Žrtva, a ne SDA kadar!

Standard
Nedžad Polić, bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek iz Sarajeva kojemu je, kako je navedeno u listi stotinu građana u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) sa najvišim ukupnim primanjima koju je Porezna uprava FBiH dostavila Parlamentu FBiH. Ispostavilo se da je su njegova primanja sasvim normalna, te da ne postoje indicije kako je ovaj lik dio parto-klepto-kratije

Nedžad Polić, bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek iz Sarajeva. Ispostavilo se da su njegova primanja sasvim zaslužena, da je svoju poziciju i platu stekao krvavim radom, te da ne postoje indicije kako je dio vladajuće parto-klepto-kratije. Kad bi se gađali trolejbusima...

Bivši direktor farmaceutske kompanije ”Bosnalijek” iz Sarajeva kojemu je, kako je navedeno u listi stotinu građana u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) sa najvišim ukupnim primanjima koju je Porezna uprava FBiH dostavila Parlamentu FBiH, u maju 2013. godine isplaćeno tačno 41.761,40 KM, kratko je za Anadolu Agency (AA) komentirao ovaj slučaj koji se pretvorio u veliku aferu:

”Suština je u tome da su oni zbrojili moju otpremninu i moju plaću koju sam tada dobijao, jer sam krajem maja prestao raditi u ”Bosnalijeku”. Zaista, ne želim da se pravdam, jer to nije bila politička funkcija i tu ništa nije bilo netransparentno”, izjavio je Polić za AA. Karijera ovog transparentnog SDA kadra, ispunjena pozicijama u javnim i (bivšim) državnim preduzećima (Krivaja, BH Telecom, Porezna uprava), bila je prekinuta pozicijom premijera Zeničko-Dobojskog kantona, u periodu 2003-2006. Na toj veoma političkoj funkciji našao se ispred, wait for it – SDA. No, to nije sve, barem kada je Bosnalijek u pitanju.

Nedžad Polić je na poziciji direktora Bosnalijeka bio od 18. oktobra 2012. do 26. marta ove godine, kada je na svoju inicijativu razriješen dužnosti. Dva najveća dioničara Bosnalijeka i deklarativni strateški partneri, su Federacija BiH (cca. 20% udjela) i Haden SA (cca. 25% udjela). Haden SA je opskurni luksemburški investicioni fond, čija je poslovna biografija nepoznata i praktično nedostupna javnosti. O tome je već pisala Slobodna Bosna, a u to se može uvjeriti svako ko o tom fondu i porijeklu novca kojim on raspolaže, pokuša nešto saznati na internetu. Zlatno pravilo istraživačkog novinarstva “Follow the money” u slučaju Haden SA je neprimjenjivo.

Za vrijeme petomjesečnog mandata, u martu 2013. godine, Polić je primio plaću u iznosu od 14.927,60 KM. Mjesec kasnije, plaća mu je povećana, te je inkasirao 15.008 KM. Dva mjeseca po okončanju mandata, Polić je dobio i plaću za maj od 41.761,40 KM. Kao razloga svog zahtjeva za razrješenjem, Polić je naveo “pomoć u prevazilaženju krize u kojoj se našla kompanija”. Ironično, kao obrazloženje i nemušto opravdanje enormno visokih plaća članova Upravnog odbora Bosnalijeka, koji u njemu deklarativno zastupaju interese Federacije BiH, navode se poslovni uspjesi i veliki ostvareni profit tog preduzeća. Ostaje pitanje o kakvoj to krizi Polić govori? Osim ako se ne radi o sukobu interesa dva najveća dioničara, od kojih za jednog znamo da je Federacija BiH, tj. politička struktura, a o drugom ne znamo ama baš ništa?

Koliko će biti šokiranih ukoliko se otkrije da su novci kojima raspolaže Haden SA, zapravo došli iz privatnih džepova bosanskih političkih mafijaša?

U prašumi bosanske korupcije, lako se gubi fokus i zahvaljujući toj činjenici ona opstaje. Zastrašujući prizor te guste, mračne, ljudožderske džungle, obeshrabri svakoga ko pokuša da je posječe ili barem prokrči neki izlaz iz nje. To je težak posao koji zahtjeva fokus i mukotrpnu metodu sječe stablo-po-stablo. Naravoučenije: gledaj šumu – reži drvo.

2 thoughts on “Žrtva, a ne SDA kadar!

 1. Spisak najplaćenijih državnih funkcionera: Dok privreda propada, direktori primaju plaće i preko 40.000 maraka
  Podaci o plaćama državnih funkcionera za mart, april i maj 2013. godine su u najmanju ruku skandalozni. Interesantno da na spiskovima najveće plaće imaju oni direktori čije firme posluju sa gubitkom. A na primjeru Nedžada Polića je više nego očigledno bivša uprava Bosnalijeka bila široke ruke, saznaje TV1.
  Prema dokumentima, u čiji posjed je došla TV1, najveću plaću u martu je imao Izet Jelić, član Uprave Sarajevo osiguranja – čak 19.907 KM, u stopu ga prate njegove kolege Sead Tikovina s plaćom od 19.246 KM, Advija Alihodžić 18.870 KM i Midhat Terzić 18.434 KM.

  Nedžad Polić, bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek, u martu mjesecu primio je plaću 14.927 KM, a iako je tada razriješen dužnosti u aprilu je počašćen plačom od 15.008 KM, dok je za maj mjesec “osvojio premiju” pa mu je isplaćeno 41.761 KM.

  Bivši direktor Aluminija Ivo Bradvica je u martu u džep stavio 13.418 KM, dok je uposlenik Bosnalijeka Bojan Kebe taj mjesec “zaradio” 12.907 KM.

  “Rekorder” u aprilu bio je Srećko Glibić, uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i bivši ministar koji je primio plaću od čak 24.025 KM.

  Slijedi ga Ivo Bradvica s plaćom od 20.036 KM, zatim Midhat Terzić, uposlenik Sarajevo Osiguranja s plaćom od 18.434 KM, Mladen Galić tada zaposlen u Alumiju sa plaćom od 16.040 Km i njegov kolega Željko Boras s plaćom od 15.708 KM.

  Samir Čaušević sa fakulteta za saobbraćaj i komunikacije je u aprilu primio plaću od 11.050 KM, a Ramiz Džaferović, predsjednik uprave Razvojne banke Federacije BiH 8.776 KM

  U maju 2013. godine najveću plaću primio je Nedžad Polić koji tada nije čak ni bio uposlen u Bosnalijeku – 41.761 KM, zatim Midhat Terzić 18.819 KM, a slijedi ga uposlenik Union Banke Vedran Hadžiahmetović s laćom od 16.093 KM te njegov kolega Admil Nukić s plaćom od 15.014 KM.

  Kako saznaje TV1, direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić u julu mjesecu imao neto prihod viši od 96 hiljada maraka, što je komapniju zajedno sa porezima i doprinosima, koštalo više od 140 hiljada maraka.

  Sudeći prema spiskovima, najveće plaće u martu, aprilu i maju 2013. imali su uposlenici Bosnalijeka, banaka te dioničkog društva Aluminij.

  Zastupnik u Parlamentu FBiH Hazim Kapić tražio je da Porezna uprava FBiH sačini i javno objavi listu stotinu građana sa najvišim ukupnim primanjima, njihova imena, zvanje, zanimanje te ustanovu u kojoj rade.

  Porezna uprava FBiH je istakla da ne može postupiti prema datoj inicijativi, odnosno javno objaviti podatke, ali je dokumente o neto plaćama proslijedila Parlamentu FBiH, kao poreznu tajnu.

  http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/spisak-najplacenijih-drzavnih-funkcionera-dok-privreda-propada-direktori-primali-place-i-preko-40-hiljada-maraka-mjesecno

  (oslobodjenje)

  Like

  • “Zastupnik u Parlamentu FBiH Hazim Kapić tražio je da Porezna uprava FBiH sačini i javno objavi listu stotinu građana sa najvišim ukupnim primanjima, njihova imena, zvanje, zanimanje te ustanovu u kojoj rade. Porezna uprava FBiH je istakla da ne može postupiti prema datoj inicijativi, odnosno javno objaviti podatke, ali je dokumente o neto plaćama proslijedila Parlamentu FBiH, kao poreznu tajnu.”

   I ja budala ženio onu koje volem. Trebo sam skačit Azru Radončić, najbogatiju samohranu majku u vilajetu i živjet ko hadžija.

   Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.