‘Necenzurisane laži’ drugi deo: Vučić na izložbi o sebi

Standard
Beim Eröffnungsrundgang - von links nach rechts: Hermann Göring, Gerdy Troost, Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Adolf Ziegler (Rückenansicht, Organisator der Ausstellung). Aufnahmedatum: 19.07.1937 Aufnahmeort: München Systematik: Geschichte / Deutschland / 20. Jh. / NS-Zeit / Kunst und Kultur / Haus der Deutschen Kunst / Einweihung 1937 Hermann Göring, Gerdy Troost, Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Adolf Ziegler (Rückenansicht, Organisator der Ausstellung, v.l.) machen am 19.07.1937 einen Rundgang in der gerade eröffneten "Großen Deutschen Kunstausstellung" im Haus der Deutschen Kunst in München. Die Ausstellung fand zeitgleich zur Ausstellung "Entartete Kunst" statt und zeigte die ideologisch zum Nationalsozialismus passenden Kunstwerke.

Beim Eröffnungsrundgang – von links nach rechts: Hermann Göring, Gerdy Troost, Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Adolf Ziegler (Rückenansicht, Organisator der Ausstellung).
Aufnahmedatum: 19.07.1937
Aufnahmeort: München
Systematik:
Geschichte / Deutschland / 20. Jh. / NS-Zeit / Kunst und Kultur / Haus der Deutschen Kunst / Einweihung 1937 Hermann Göring, Gerdy Troost, Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Adolf Ziegler (Rückenansicht, Organisator der Ausstellung, v.l.) machen am 19.07.1937 einen Rundgang in der gerade eröffneten “Großen Deutschen Kunstausstellung” im Haus der Deutschen Kunst in München. Die Ausstellung fand zeitgleich zur Ausstellung “Entartete Kunst” statt und zeigte die ideologisch zum Nationalsozialismus passenden Kunstwerke.

Glavni lik oko koga se vrti izložba „Necenzurisane laži“ pojavio se među izloženim medijskim sadržajem koji bi prema zamisli priređivača trebalo da dokaže da nema cenzure u Srbiji. Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić tvrdi da ova izložba, koju je organizovala njegova Srpska napredna stranka, “oslikava demokratski duh srpskog društva”. Među izloženim sadržajem su i tekstovi i karikature sa portala Radija Slobodna Evropa.

Najpre prikazan na izložbi među tekstovima i karikaturama o njemu, a onda je i sam došao da obiđe „eksponate“. Aleksandar Vučić, mandatar za sastav nove Vlade Srbije i lider Srpske napredne stranke prošetao je galerijom „Progres“, praćen pre svega svojim stranačkim podmlatkom.

„Ovo je super, super da ljudi mogu da vide“, rekao je Vučić.

 

Aleksandar Vučić na izložbi

Tek letimičan pogled na mnoštvo od oko 2.500 naslovnih strana, komentara, analiza, karikatura u medijima iz poslednje dve godine, koji se kritički osvrću na vlast SNS-a, rad Vlade i pre svega, samog Vučića, i gde su mnogi tekstovi prikazani samo u fragmentima, njemu je ipak bio dovoljan da zaključi da tu nema ničega.

“Ovde nisam video ni jedan ozbiljan argument ni o čemu i ni po jednom ozbiljnom pitanju, tako da im hvala na tome”, poručio je Vučić.

Vučić je ovu tvrdnju izneo i pored toga što su među izloženim tekstovima brojni oni koji ukazuju na propuste i izostanak odgovornosti zbog pada vojnog helikoptera kada je poginulo sedam osoba, neobaziranje na stručne analize koje pokazuju sve kontroverze državnog projekta “Beograd na vodi”, zatim nezakonitog rušenja dela gradskog kvarta Savamala, te smena u Radio Televiziji Vojvodine.

“Ovo pokazuje koliko su bile besmilene njihove optužbe o cenzurama, diktaturama i i svemu drugom. Ovde nisam video ništa što bi kritikovalo ono na šta smo mi najponosniji a to su rezultati. Nema reči da smo uspeli da sprečimo da država ode u bankrotstvo, nema reči ni o našoj spoljnoj politici, nema reči ni o čemu ozbiljnom i tu se vidi ko se najvećim delom rukovodio ličnom i političkom mržnjom”, ocenio je Vučić.

 

Praćeni premijerovim utiscima i posetioci, koji su došli tokom njegove posete, izložene tekstove vide kao napade na vladu, premijera i njegove saradnike.

Mislim da je to dokaz demokratije, da se pokaže da sloboda medija postoji čim mogu takve stvari da se pojave”, rekao nam je jedan od posetilaca. “Tu sigurno ima i kritika koje su opravdane, ali ovde su istaknuti ekstremni primeri koji su najviše, najoštrije udarili na premijera i na njegovu ekipu”.

Vodič kroz izložbu je prilagođen i stranoj publici prevodom na engleski jezik. U jeku turističke sezone u galeriji smo zatekli i dva Holanđanina. Jedan od njih nam je rekao da je prolazio tuda i da mu se učinilo interesantnim da pogleda ovu izložbu.

Mislim da je cenzura relevantna tema. Kada mi razmišljamo o Istočnoj Evropi, kada pogledamo ove zemlje cenzura jeste nešto što nam odmah padne na pamet”, rekao nam je.

 

Kada smo ga pitali da li vlast u njegovoj zemlji na ovaj način dokazuje da nema cenzure odgovara odrečno ističući da imaju slobodu govora i da nema toliko propagande koliko možda ima u Srbiji.

Sam Vučić je izložbu, koju su prenosile dve televizije, napustio sledećim utiskom.

“Mi smo ponosni i srećni što oni mogu potpuno slobodno da pišu, govore, izgovaraju šta žele i to dobro govori o Srbiji”, rekao je Vučić na odlasku.

Nasuprot ovoj nameri naprednjaka sociolog kulture Ratko Božovićprimećuje “da je to jedan veliki marifetluk”.

“Htela se zamazati priča da je ugašena naša javnost, da je javno polje zatrto sa stanovišta kritičkog odnosa i kritičke komunikacije i da ona postoji samo na margini”, kaže Božović.

“A u stvari oni su zauzeli sve elektronske medije i njima bliske tabloide da od jutra do sutra prezentiraju njegovu vrednost i njegove političke poteze”, zaključuje Božović.

Source: ‘Necenzurisane laži’ drugi deo: Vučić na izložbi o sebi

http://www.spiegel.de/fotostrecke/entartete-kunst-ns-propagandaausstellung-1937-in-muenchen-fotostrecke-107509-11.html

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.