Vinetu je otišao u Večna lovišta

Standard

Pierre Brice als Winnetou und Lex Barker als Old Shatterhand

Pjer Bris, čije je pravo ime Pjer Luj Baron de Bris i privatno je predstavljao ideale i vrednosti slobode, ljudskog dostojanstva i tolerancije, baš kao i njegov legendarni filmski junak. To je ujedno i razlog zbog kojeg je skoro 40 godina igrao lik čuvenog Indijanca, rekao je on jednom.

Gotovo da nema glumca koji se toliko povezuje sa nekom ulogom kao što je to slučaj sa Pjerom Brisom: „Vinetu” je bio njegov život. Pjer Bris je danas umro, u 87-oj godini života.

Deutschland Schauspieler Pierre Brice

Uloga Vinetua mu je donela slavu i nagrade. Nikada nije zažalio što je večno ostao poglavica Apača. A prvo nije hteo da je prihvati. Pre uloge njegovog života, karijera Brisa je bila malo interesantna. Posle Drugog svetskog rata radio je kao maneken i pred kamerom stajao za nekoliko manjih uloga. Godine 1962. slučajno ga je otkrio jedan producent – i samo dva meseca kasnije bio je Vinetu!

Od 1962. do 1968. on je igrao Vinetua u ukupno 11 ekranizacija čuvenih romana Karla Maja. Sedam puta mu je partner u ulozi Old Šeterhenda bio Leks Barker, tri puta Stujart Grejndžer i jednom Rod Kameron.

Pjer Bris kao Vinetu i Leks Barker kao Old Šetrhend u filmu “U dolini smrti”

DW.DE

Balkan Karla Maja, zemlja razbojnika i ubistava

Osim najpoznatijeg romana o indijanskom poglavici Vinetuu, Karl Maj (umro na današnji dan pre sto godina), napisao je i šest romana čija se radnja događa i na Balkanu. Ali, njegova slika je često iskrivljena i pogrešna. (30.03.2012)

Hrvatska među najpoželjnijim filmskim kulisama

U to vreme Bris je bio prava zvezda u Nemačkoj, tako da je njegova filmska smrt 1965. godine izazvala proteste. Producenti su zato vaskrsli voljenog poglavicu Apača i serija filmova je nastavljena još nekih 3 godine. Šezdesetih godina je u modi bio i magazin za mlade Bravo, koji je detaljno pratio snimanje svakog filma i tako značajno doprineo stvaranju svojevrsnog kulta oko Vinetua i Pjera Brisa.

Pjer Bris, čije je pravo ime Pjer Luj Baron de Bris i privatno je predstavljao ideale i vrednosti slobode, ljudskog dostojanstva i tolerancije, baš kao i njegov legendarni filmski junak. To je ujedno i razlog zbog kojeg je skoro 40 godina igrao lik čuvenog Indijanca, rekao je on jednom.

Pjer Bris je takođe često govorio da je vreme snimanja filmova o Vinetuu, bilo najlepše doba njegovog života, između ostalog i zbog toga što su filmovi snimani i u prelepoj Jugoslaviji.

Winnetou Darsteller Pierre Brice gestorben

Vinetu je otišao u Večna lovišta

Pjer Bris, Francuz, živeo je sa suprugom Nemicom u Garmiš-Partenkirhenu. Umro je u bolnici kraj Pariza u 87-oj godini života. Pjer Bris će biti sahranjen u Nemačkoj.

  • Datum 06.06.2015
  • Autor ARD / D.R.

Vinetu je otišao u Večna lovišta | Mozaik | DW.DE | 06.06.2015.

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.