Tuzlak optužen za genocid u Srebrenici

Standard

Podignuta optužnica protiv Aleksandra Cvetkovića
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Aleksandra Cvetkovića, rođenog 4. aprila 1968. godine u Tuzli, državljanina Bosne i Hercegovine, nastanjenog u Izraelu i u BiH, lišenog slobode u Izraelu 18. januara ove godine po međunarodnoj potjernici od 14. aprila 2010. godine.

Izručen je BiH iz Izraela 15. augusta 2013. godine i trenutno se nalazi u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. Optuženi Aleksandar Cvetković se tereti da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (GŠ VRS), zajedno sa drugim jedinicama VRS i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), tokom juna i jula 1995. godine učestvovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjaka je pogubljeno po prijekom postupku, te da je u namjeri da potpuno ili djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, vršio ubijanje muških pripadnika grupe bošnjaka i nanosio im teške fizičke ozljede i psihičke povrede.

Optuženi Aleksandar Cvetković, djelujući individualno i skupa sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, između ostalog, se tereti da je krajem juna 1995. učestvovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva kako bi isti napustili Srebrenicu, te da je 11. jula 1995. zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda i drugim jedinicima VRS izveo drugi napad tako što je učestvovao u vojnoj operaciji “Krivaja – 95″, odnosno u zauzimanju zaštićene UN-ove zone Srebrenica.

Tereti se i da je nakon zauzimanja Srebrenice i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, 16. jula 1995., nakon što je više stotina muškaraca dovoženo na Ekonomiju-farmu Branjevo, kao mjesto pogubljenja, iz škole u selu Gornja Pilica, općina Zvornik, s namjerom da potpuno ili djelimično uništi bošnjake Istočne Bosne koji su potražili utočište u enklavi Srebrenica, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, vršio strijeljanje zarobljenika u grupama od po deset s namjerom da ih liši života, pa je na taj način po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zarobljenih muškaraca i dječaka bošnjaka starosne dobi od 15 do 84 godine, od kojih su neki imali poveze na očima i rukama.

Tokom masovnih strijeljanja bošnjaka optuženi Cvetković je dao naredbu jednom od pripadnika 10 diverzantskog odreda da puca iz puškomitraljeza u zarobljene kako bi strijeljanje brže išlo, dok su ostala trojica pripadnika 10. diverzantskog odreda, nakon izvršenog strijeljanja svake grupe zarobljenih, tragali za preživjelima pucajući im u glavu kako bi se uvjerili da niko nije preživio.

Optuženi se tereti da je u cilju da potpuno ili djelimično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku grupu Bošnjaka, vršio ubijanje muških pripadnika grupe bošnjaka i nanosio im teške fizičke ozljede i psihičke povrede, koji su, kao bošnjaci Istočne Bosne činili značajan dio etničke grupe, čime je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(TIP)

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.