sirija postaje nova bih

Uviđajući da je preuzimanje kontrole nad kompletnom zemljom daleka mogućnost, Assad koristi svoju vojnu superiornost da stvori homogeni dio Sirije duž obale, u velikoj mjeri nalik na ono što je Milošević učinio 1992-1995. godine, kada je stvorio današnju Republiku Srpsku u BiH, pišu autori komentara.

Prije dvadeset godina u Bosni i Hercegoivini, Jugoslovenska narodna armija (JNA) okruživala je i granatirala nesrpske regije prije nego što su paravojne jedinice poslane da odrade prljavi posao silovanja i ubijanja civilnog stanovništva.

Sirijska vojska koristi svoju artiljeriju kako bi napala pobunjene zajednice prije nego što njene Šabiha bande – od države aminovane paravojne jedinice nalik na Arkanove Tigrove iz Srbije – krenu da ubijaju žene, muškarce, djecu i starce. Uprkos što pribjegava takvoj taktici, Assad još nije uspio u transformiranju sukoba u sveobuhvatni građanski rat. Odbijajući da igraju njegovu igru, lokalni čelnici protesta uspješno su suzbili tendencije među pobunjenicima da se traži osveta.

http://balkans.aljazeera.net/makale/mediji-sirija-postaje-nova-bih

Advertisements