da li ste znali: Šta znače Tri prsta

Standard

Posljednjih godina uobičajeni srpski pozdrav pobjedi ili nekom uspjehu su tri visoko podignuta i raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst) desne ruke. Ako upitate bilo kojeg Srbina od kada se ovaj pozdrav koristi među Srbima, najčešći odgovor će biti: oduvijek.

Međutim, istina je malo drugačija. Niti na jednom dokumentu koji potječe iz perioda prije Drugog svjetskog rata ne postoji ni slovo zapisa o upotrebi simbola “tri prsta”.

Kad se prelistaju dokumenta iz Drugog svjetskog rata za očekivati je da će se ovakav pozdrav vidjeti na slikama pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta čiji ga “nasljednici” najviše koriste. Međutim, na nečije razočarenje, ne postoji niti jedna slika koja prikazuje Srbe sa tri podignuta i raširena prsta. Postoji nešto slično, ali to nije taj simbol. Ali zato, na nečije veliko iznenađenje, postoje brojne slike koje prikazuju hrvatske domobrane i ustaše kako pred rimokatoličkim svećenikom polažu zakletvu “poglavniku” sa tri raširena prsta desne ruke.

Prisega hrvatskih Domobrana podizanjem tri prsta

 

Prisega Hrvata iz SS Handžar divizije podizanjem tri prsta. Muslimani, pripadnici iste vojne formacije prisežu desnom rukom preko prsa.

Međutim, ni ustaše nisu bili suviše originalni; ovaj simbol preuzeli su od njemačkih SS jedinica.

 

Prisega njemačkih nacista podizanjem tri prsta

Kopirajući SS-ovce, ovu zakletvu, osim ustaša, preuzeli su i ostali fašisti i nacisti širom Europe.

 

Prisega danskih nacista podizanjem tri prsta

Pregled prisega raznih nacističkih formacija toko 2. Svjetskog rata

Ako netko danas u Hrvatskoj na bilo kojem sportskom takmičenju podigne tri prsta dobit će (u najboljem slučaju) razbijen nos. Međutim, nekada su u Zagrebu bila visoko cijenjena tri podignuta prsta.

 

Prisega Vlade NDH na čelu sa poglavnikom Antom Pavelićem

 

Naslovna stranica glasila hrvatskog ustaškog pokreta “Hrvatski narod” koji izvještava sa prisege prve državne Vlade NDH. Na slici: Poglavnik Ante Pavelić dok čita tekst prisege, naravno sa podignuta tri prsta…

 

Blogger.ba, 18.03.2006.

Peščanik.net, 11.08.2008.

17 thoughts on “da li ste znali: Šta znače Tri prsta

 1. prvi put upotrebio Vuk Draskovic na demonstracijama,uz povik …svi,svi,svi….pre toga niko u sajberiji…

  Like

   • Ne znam da li sam tamo nekada dobio više od 30. I to kada sam bio u najboljoj formi i jedan od omiljenijih (može i u navodnicima).
    Ovaj broj pozitivnih ocena (120) je za mene, da ne budem lažno skroman, više nego (prijatno) iznenađenje. A ovaj “minus” je Jelićev, verovatno.
    Inače, ovde na ZS blogu, osim u ovom slučaju, nije običaj da se masovno ocenjuju komentari. Kada god sam u prilici ocenjujem komentare, minuse ne dajem niti sebe ocenjujem.

    Like

   • Jebi ga, sad’ si me ubio u pojam. Ja sve vreme mislio da se može samo jedanput ocenjavti.

    Like

   • Vidi stvarno! Ja svima (osim naravno sebi) dadoh (što sam učinio i ranije) još po jedan “palac na gore” i “tehnika” prihvati.
    Znam da je tamo bilo moguće sa “odjavi se” pa potom “prijavi se” da se ponovo “glasa”. Verovatno da je i ovde to moguće, jer se na svakih desetak dana moram prijavljivati, tek da ne zaboravim svoju “šifru”.

    Like

 2. ”Три прста као националног симбола, изворно српски и православни симбол су три спојена прста, никако раздвојена. Та три раздвојена прста је међу Србе донео један преварант, солидан писац, а лош политичар и човек. Али да те не замарам с тим сад, чисто да знаш шта је шта.”
  Kao sto vidite tekst nije moj, ne znam koji je taj politicar… Ovo je komentar na sliku jednog decaka koji se slikao na utakmici sa rasirenim prstim… Znaci tri spojena, zato sto se tako kstimo, tj pravoslavci. https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1455177_10202471598053334_707730723_n.jpg Evo i slike.

  Like

 3. Хахаххахахахаахахахахахахахахахахаа…И сад Ви Хрвати тврдите да је симбол 3 раширена прста Ваш, за то имате ових пар слика као доказ где се јасно и не виде та 3 прста , а Павелића је фотограф вероватно ухватио у тренутку кад је нешто објашњивао или навео или сте можда монтажом одрадили слике и представили као ваш симбол! Па Ви сте толико искомплексиран народ , да све крадете и присвајате вашој култури зато што своју културу и историју немате!!! Не би ме чудило да сутра изјавите да је Новак Ђоковић пореклом Хрват! Ххахахаахаахаха КОД НАС 3 ПРСТА И ТО РАШИРЕНА ЈАСНО ГОВОРЕ О 3 РАТА ПРОТИВ ХРВАТА ,А 3 СКУПЉЕНА ,СВЕТО ТОРЈСТВО И ПРАВОСЛАВЉЕ! 3 РАШИРЕНА ПРСТА НАМ НИСУ ТОЛИКО БИТНА ЕВО ДАЈЕМО ВАМ ТРИ ПУТА! НЕК БУДЕ ВАШ СИМБОЛ…. :)))))))))))

  Like

 4. I sta ćemo? Jbg, sada je naš, svetski prepoznatljiv (Srpski), izmislite novi.
  I Nemci su maznuli od Rimljana.
  Ako nekoga interesuje istorija, Vuk je mahao sa tri raširena prsta zbog tri postavljena uslova Slobodanu Miloševiću.
  Iskreno, na SS pozdrav mi vise lici Milošev pozdrav na slici Drugi Srpski ustanak nego ovaj današnji.

  Veća misterija od ovoga mi je, zasto Hrvati pišu našu istoriju, a naši “pametnjakovici “upijaju i sire na FB.
  Verovatno žele da budu hrvati. Zao im je što žive i rade u Srbiji? Mrze svoj narod praveći se kosmopolitama, zaboravljajući koliko su nam zla braća ucinila, a koja bez naše pomoći danas ne bi ni imali drzavu.
  Takve osobe jedva čekaju da odu na Hrvatsko more, u Hrvatski Dubrovnik, da im se ulizuju, smeskaju, u nadi da će upiti malo njihove Hrvatske kulture, evociraju uspomene od pre rata. Jadno i jadni.

  Like

 5. da rezimiramo…

  mazneš nešto, tek tako, prisvojiš to, staviš šapu na to, deset puta ponoviš da je tvoje i tada je to fakat tvoje, “prepoznatljivo” kao tvoje, a drugi /uključujući i one od kojih si maznuo to novo “svoje”/ treba sebi da izmišljaju novo “svoje”?

  pa, ovo je sjajno !! 😀

  Liked by 1 person

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.