Mikser Beograd: Žandarmerijom na kulturu

Standard

Inside the vast Mikser House during last years Mikser Festival.

Dan nakon što je Londonski „Gardijan“ objavio fantastičan članak o Savamali, kao o novom licu Beograda (http://www.theguardian.com/…/belgrade-savamala-serbia-city-…), teško naoružani pripadnici Žandarmerije krenuli su u potrazi za „drogom“ da upadaju u sve što ima veze sa kulturom i zabavom u Savamali.
Nije zaobidjen ni naš Mikser House, oaza kulturnog života grada, gde je upravo u toku Mikser tango festival, koji je subotu veče solidarno „podelio“ sa velikom Salsa igrankom. Prelepu latino atmosferu iza ponoći pomutio je ničim izazvan upad žandarmerije u MH. Bilo je kao na filmu, upali su sa isukanim pendrecima i puskama na gotovs. U prostor u kome se odigravaju dečije predstave, koncerti klasične muzike, teatar. Blokirali su izlaz pred prestravljenim gostima, medju kojima je bilo i puno stranaca, i krenuli u pretres obezbedejanja. Naravno da nisu ništa našli.


Nije lako razumeti ovu vrstu poniženja, demonstracije sile, sramote koju smo doživeli pred našim gostima. Koliko smo obavešteni, ceo kvart je doživeo isto što i mi. Paukovi su mahnito nosili kola gde god su bila nepropisno parkirana, Žandarmerija je pretrčavala ulice kao na bojnom polju, bilo je užasno.
U Mikser House- se za dve godine postojanja nije dogodio niti jedan incident, niti je neko nekoga ikada mrko pogledao. Ponosni smo na tu činjenicu, ponosni smo na svoju multikulturalnost, miroljubivost, otvorenost i rezultate koje smo postigli. Mislili smo i da se i grad Beograd diči nama, verujemo da smo dosta toga učinili za popravljanje imidža našeg grada i zemlje.
U susret februarskom Sajmu turizma u Beogradu, ne možemo, a da ne zapitamo predstavnike grada Beograda : Zašto šaljete antiterorističke jedinice u kulturnu i turističku zonu grada? Kako mislite da privučete i zadržite strane turiste ako im pretite oružjem? Zašto tako olako kriminalizujte ceo jedan kvart i sektor koji je ozbiljna, razvojna šansa Beograda ?
Imate li vi kakvo objašnjenje, drugari? Svaki savet I mišljenje su dobro došli…

 Mikser Beograd – Žandarmerijom i na kulturu…

 rave utopia.

One thought on “Mikser Beograd: Žandarmerijom na kulturu

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.