13 thoughts on “otkrivamo: Ovako izgleda srpski magarac natovaren knjigama

  • koliko li sam hiljada duela vodio oko ovoga…sve od 70-te pa na dalje…da mi je euro za svaki, moglo bi se stogod vrijednoga prikupiti za te novce…lol
   btw vise i vrapci znaju za tu vjestu manipulaciju, kojom je pravoslavna vjeroispovijest nazivana srpskom, a onda v v i svi pripadnidnici srbima.

   ”Pitaš li ga za vjeru, Crnogorac će odgovoriti da je Srbin; pitaš li ga za narodnost, odgovoriće da je Crnogorac”!
   /Jozef Holiček, Cerna Hora, Praha, 1876.

   …al jebi ga, kad to ne pise u udzbeniku geografije za treci knjazevine cg.

   Like

 1. Joova Bakića poznajem kao velikog kritičara sadašnje vlasti, prevashodno Aleksandara Vučića. U tom delu se sa njim u potpunosti slažem.
  Nisu mi do danas bili poznat njegovi stavovi glede regionalne politike, konkretno Republike Srpske i Crne Gore (videti kip, koji je postavio metalmaniac666) sa kojima se – ne da se ne slažem – već ih OSUĐUJEM.

  Like

  • Sta Milodane mozes drugo da ocekujes od ostatka ostataka Demokratske stranke?
   To je njihova politika bila od samog osnivanja, da duvaju Milosevicu u ledja

   Liked by 1 person

   • Koliko je meni poznato Jovo Bakić nikada nije bio član nijedne stranke, što ne znači da ga treba amnestirati od ovakvih gluposti.

    Like

   • DS je jedno veliko ništa i prodaja šuplje iskrenim prozapadno orijentiranim građanima Srbije.Naravno bilo je tu mnogo iskrenih demokrata ali bakići , jeremići , čavoški ,tadići , homeni i slični su pravo ogledalo DS-a.

    DS je najbolje opisao pokojni Srdja Popović sa onim destruktivnim genom:

    ”Čini mi se da tonemo, i o tome smo već pričali, o tom stanju anomije kada svet ne može da razume šta se događa, ništa se u stvari i ne događa, sve liči na truljenje.

    Ako bih tražio izvor te anomije, to je Demokratska stranka. Zašto su oni tako veliki problem? Zato što je od početka u njih polagana najveća nada, trebalo je da budu ta građanska demokratska prozapadna, modernizatorska stranka, i ona je privukla ljude koji su u to verovali. Ali kad sam se vratio malo unazad shvatio sam da je u njih vrlo rano ugrađen jedan destruktivan gen koji je izvor svih njihovih problema, a odatle i naših. I morao sam da se vratim čak u 1968. Mi uopšte jako kratke periode vremena analiziramo, a ti procesi su ipak dugotrajni. Iz te ’68. godine nastala je ona nejaka i nikakva opozicija koju su zvali disidentima, koja nije nestala sa scene do 2000. godine. I odatle su regrutovana, u stvari, vođstva svih političkih stranaka kad je uveden višepartijski sistem, a struktura te opozicije koja je rođena ’68. godine je bila vrlo eklektična, vrlo difuzna i vrlo nejasna. Imali ste s jedne strane marksiste koji su bili najvidljiviji, levicu, i imali ste nacionaliste, antikomuniste, i imali ste vrlo slabu građansko-liberalnu struju. Zanimljivo je, recimo da je tokom svih narednih 30 godina ta najslabija struja u stvari bila politički najoperativnija i da je ona vodila sve akcije, ovi drugi su se samo pridruživali. Onaj takozvani peticijski pokret nastao je u tom građansko-liberalnom delu, a ovi drugi su praktično to samo potpisivali i pridruživali se. Kada je kolabirao komunizam kao ideologija i kao politika na globalnom nivou, desilo se nešto što je bilo naravno i za očekivanje: nacionalisti, antikomunisti su proglasili svoju pobedu i oni su bili u stanju da formiraju najjače opozicione stranke. Da vas podsetim samo, recimo Vuk Drašković, Šešelj, onaj Jović, ko se sve nije pojavio u tom trenutku. Ovi marksisti su doživeli, naravno, poraz i opredelili su se uglavnom za socijaliste u strahu od onog što je Milošević s pravom nazvao snagama haosa i bezumlja. Vuk i Šešelj su bili snage haosa i bezumlja koje su uplašile ljude, i mislim da su oni velikim delom doprineli pobedi socijalista na tim prvim izborima. Ova građansko-liberalna varijanta je ono iz čega je nastala Demokratska stranka, ona je kada je nastajala bila percipirana kao ta modernizatorska stranka, kao prodemokratska, prozapadna, kao stranka koja je privlačila najobrazovanije ljude, taj gradski element.

    I ja se sećam, izvinjavam se što sada prelazim u ispovedni deo, kad mi je Kosta Čavoški u doba formiranja Demokratske stranke doneo njihov program, bilo je neko normalno očekivanje da ja uđem u tu Demokratsku stranku. Ja nisam želeo da se bavim politikom, ali moje simpatije su bile na toj strani, a kad sam pogledao taj program video sam da se on sastoji iz dva potpuno protivrečna dela. Jedan je taj u kome se zagovaraju, uslovno rečeno, najšire definisane demokratske vrednosti, slobode, prava građana, tržišna ekonomija, i onog drugog dela koji je bio najcrnji nacionalizam. Ono prvo potpisao bih žmurećki i odmah, a ono drugo ni u snu. I kada tako gledam unazad, vidim da su oni već tada bili jako impresionirani uspehom desnih stranaka i uspehom Miloševićeve deklarativno leve partije ali u stvari desne politike, i da su shvatili da će ostati vrlo izolovani i vrlo usamljeni ako i oni ne daju svoj obol tom nacionalizmu. I tada su ugradili taj razorni gen u sebe koji je delovao stalno, i on je bio i razlog za sukob između Mićunovića i Đinđića i Đinđića i Koštunice, Nikole Miloševića, Čavoškog. On je drmao tu stranku stalno, on je bio i razlog sukoba između Tadića i Čede Jovanovića. Stranka je stalno razdirana tom već onda ugrađenom protivrečnošću u samo svoje biće, i posledica toga je sada i taj Tadićev slogan koji sam pominjao, i Kosovo i Evropa, to odgovara tim protivrečnim zahtevima koje su oni na početku sebi postavili. To objašnjava i tu priču o nacionalnom pomirenju, jer oni sad žele da pomire dva nepomirljiva dela tog svog programa, i da to pomire sada na personalnom nivou, na nivou vlasti, na nivou države.

    Taj gen koji su oni sebi ugradili je kob ovoga društva, jer se on oslanja i na jedno raspoloženje u građanstvu, u biračkom telu koje je umorno od trzavica, od sukoba, od onoga što javnost zove svađa – nemojte više da se svađate, dogovorite se šta hoćete. I koje još uvek pozitivno reaguje na tu pomiriteljsku natpolitičku, ja bih rekao, mesijansku ulogu u koju sebe stavlja Boris Tadić, jer ona predstavlja kao neki oblog za te izmučene birače, a ne može da dovede ni do čega, ona parališe samu sebe jer je zakočena tim dvema interferirajućim silama koje u njoj vladaju. To je jedno ništa, i ono troši strašne količine jedne inače male reformatorske energije u ovom društvu, ono u stvari sugeriše da nama nema leka i da je najbolje da ništa i ne radimo, najbolje da sedimo ovako i čekamo da nas neko drugi spasava. Ono što je govorio Milošević na Gazimestanu, to je i dalje ideologija većine partija u Srbiji i te njihove opšte koalicije. Jedino što je on tada obećavao ljudima sukobe, a to mogu biti i vojni sukobi, sad se samo vojni sukobi više ne pominju, nego Jeremić neprestano ponavlja – samo političkim, diplomatskim i pravnim sredstvima. Ali ciljevi su ostali isti. Sad kad sam dolazio kod vas video sam jednu parolu na zidu, „ne damo Republiku Srpsku“. Pa, je l’ je imamo da je ne damo? Pa, je l’ to nije gotovo? Mi ovde ugošćavamo vladu u egzilu SAO Krajine, ciljevi su ostali isti. I nama se govori, možda u ovom trenutku mi nismo u stanju, ali jednog dana ćemo biti u stanju da sve te ciljeve ostvarimo. Dakle, promenilo se jedino to što smo se mi kao država odrekli upotrebe sile, ali odrekli smo se upotrebe sile zato što smo uništili svoje potencijale, što više nismo u stanju da primenjujemo silu. Tako da one promene koje je ta nacionalistička ideologija doživela od Gazimestana do danas su samo promene koje su nastale usled poraza te politike, ali ciljevi i raspoloženje za ostvarenje tih ciljeva su do dan-danas ostali isti. Ta zabit istorijska u kojoj mi živimo je u stvari politička zabit, to se ipak tiče vrednosti, tu je izgrađen jedan sistem vrednosti u tom grču, i u toj borbi sa celim svetom koja se odvijala tokom ’90-ih, u jedan ježevski stav koji ne dozvoljava nikakvim univerzalnim ljudskim vrednostima da se probiju do ovoga društva. I mi smo se i navikli na tu izolaciju, ja mislim da mi tu izolaciju više praktično i ne primećujemo.”

    Peščanik
    Audio izdanje
    Destruktivni gen 05/02/2010

    Like

   • “…… I morao sam da se vratim čak u 1968.”

    Nije se dovoljno vratio. 1948. godina je zanimljivija za vraćanje.

    I onda se posle desi Boris Tadić.

    Like

  • nisam ni ja bio neki znalac velikosrpske logike doticnog gospona…lol

   btw jos za vrijeme komunista odnos prema cg je bio “doziran”.
   sjecam se zestokih otpora (i osporavanja) kada bi se bilo dje pokusao uvesti cuveni “pridjev”. lolol
   moze akademija crne gore, ali nikako (!) crnogorska akademija…
   isto je bilo i za tv, pozoriste ili bilo koju drugu instituciju od znacaja za nauku i kulturu.
   jerbo, ako je “crne gore”, vazda moze biti srpska, ali ako je “crnogorska” onda bu islo teze.

   nikada se to nije odricalo te strategije pauka, neki paśi virus, sta li?…

   Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.