Ko je dirao “lava” dok spava?

Standard

SRPSKI PEN OSUĐUJE SMENE U KULTURI

Srpski PEN centar saopštio je danas da se širom Srbije smenjuju pisci, reditelji i kulturni radnici sa čela značajnih kulturnih institucija i osudio takve postupke.

U saopštenju se navodi da su smenjeni direktor Kulturnog centra Novog Sada Laslo Blašković i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović i dodaje da su to „samo neki od brojnih primera“.

PEN centar je ocenio da je reč o „političkom nasilju nad kulturom“, kao i o ljudima koji su u kulturi dali i daju vidljive rezultate i izrazita umetnička ostvarenja.

„Obrazloženja s kojima su po hitnom postupku obavljene smene ili s kojima se najavljuju čitave serijske smene, predstavljaju otvoreni napad na kulturne i demokratske vrednosti, na javnu reč i slobodu izražavanja, kao i poricanje kulturnih standarda i rezultata“, naveo je PEN.

Podsetio je da direktori kulturnih institucija mogu biti birani isključivo na osnovu javnih konkursa i njihovih stručnih i umetničkih biografija.

Srpski PEN je najavio da će svako odstupanje od Zakona o kulturi smatrati nezakonitim delovanjem vlasti i o tome obaveštavati domaću i stranu javnost.

(Autonomija)

Autonomija.

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.