još nije odgovarao za zločine u okolici Sarajeva, a porodice njegovih žrtava se pitaju „da li uopće u BiH postoji potjernica za njim“.

Autor: Avdo Huseinović

3 thoughts on “U ZEMUNU PRETUČEN ILIJAŠKI ZLOČINAC VASILIJE VIDOVIĆ VASKE

 1. “Većinu džamija na okupiranom dijelu ilijaške općine lično je Vaske eksplozivom digao u zrak”.
  Zato su ga i tukli pošteni, napredni i slobodni radikali. Oni su inače poznati po zaštiti svih verskih objekata u minulim ratovima u kojima nisu učestvovali. Vaskoliko zlo znači napadnuto šipkama od sveopšteg dobra? Šipke su bile od čokolade?

  Like

 2. komentar sa e-novina:

  “Gospodari rata su bili bivsi clanovi SK, koji su promenili, pod rukovodstvom MIlosevica, ime u SPS. Svi ostali su bili svih tih godina potpuno beznacajni. Bio je i Vuk Draskovic cetnik, i to prvi cetnik, sa kumom Seseljom, pa to godinama vise niko ne pominje. To sto je neko bio cetnik u ratu, je danas nevazno pitanje na izborima u Srbiji, jer ne glasa Srbija da li ce sutra u rat, nego od cega ce da zivi. U pitanju je borba za goli opstanak i jedino sto je vano je – ekonomija.
  To sto poturaju SNS-u nekakvo navodno cetnistvo, sto u realnom zivotu nema veze sa mozgom, samo govori o tome da sadasnja vlast nema nijedan argument. Nijedan. Sadasnja vlast temeljno unistava Srbiju i to je cinjenica koju oni sada spinovanjem pokusavaju da prikriju, ali tesko to ide, svi mi otvorimo novcanike i… tv propaganda u momentu iscili.”
  @floyd Objavljeno: 29.04.2012 – 12:43

  Like

  • “Gospodari rata su bili bivsi clanovi SK, koji su promenili, pod rukovodstvom MIlosevica, ime u SPS. Svi ostali su bili svih tih godina potpuno beznacajni. ”

   Ovo ima smisla
   komunisti + nacionalisti = nacional-komunisti = JUL
   socijalisti + nacionalisti = nacionalsocijalisti = SPS

   Da su nacionalsocijalisti gori po okolinu od fašista i to je tačno. Jaka Nacija stvara jaku i veliku državu.
   Medjutim fašisti su možda gori ili isti prema drugima u svojoj državi Država iznad svega. Jaka Država stvara jaku naciju.

   Ne treba izgubiti iz vida da su Evropljani tolerisali Franka trideset godina posle WWII.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Francisco_Franco

   A povratak Dolores Ibárruri u Španiju bio jedan od činilaca stvaranja EU

   http://en.wikipedia.org/wiki/Dolores_Ib%C3%A1rruri

   Ostalo što priča @floyd su budalaštine.

   Loša ekonomija samo ide na ruku domaćim falangistima, a ko će da je preokrene ?

   Mislim da tsmo ostali bez materijala- ljudskih resursa.

   Dr.Jorgovanka?

   Činjenica je da ekipa Ćosić Tadić Dačić mora da ode.

   Nikolič je za neke (e-novine, Vesna Pešić) manje zlo.

   Nemam petlje da agitujem za tu opciju i zato sam OUT iz e-novina

   U svakom slučaju iluzorno je izlaziti na izbore dok su DOSIJEI zaključani.

   Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.