Batajnica 2012: Kako je PVO ubila Malu Milicu Rakić

Milica Rakić poginula je od gelera 20mm granate ispaljene iz PAT 20/3 na “niskoleteće krstareće rakete”. Sasvim napamet. I jedna je zakačila kuću i ubila dete čijim imenom se manipuliše.
Cevna oružja izbacuju projektil, najčešće balističkom putanjom. Osnovna podela tih projektila koja se nas ovde smatra je na neeksplozivne i eksplozivne. Svaki projektil, i neeksplozivni i eksplozivni, je zrno (metak je zrno + čaura sa barutnim punjenjem). Neeksplozivna zrna obično se koriste kod manjih kalibara, do 14,5mm iako ima i neeksplozivnih zrna većih kalibara (76, 85, 88, 100, 105…) koja se koriste za posebne namene (probojna, pancirno-probojna, protivtenkovska) itd. kao i eksplozivnih zrna manjih kalibara ali sve su to izuzeci.

Porodica protivavionskih topova 20mm (20×110) M55 (M71, M75) ex-YU proizvodnje rađena je za JNA i TO po švajcarskoj licenci (Hispano-Suiza/Oerlikon HS-804) i najčešće koristi eksplozivna zrna:

  • M55 TZ (sa trenutno-zapaljivim zrnom) – eksplozivno zrno sa upaljačem UT M57
  • M57 TZO (sa trenutno-zapaljivo-obeležavajućim zrnom) – eksplozivno zrno sa upaljačem UT M57
  • M60 TZOP ( sa trenutno-zapaljivo-obeležavajuće-probojnim zrnom) – takođe eksplozivno zrno
  • ima još i PA zrno sa blizinskim upaljačem UB M70 i njegovu oznaku nemam pri ruci.

Samo DVE vrste municije 20×110 NEMAJU eksplozivni metak: školska (vežbovna, rađena prvo od drveta a zatim od pune plastike) i pancirno-probojna (puno metalno zrno).

Pri protivavionskoj upotrebi topova 20mm koriste se isključivo eksplozivna zrna (razne vrste ali sve rade na istom principu). Kad zrno eksplodira košuljica zrna kida se u fragmente koji lete unaokolo. To su geleri. (Geler je svaki deo eksplozivnog metka).

Ti si verovatno pobrkao geler i karteč, vrstu punjenja artiljerijskih zrna starijeg tipa namenjenu uništavanju žive sile.

Sva eksplozivna zrna 20mm imaju upaljač sa mehanizmom za samouništenje koji se aktivira u intervalu 4,5 do 9,5 sekundi. Namenjen je zaštiti ljudi i materijalnih sredstava na zemlji – ideja je da se zrno koje ne pogodi cilj u vazduhu samouništi u vazduhi pre povratka balističkom putanjom na zemlju i tako izbegnu neželjeni efekti.

Nišandžija PA topa na položaju na obodu aerodroma Batajnica pucao je (na stvarne ili zamišljene ciljeve u vazduhu) pod vrlo malim uglom i nekoliko zrna pogodilo je kuće u naselju. Geler jednog od tih zrna ubio je malu Milicu Rakić.

Takav način upotrebe PA topa protivan je Pravilu upotrebe koje je važilo i važi u JNA, VJ i VS.

Izvor: krkar, blog b92
http://blog.b92.net/text/16439/Objasnite-deci-da-je-bombardovanje-bilo-ispravno/?page=2

Advertisements