nije zezanje: Sveta vodica na cisterne

Standard

Zbog velikog interesovanja sveta vodica se toči iz cisterne

Zbog velikog interesovanja vernika za bogojavljenskom vodicom danas su u Jagodini i Novom Sadu osveštane cisterne sa vodom.

Sveštenici u Jagodini su uz sedam buradi od po 500 litara, naručili i jednu vatrogasnu cisternu sa 9.000 litara vode.

Pošto se popeo na cisternu uz pomoć vatrogasaca, sveštenik Saborne crkve “Svetih apostola Patra i Pavla” u Jagodini, osveštao je vodu. Cisternu su odmah opkolili vernici sa praznim bocama u koje su sipali svetu vodicu.

Sveštenici ove crkve poslednjih nekoliko godina zovu u pomoć vatrogasce kako bi zadovoljili potražnju vernika za svetom vodicom na Bogojavljenje. Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima je služena Bogojavljenska liturgija.

“Sveta voda” u cisternama u Novom Sadu, čeka se osveštanje vodovoda

Ispred pojedinih crkava u Novom Sadu danas se mogu videti cisterne JKP “Vodovod i kanalizacija” u kojima je osveštena voda.

Ove cisterne se nalaze kod hramova Srpske pravoslavne crkve kako bi vernici danas mogli da dođu do “svete vode”, a verovatno je zbog potencijalne gužve osveštena tolika količina.

http://www.facebook.com/v2.3/plugins/post.php?app_id=&channel=http%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fconnect%2Fxd_arbiter.php%3Fversion%3D42%23cb%3Df240ad939%26domain%3Drs.n1info.com%26origin%3Dhttp%253A%252F%252Frs.n1info.com%252Ff2f4ed0218%26relation%3Dparent.parent&container_width=505&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnsulice%2Fposts%2F1651908288410028%3A0&locale=en_US&sdk=joey&width=500

Kako se vidi na fotografiji koja se pojavila na društvenim mrežama, sveštenici su čin osveštavanja obavili tako što su stajali na cisternama, a vernici su posle preko slavina mogli da natoče “svetu vodu”.

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštio je da Pokret “Dinara-Drina-Dunav”, koji upravlja gradskim preduzećem Vodovod i kanalizacija, “bruka Novi Sad” jer su omogućili osveštavanje vode u cisternama gradskog vodovoda.

“Današnje fotografije na kojima sveštenici u sred Novog Sada na merdevinama blagosiljaju cisterne sigurno će ponovo nasmejati planetu“, navodi se u saopštenju LSV i dodaje da Pokret Dinara-Drina-Dunav ne mari za Ustav i sekularnost države.

Podsetimo, rukovodstvo JKP “Vovodod i kanalizacija” je proglasivši Bogojavljenje za slavu preduzeća prošle godine osveštao ceo vodovod, čime su svi Novosađani dobili pristup “svetoj vodi”, a očekuje se da to urade i danas.

Prošlogodišnji događaj je završio i u svetskim medijima, a britanski Dejli Miror uporedio je tu vest sa britanskom humorističkom serijom “Mućke” i sa podvizima protagonista te serije, sitnih prevaranata Dela i Rodnija.

Source: Sveta vodica iz cisterne u Jagodini | N1 Srbija

5 thoughts on “nije zezanje: Sveta vodica na cisterne

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.