Sedamdeset godina Bitke na Neretvi: Padaj silo i nepravdo

Standard
Jablanica, 11.maj 2013.

Jablanica, 11.maj 2013.

Savez antifašista i boraca Narodnoooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini u subotu u Jablanici obilježava 70. godišnjicu Bitke na Neretvi.

Nekoliko hiljada antifašista i delegacije iz cijele bivše Jugoslavije došlo je da obilježi godišnjicu najhumanije bitke iz Drugog svjetskog rata. Centralni događaj obilježavanja nazvan je”Padaj silo i nepravdo”..

Bitka na Neretvi, poznata je kao Bitka za ranjenike, a Nijemci su joj dali kodno ime “Fall Weiss” (njemački “Bijeli slučaj”).

U bivšoj Jugoslaviji je nazivana i Četvrtom neprijateljskom ofanzivom. Riječ je o njemačkom strateškom planu o zajedničkom napadu Sila osovine koji je počeo početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini.

Ova ofanziva je trajala od januara do aprila 1943. godine.

Procjenjuje se da je više od 150 hiljada vojnika napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici. Uprkos teškim gubicima i taktičkoj pobjedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svojoj komandi, bolnici i svim ranjenicima.

Reditelj današnjeg umjetničko-muzički programa u kom učestvuje brojni ansambli iz cijele BIH režira istaknuti bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić.

Jablanica, 11.maj 2013.

Jablanica, 11.maj 2013.

Kako je najavljeno u Jablanici će danas pjevati bendovi Zoster (Mostar), Grof Đuraz (Banja Luka), nastupit će Frenkie (Tuzla), ansambl Bel Canto (Zenica), horovi AKCUS Seljo i Corona (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogsuz, koji će partizanske pjesme predstaviti u jazz i rock izdanju.

Takođe, konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju cijelog programa imaće svoj performans.

Ponovo nakon dvadeset godina, u Jablanici će biti prikazana stalna postavka izložbe Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a otvoriće je Raif Dizdarević.

Prema događajima iz Drugog svjetskog rata snimljen je i film “Bitka na Neretvi” u režiji Veljka Bulajića koji spada u red najgledanijih ratnih filmova u istoriji svjetske kinematografije.

Uz brojne nagrade film je 1969. nominovan za nagradu Oscar među pet najboljih stranih filmova.

Sedamdeset godina Bitke na Neretvi: Padaj silo i nepravdo.

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.