“Čarobni napitak” za Soči

Standard

Autor: Dunja Dragojevic (wdr)

Nekoliko dana uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, reporterski tim nemačkog javnog medijskog servisa WDR, ušao je u trag novom “čarobnom napitku” za doping sportista kojeg još nema na listi nedozvoljenih preparata.

“Full Size MGF” naziv je novog doping-preparata koji se nudi na tržištu – po vrlo visokoj ceni! Isti potiče iz zemlje-domaćina predstojećih Olimpijskih igara – Rusije. Reč je o sintetički dobijenom molekulu za rast mišića, čije je prisustvo u telu sportista teško dokazati. Novo doping-sredstvo istražuje se, prema navodima ove medijske kuće, u eksperimentima na životinjama u jednoj moskovskoj laboratoriji – po državnom nalogu. Oko 100 miligrama novog preparata reporterima WDR-a ponuđeno je za 74.000 evra sa obećanjem da će roba biti isporučena pre početka igara. Efikasnost preparata koji se u tajno snimljenom razgovoru sa “renomiranim ruskim naučnikom” naziva “Full Size Mechano Grow Factor” potvrđena je u laboratoriji za doping u Kelnu.

Sportisti kao „pokusni miševi“

“Ustanovili smo da se radi o verodostojnoj probi. Ovaj preparat sadrži MGF – i to visoke čistoće. Sličan je preparatu IGF1 koji podstiče rast i regeneraciju mišića i shodno tome je vrlo učinkovit”, rekao je kelnski stručnjak za doping Mario Tevis, koji će učestvovati u kontrolama Svetske antidoping agencije (WADA) u Sočiju. Tevis je, međutim, upozorio da je za njegove kontrolore novo sredstvo takoreći “nevidljivo”: “Laboratorije za doping kontrole mogu da testiraju samo ono što im je poznato. Kada se na ilegalnom tržištu pojave preparati, koji se ne pojavljuju u našim protokolima, onda su oni za nas nevidljivi.”

Direktor WADA agencije, David Houman užasnut je otkrićem nove supstance za doping i ne veruje u “čiste” igre u Sočiju: “Bilo bi naivno verovati da će sportisti u Sočiju biti ‘čisti'”. Eksperimente ruskog naučnika koji nudi “Full Size MGF” smatra opasnim kriminalom: “Šokantna je činjenica da jedan naučnik prodaje supstance, koje nisu čak ni testirane na ljudima. On tako od sportista čini pokusne miševe.”

Od olimpijskog zlata – do smrti

“Ovaj slučaj potvrđuje da je u Rusiji sve moguće”, rekao je nemačkoj agenciji DPA, nirnberški stručnjak za doping Fric Zergel. To ga, dodao je, podseća na vremena kratko uoči raspada Sovetskog Saveza kada su se iz Rusije mogli dobiti brojni nedozvoljeni preparati. Njemu MGF nije nepoznat. Ukazuje na to kako je reč o supstanci, koja je poznata još od početka ovoga veka, samo se na nju nije previše obraćala pažnja: “Ili bolje rečeno, nije pokrenuto testiranje, koje bi dokazalo njena upotreba. Ali naravno da se radi o sredstvu izuzetno pogodnom za doping.” Zergel tvrdi da se MGF može dobiti i preko Interneta za vrlo malo novca, već i za 20 evra: “Ali onda počinje ruski rulet pitanjem: kako ga dozirati? Između zlatne medalje i smrti sve je moguće!”

60 odsto Olimpijaca pod dopingom?

Predsednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Tomasa Baha, vest o novom doping-sredstvu ne uzbuđuje previše: “Čuo sam za taj slučaj, ali imam puno poverenje u agenciju WADA. To je u njenoj nadležnosti i ja ne sumnjam da će agencija pokazati da je na visini zadatka.” Bah ne vidi ni da je posebno problematična činjenica da novo sredstvo potiće iz laboratorija domaćina Olimpijade. Dakle, on za sve ima jedan odgovor i adresu: WADA. Pri tome je svima jasno i opšte poznato da lovci na doping po pravilu kaskaju za proizvođačima i ponuđačima doping-supstanci.

“Koga u Sočiju ulove, taj je ili hazarder ili glup”, kaže hajdelberški molekularni biolog Verner Franke u razgovoru za sportsku novinsku agenciju SID. Njegov kolega iz Majnca, Perikles Simon sličnog je mišljenja: “Računam na otkriće jednog do dva slučaja, ne više.” Istovremeno, Simon veruje da oko 60 odsto Olimpijaca u Sočiju koristi doping-sredstva. Tome, smatraju stručnjaci, neće stati na kraj ni WADA koja je najavila rekordni broj kontrola na predstojećoj Olimpijadi (2.453). “Ulove se samo oni koji su prekasno prestali da uzimaju doping supstance”, kaže Vilhelm Šencer, šef kelnske laboratorije za istraživanje doping-sredstava i objašnjava kako je poznato da postoje nedozvoljene supstance koje se mogu vrlo vešto uzimati, poput testosterona, čije je korišćenje vrlo teško dokazati.

Moskovske laži

Stručnjaci su vrlo skeptični i prema naporima domaćina da stane dopingu na kraj. Hajdelberški biolog Franke smatra da je u Rusiji nastavljena praksa dopinga koja je sprovođena u SSSR-u i da stalno postoje pokušaji da se zataškaju slučajevi dopinga. Tome u prilog govori i činjenica da je WADA u novembru zapretila moskovskom Centru za borbu protiv dopinga, oduzimanjem licence. Dobar primer za rusku praksu manipulacija, zataškavanja i prikrivanja dopinga su, kaže Franke, Olimpijske igre u Moskvi 1980. Tamo zvanično nije bilo slučajeva dopinga. Kada su, međutim, uzorci kasnije za potrebe jedne doktorske disertacije poslati na analizu u Keln, nemački naučnici nisu mogli da veruju svojim očima. “Ustanovili su da su uzorci iz Moskve bili puni nedozvoljenih supstanci”, podseća Franke.

http://www.dw.de/%C4%8Darobni-napitak-za-so%C4%8Di/a-17406992

//

//

2 thoughts on ““Čarobni napitak” za Soči

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.