Filip Mladenović “Mućni glavom”: Oliver Frljić o građanskim protestima

Video

Poznati reditelj Oliver Frljić nakon premijere predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” (inspirisane “Estetikom otpora” Pitera Vajsa o vezi kapitalizma i fašizma) na austrijskom teatarskom festivalu Wiener Festwochen, doputovao je u Beograd, kao gost 8. izdanja regionalnog književnog festivala “Krokodil”.

U razgovoru za “Mućni glavom” Oliver Frljić je komentarisao aktuelno stanje u Hrvatskoj i potencijale gradjanskih, antirežimskih protesta u regionu.

Inače, Oliver Frljić je na sednici Gradskog veća Rijeke 19. maja 2016, na vlastiti zahtev, razrešen dužnosti intedanta Hrvatskog narodnog kazališta “Ivan Zajc”.

Pre toga je Oliver Frljić od kazališnog veća zatražio da se razreši dužnosti intendanta zbog, kako je naveo u molbi, zahtevnosti obaveza u sklopu priprema dela programa Evropske prestonice kulture 2020. u Rijeci, te nemogućnosti obavljanja tih poslova istovremeno.

Ovaj angažovani i hrabri reditelj trn je u oku mnogih desničara i ultradesničara, kako u Hrvatskoj, tako i u celom regionu. Zbog svojih režija i akcija preispitivanja hrvatske povijesti, te nastojanja da prikaže ratno-profitersku suštinu poslednjih ratova na Balkanu, izložen je stalnim pretnjama i uvredama.

Njegova sudbina je paradigma svih slobodnomislećih, kritički nastrojenih intelektualaca u ovom delu Evrope, koji se drznu da ukažu na razmere gluposti, manipulacija i pohlepe političkih, kulturnih i crkvenih kvazielita.

Source: Oliver Frljić o građanskim protestima | B92 Blog

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.