Skandal u SPC: Grigorije nije napisao „svoj“ doktorat; Vladike Irinej, David i Ignjatije demonstrativno napustili odbranu disertacije; Dodik ostao da plati ručak

Standard

disertacija grigorije
piše: Slobodan Vasković

Tokom odbrane doktorske disertacije vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univeziteta u Beogradu, došlo je do pravog skandala, koji svjedoči o dubokoj podijeljenosti u vrhu Srpske pravoslavne crkve.

Na odbranu disertacije bili su pozvani i vladika bački Irinej Bulović, episkop kruševački David i vladika braničevski Ignjatije Midić.

Nakon što je Grigorije počeo sa odbranom “doktorata”, Irinej, David i Ignjatije su se digli i napustili dvoranu. Prvi je to učinio Irinej bački, da bi za njim krenuo Ignjatije braničevski, a onda je, nakon što je malo posjedio u neposrednoj Dodikovoj blizini, demonstrativno izišao i David kruševački. 

Tim činom trojica vladika pokazali su svoj prezir prema Grigorijevom doktoratu i načinu na koji ga je dobio. Takođe, svojim postupkom, vladike Irinej, David i Ignjatije doveli su u pitanje naučnu vrijednost Grigorijevog rada.

Crkveni krugovi tvrde da Grigorije uopšte nije napisao doktorat, već da je to za njega učinio protojerej i stavrofor, paroh dubrovački, prof. dr Vladan Perišićkoji  je bio predsjedenik Stručne komisije za pregled i ocjenu disertacije. I Grigorijev mentor. 

Perišić je na ovaj način vratio Grigoriju uslugu što ga je imenovao za paroha Dubrovačkog i u tom gradu mu dao crkveni stan.

Drugi član Komisije bio je Darko Đogo, kojeg je Grigorije rukopoložio u protojereja stavrofora, suprotno Ustavu SPC-a. Grigorije je Đogu, koji ima  samo dvije godine službovanja u SPC, odlikovao pravom nošenja naprsnog krsta, što je nezapamćeno u cijeloj istoriji SPC.

Đogo je ovo visoko odlikovanje dobio 07.10.2014. godine, dvadeset dana prije nego što je Grigorije branio “doktorat”, 29.10.2014..

Početkom godine Đogo je dobio na upravljanje i jednu od sarajevskih parohija. Baš mu je krenulo, otkako Grigorije mijenja onemoćalog Mitropolita Nikolaja.

Uz to, Grigorije je Đogu tokom 2014. godine nagradio i pozicijom Dekana Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči.

Odbrani Grigorijevog doktorata prisustvovao je i Milorad Dodik, koji nije napustio dvoranu. Morao je neko da plati ručak.

disertacija

P.S. Inicijalne informacije za ovaj tekst našao sam na sajtu “Borba za veru”, a potvrdili su mi ih moji izvori iz SPC.

http://borbazaveru.info/content/view/7202/47/

http://borbazaveru.info/content/view/7191/37/

http://www.spc.rs/sr/praznik_svete_tekle_u_sarajevu_1

SRNA o Grigorijevom doktoratu (29.10.2014.)

BEOGRAD – Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije odbranio je doktorsku disertaciju na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univeziteta u Beogradu o temi “Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa”, čime je stekao zvanje doktora teoloških nauka.

U zaključku referata Komisije navodi se da je disertacija originalno i samostalno naučno djelo.

“Kandidat je ne samo uspešno i iscrpno istražio i prezentovao temu disertacije, nego je samostalnim i originalnim pristupom sve glavne teme Zizjulasove teologije analizirao iz ugla ‘relacione ontologije’ i tako ukazao na temeljni značaj koji ovaj pojam ima u mitropolitovom teološkom opusu, kao i na značaj koji za savremenu teološku misao ima način na koji mitropolit izlaže i brani ovaj koncept”, navela je Komisija.

U referatu za pregled i ocjenu doktorske disertacije vladike Grigorija, Komisija je navela da se doprinos disertacije sastoji i u sagledavanju značaja upotrebe filozofskih pojmova u teološke svrhe.

 

Izvor: Slobodan Vasković Blog

3 thoughts on “Skandal u SPC: Grigorije nije napisao „svoj“ doktorat; Vladike Irinej, David i Ignjatije demonstrativno napustili odbranu disertacije; Dodik ostao da plati ručak

  1. Koga briga za ove majmunčine i njihove “doktorate”?! Ima li idiota koji još uvek veruju u te bajke?!

    Like

  2. Nakon razdoblja u kojem su Balkanci svoje sugrađane pritvorno oslovljavali sa “drugarice” i “druže”, najzad je kucnuo čas da se jedni drugima obraćaju sa “doktore”

    Liked by 1 person

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.