Ambasada SAD: Odluke Suda konačne

Standard

usa

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je vlasti u Republici Srpskoj da naprave odgovarajuće izmjene da bi buduće proslave Dana RS bile u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

“Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije koja kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijani integritet BiH. Vjerujemo da premijer Vučić shvata osetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH”, prenijela je N1 stav Američke ambasade u BiH.

Kako su naveli, Ustavni sud Bosne i Hercegovine dao je rok vlastima Republike Srpske da u roku od šest meseci od dana objavljivanja odluke usklade ovaj praznik sa Ustavom BiH.

“Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće i svi ih moraju poštivati i provoditi. Svi učesnici obilježavanja praznika treba da izbjegavaju podsticanje nacionalističkih osjećaja”, saopštili su iz ambasade SAD.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučujući po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u novembru 2015. godine je donio odluku da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Iz ove institucije je navedeno da je Ustavni sud BiH utvrdio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, kao i Protokolom broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Narodna skupština Republike Srpske u roku od šest mjeseci treba usaglasiti navedeni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Cjelokupna politička javnost u Republici Srpskoj ostala je jedinstvena da je odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana RS neprihvatljiva, a na sastanku lidera i pozicije i opozicije donijeta je odluka prema kojoj se nastavlja obilježavanje 9. januara kao Dana RS.

Istovremeno, usvojen je i zaključak kojim se od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine traži donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, prema kojem bi bio okončan mandat stranim sudijama u najvišoj bh. pravosudnoj instituciji.

Source: Vučić u Banjoj Luci: Ljubav prema RS ne znači mržnju prema BiH

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.