Dragan Bursać: Aj’ ne seri da Dodik neće biti smijenjen zbog vulgarnosti?!

Standard

U normalnoj zemlji, nekadašnji premijer, a sada predsjednik, samo zbog svojih budalastih izjava, trebao je podnijeti ostavku jedno 7-8 puta. Minimum!

Ministar odbrane Srbije, Bratislav Gašić ne može da ostane na funkciji zbog izjave da “voli novinarke koje lako kleknu”, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

U prevodu, premijer je zbog ovog primitivnog verbalnog idiotluka smijenio ministra.

Da, naravno da se postavlja pitanje, ko će i kada smjenjivati političare u Bosni i Hercegovini zbog svojih seksističkih, navalentnih, egzibicionističkih, rasističkih, idiotskih, verbalnih bravura koje su upućene novinarima?

Neće niko! Bar ne u dogledno vrijeme!

I da, naravno, da je prva asocijacija na primitivizam u medijskom prostoru BiH Milorad Dodik. Biće, isto tako, onih koji će relativizirati i reći-Svi političari u BiH su primitivci i svi su isti. Ali, u odnosu na Dodika, zaista su par liga ispod. Ipak je Milorad NBA liga, za sve ostale, čovjek koji se najviše približio Turetovom sindromu i tu nema spora.

Sve ljepote Bajinih psovki

Podsjetimo se izjava prvog Baje u zapadnih Srba, Milorada Dodika, koji je direktoru BN televizije Vladi Trišiću rekao: “Jebaću ti majku”, pa ništa. Zapravo rekao mu je: “Ma jebi si mater! Ma šta nema smisla? Snimi me, pička ti materina, pa pusti u Dnevnik! Jebaću ti majku, je l’ ti jasno?”

Naravno, ništa.

U junu 2012. novinarki “Žurnala” Ljiljani Kovačević u Palati predsjednika, rekao je “Briši odavde”, uz pretpostavku, da je, valjda, Palata njegova prćija. Pa opet ništa.

Novinaru FTV-a Miši Vidoviću poželio je “sve najbolje umilnim” riječima “Dabogda ti srce otkazalo“. Ništa.

Novinarki Arijani Saračević-Helać, rekao je  “Jebe mi se”!  Ne, ništa. Bez konkretnih sankcija.

Novinarki Oslobođenja Gordani Katani u “svojoj” Palati predsjednika, poručio je, da je: “lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama” i dodao kako je politički pristrasna.

Izvrijeđao je novinarku BN televizije na tribini SNSD-a u martu 2014. riječima: “Šta radiš, ne razumijem? Uopšte mi nisi zgodna da te gledam tol’ko dugo, jebo te. Šta hoćeš sad? Je l’ njoj nešto zabranjeno ovde? Slušaj, nisam ti ja muškarac za tebe, shvataš?”  Ništa, pogađate.

Ujeo vuk novinara.

Klečeći novinari

Jednom je pametna glava jedna rekla kako nisu oni gore tako veliki i visoki, nego mi klečimo. Paradoksalno, užasna seksistička izjava srbijanskog ministra o novinarkama koje kleče, može se primijeniti kao relativno tačna na kompletnu novinarsku BiH scenu. Ako to uopšte postoji. Novinari u BiH su po pravilu obespravljeni poslušnici tajkuna i političkih elita. Kao takvi, odavno su se pretvorili i biltenske poštonoše, a poštari su postali novinari. I nije to neka tajna, niti novost. Podvižnički odnos prema profesiji, prema samima sebi, autodestrukcija i autocenzura, samo su zacementirali posao/poziv novinara, kao hodajućeg diktafona, koji na pressicama bilježi riječi Baje i ostale bulumente, a onda urednici prave vijesti u skladu sa tzv. novinarskim načelima (čitaj rukom koja te hrani).

I, kada se dese incidenti, gore pobrojani, sastave se bljutave peticije, “dođe se do zaključaka”, “formiraju se komisije”, “dogovori se bojkot” i opet NIŠTA. Ništa jer su novinari zamljenjljiva potrošna roba, koje uz nagazne mine ima njaviše u BiH. Ništa, jer sve i da imaju moć, bilo kakvu, ko će smijeniti, ukoriti, kazniti Baju? Kako? I da li je to uopšte posao novinara?

Stanište vulgarnosti

Šta sa Miloradom i njemu sličnima da uradi žurnalista od digniteta, kad se narod silno zabavlja, uživajući u sadomazohističkom odnosu na relaciji novinari/predsjednik Republike Srpske. Njemu se može, a oni moraju.

Smjene, bojkoti, kazne, sankcije…? Nemojte biti smiješni!

Ništa se od ovoga neće desiti, niti Dodiku, kao najreprezantativnijem javnom homo vulgarisu, niti bilo kom političkom početniku, koji ulazi u ring “satiranja novinara”. Dodik je, najjednostavnije, napravio sebi prilagođeno stanište. Od jeftinog seksizma i iživljavanja nad novinarima i sebi poslinima, do jedne vrste fingirane simulacije Putinove tiranije.

Naravski, narod se ne pita, osim što odobrava, međunarodna zajednica, ni sama ne zna šta treba ili ne treba da radi, a politički oponenti se dive Dodiku, jer im on, poput grna, krči put u carstvo prostakluka, koji sami sebi ne mogu obezbijediti, a jednako bi voljeli.

U, normalnoj zemlji, nekadašnji premijer, a sada predsjednik, samo zbog svojih budalastih izjava, trebao je podnijeti ostavku jedno 7-8 puta. Minimum. O malverzacijama, političkim i ekonomskim, da i ne pričamo. U normalnoj zemlji, ne bi na svakominutnoj bazi novinari durali političku samovolju. U normalnoj zemlji…

Pa, čak i u Srbiji, koja je još miljama daleko od normalnih, uljuđenih zemalja, postaje, eto, normalno da se jedan divljak smijeni, kad već sam ne zna ostavku podnijeti.

Nego, narodu našem odgovara baš ovaj i ovakav Baja, koji zna šakom o sto lupiti i podviknuti, opsovati. Ali, Baja ima poruku i za narod koji ga kao boga gleda:

“Aj ne seri”!

One thought on “Dragan Bursać: Aj’ ne seri da Dodik neće biti smijenjen zbog vulgarnosti?!

  1. Kada predsednik Republike Srpske kaže anonimnom gledaocu “Aj, ne seri” taj sa Bogom nema nikakve veze,pa sto patrijarha stajalo iza njega.

    Liked by 2 people

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.