Filip Mladenović: Skuvane žabe, ošišane ovce!

Standard
Orveli - jada

Orveli – jada

“Srbija napreduje na evropskom putu, a medijska prava i slobode se sužavaju”, ocenio je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović na konferenciji „Indeks klijentelizma u medijima: Merenje stvarnosti” pre tri dana i dodao da mediji i novinari preživljavaju sindrom „kuvane žabe”, jer raspravljaju o raznim temama dok nestaju kritičke emisije, mediji i autori.

Obradović je naglasio da je otpor profesije takvoj stvarnosti „slabašan, neorganizovan i nečujan” i da bahatost vlasti pokazuje da njene namere na medijskoj sceni ne idu u pravcu stvaranja slobodnih i nezavisnih medija kao četvrtog stuba demokratije.

  • Duboko sam uveren da će mediji sledeće godine biti pod još većim pritiskom, rekao je Vukašin Obradović. Privatizacija je dovela do toga da Srbija u unutrašnjosti bude podeljena na nekoliko porodica, „dobili smo naše Mardoke – Vitko Radomirović, Radojica Milosavljević i porodica Krdžić”.

Kako je moguće da je bilo više medijskih sloboda onih 10 godina posle smrti Tita i za vreme zločinačkog režima Slobodana Miloševića nego sada i ovde!? Kako je moguće da srpski mediji od jednog prosečnog aparatčika uporno pokušavaju da naprave novokomponovanog vodju?Da li se radi o suptilnoj uredničkoj igri, strateškoj i lukavoj, kako bi se na taj “megalomanski” medijski način Vučić što skorije smučio i bogu i ljudima!? Ili je reč o autocenzuri i golom strahu od gubitka i ono malo novca od uredničkih i novinarskih plata?
Odgovor na ovu masovnu smutnju i agresiju cenzure i autocenzure nalazim u čuvenom “Piterovom načelu”. Ovaj princip zastupa tezu da u hijerarhijskoj organizaciji, u kojoj napredovanje zavisi od ličnih uspeha i zasluga, pripadnici te organizacije na kraju bivaju unapređeni iznad dometa svojih sposobnosti. Kratko i jasno rečeno, pojedinci u organizaciji teže da se uzdignu do svog nivoa nesposobnosti. Bivaju unapređeni tokom karijere sve dok više nisu u stanju kompetentno obavljati posao. Princip su formulisali Lorens Piter i Rejmond Hal u knjizi “The Peter Principle”, publikovanoj 1969. godine.
Dakle, prisustvujemo zlokobnom trijumfu “Piterovog načela”, nakon 25 godina duge vertikalne invazije varvara kroz institucije. Iza magle nacionalizma i tzv. patriotizma tokom protekle dve i po decenije ušunjali su se, probili, nametnuli, nasrnuli… najbeskrupulozniji i najprimitivniji slojevi našeg stanovništva. Dok je u isto vreme dobar deo onih drugih spakovao kofere i iskoristio svoje pasoše kao otpusnu listu iz ludnice od ove zemlje.
Zato smo pre neki dan u zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, na koktelu povodom otvaranja 2 prva poglavlja pregovora sa EU, umesto dr Ivana Đurića kao predsednika Srbije i dr Zorana Đinđića kao premijera Srbije, gledali reciklirane verzije Miloševića i Šešelja.

U pravu je Eli Vizel: “Misterija zla je veća od misterije dobra!”

P.S. Šta se radi sa skuvanim žabama i ošišanim ovcama? Pogledajte moderna vremena:

Source: Skuvane žabe, ošišane ovce! | B92 Blog

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.