Lakić Đorović: LAŽLJIVI SVEDOCI ODBRANE ZLOČINACA

Standard

Srbija generale, pukovnike i druge visoko pozicionirane oficire VJ/VS – ratne zločince, još uvek smatra herojima.Umesto da ih progna iz svoje vojske i da im sudi za najstrašnije zločine, dala im je najviše činove, najviša odlikovanja i najviše pozicije u vojnoj hijerarhiji.Međutim, prisilila ih je i da budu svedoci odbrane u predmetima svojih nadređenih i komandujućih, za zločine koje su zajednički isplanirali, osmislili,naredili i/ili izvršili.

1.Braneći svoje ondašnje nadređene i/ili saizvršioce, gotovo svi su prisiljeni da lažno svedoče, negirajući počinjene zločine i sopstveno učešće u njima.Tužioci i predsedavajući sudskih veća MKSJ, mnogim lažnim svedocima su predočavali delove iskaza koji ih inkriminišu kao saizvršioce i opomenuli na mogućnost lične odgovornosti. Pored sveukupne podrške Srbije (desetine generala i pukovnika je neprekidno radilo na pripremi svedoka odbrane i pružanju svakovrsne, zakonite i nezakonite pomoći, timovima odbrane optuženih zločinaca),mnogi su generali i pukovnici svedočili tajno, skrivajući identitet i drsko lagali o svemu bitnom.

2.Poznajem desetine tih lažljivih svedoka odbrane optuženih i/ili osuđenih ratnih zločinaca. Upoznao sam ih kao zamenik Vojnog tužioca u Beogradu, stručni saradnik u Vrhovnom vojnom sudu, ratni vojni tužilac u Beogradu i na Kosovu.

3.Kao ratni tužilac, u 17 slučajeva zahtevao sam sprovođenje istrage protiv tih zločinaca. Vojno-pravosudni vrh, generali- Obrenčevič Svetomir, Gojković Miloš, Gojović Radomir i drugi službini satrapi, udaljili su me iz pravosuđa, a ubrzo i iz njihove vojske.Moju JNA su već bili sahranili.

4.Svedočio sam javno u haškom Tribunalu i u tzv. sudovima Srbije. U javnim medijima, preko 100 puta, javno sam svedočio (govorio i pisao) o masovnim ubijanjima i drugim zločinima generala-Pavkovića, Lazarevića, Dikovića, Delića i drugih, te desetinama pukovnika i drugih viših oficira JNA (Vukovića, Konjikovca, Šljivančanina, Đorđevića, Stošića i mnogih, mnogih drugih, uglavnom pripadnika VB).

5.Podneo sam desetine krivičnih prijava protiv generala, pukovnika i drugih oficira-zločinac VJ/Vojske Srbije.Sve sam ih javno podneo, ondašnjim vojnim, nadležnim tužiocima.Više puta sam urgirao, a potom pisao i/ili govorio o zločincima i prijavljenim zločinima.

6.Između desetine drugih, podneo sam i krivičnu prijavu protiv Karan Mladena, Karanfilov Borčeta, tadašnjih pukovnika Vojne bezbednosti(VB) i drugih pripadnika VB.Činjenice, okolnosti i uslove u kojima su, sa oko 40 drugih pripadnika VB, počinili ratne zločine na području Vukovara 1991, a Mladen i 1993. i 1994. u operaciji “Pauk”, kao načelnik Organa bezbednosti 21.kordunaškog korpusa, opisao sam detaljno i ponudio nesporne dokaze.
Između ostalog, pukovnik Karan je preko svojeg podređenog u službi, podstrekao pripadnike “Crvenih beretki” DB Srbije da ubiju 6 zarobljenih pripadnika snaga BiH, radi zamene njihovih tela za tela 6-torice poginulih pripadnika 21. kordunaškog korpusa.

7.Zbog kasnijeg, navodnog sukoba sa Crvenim beretkama DB Srbije, Karan je u limenim sanducima, navodno sakrio dokaze o zločinima koje su pripadnici DB Srbije počinili u Slavoniji i u Cazinskoj Krajini.Dugo se Karan žalio kako je DB progonila i njega i njegovu porodicu.Kako im nisu dali državljanstvo Srbije, kako su ga sumnjičili za neki ogromni novac, koji je on stvarno bio oduzeo Hrvatima ali je to navodno prijavio Šljivančaninu i Vasiljeviću.Hvalio se Karan kako su Bilog prisilili čak i da im peva uz gitaru, kako su ga prisilili da gotovo 90 minuta pljuje po Tuđmanu i drugim iz vojnog i državnog vrha Hrvatske.
Sve su to, kao i ispitivanje Bilog i Dr Vesne Bosanac, te zločine u Skloništu, Veleprometu i Kasarni, audio-vizuelno snimali Karanfilov Borčo i kriminalistički tehničar, kasniji potporučnik Vojne policije Zvonko Cekić.Karan se javno hvalio da je i te snimke takođe sakrio i da mu oni “čuvaju život”

8. O svemu ovome, kao i o brojnim drugim zločinima i teškim krivičnim delima desetine visoko pozicioniranih pripadnika VB, kao i istrajnim, ali uzaludnim nastojanjima Karana da me prisili da odustanem od krivičnog gonjenja njegove sestre (J. civilno lice iz Novog Sada), 6. februara 2001. godine, upoznao sam načelnika Uprave bezbednosti, generala Svetka Kovača i njegovog saradnika pukovnika Aleksu Papovića.Sastanak je trajao gotovo 8 sati.Prisustvovao mu je i Mladen Karan. Sve su tonski i video snimali, a i zapisivali. O ovoj krivičnoj prijavi sam detaljno upoznao četvoricu načelnika GŠ VJ, četvoricu ministara odbrane Srbije i istražitelje Haškog tribunala.

Normalno, Karana i Karanfilova su nagradili, odlikovali i pohvalili, kao i Ljubišu Dikovića i druge zločince.

9.Karan je na suđenju Frenkiju Simatoviću, kao svedok odbrane, u lažima otišao toliko daleko da je čak negirao i samo prisustvo pripadnika DB na prostorima Hrvatske i BiH, a za Stanišića gotovo ustvrdio da je jedino“sa slušalicama na ušima nešto elektronski izviđao”.

Izveštavajući o ovom čudnom suđenju, jedan od novinara kaže: “Suđenje šefovima srbijanskog DB-a u vrijeme rata nastavilo se svjedočenjem umirovljenog pukovnika Jugoslavenske narodne armije Mladena Karana. On je doveden kao svjedok obrane kako bi Željka Ražnjatovića Arkana doveo u zapovjednu vezu s JNA, odnosno porekao njegovu vezu s DB-om Srbije.

10.Izgleda su pukovnik VB Mladen Karan i njegova porodica dobili državljanstvo Srbije.Možda je Karan ipak otkrio i DB Srbije predao “livene limene sanduke”, snimke saslušanja Dr Vesne Bosanac, Bilog i drugih “ustaša”, koje su su snimiali Karanfilov Borče i Zvonko Cekić.Možda to ima veze sa sadržinom njegovog bezočnog svedočenja.

11. O Radomiru Gojoviću, Miloševićevom svedoku odbrane – “visprenom i vižljastom podoficiru (zuleru) i mitraljescu”, koga je drugi podofoicir premetnut u general-pukovnika, nagradio činom general-majora, odnosno o crnim tragovima vojnog pravosuđa, opširno sam pisao u dnevnom list “Danas”,1.aprila 2005.godine, u serijalu Hag među nama”
U Beogradu, 22. decembar 2013 Đorović Golubov Lakić,
potpukovnik pravne službe JNA u penziji

One thought on “Lakić Đorović: LAŽLJIVI SVEDOCI ODBRANE ZLOČINACA

  1. Svaka čast Lakić Đoroviću. Možda i dočekamo taj dan da zločinci završe tamo gde im je mesto. Kako stvari stoje to se skoro neće desiti. Na Tvoju, Zoranovu i moju veliku žalost! Takvih, kao nas, ima još. Ne mogu ih sve nabrojati iz razumljivih razloga, ne znam ih.

    Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.