izložbe: Marija Avramović

Standard

 

marija-avramovic

U galeriji Doma omladine Beograda je od 23. avgusta do 4. septembra bila otvorena izložbaNešto nepredviđeno će se uskoro desiti umetnice Marije Avramović.

 

“Izložbu “Nešto nepredviđeno će se uskoro desiti” čine crteži i instalacije koji se bave pitanjima materijala i fizickog iskustva vizuelnog dela. Sam naziv referira upravo na meterijal i medij u kome radovi nastaju. Činjenica da će se nešto nepredviđeno desiti (a na putu ovih mapa, dragocenih destinacija, kao i putu istraživanja mladog autora, nešto neočekivano će se zasigurno desiti) pruža nam određenu vrstu utehe, spremnosti i potvrde da smo bili u pravu. Kao da je to jedna od onih retkih sigurnih stvari.

 

 

Ovi radovi su mape, sažvezđa, putokazi, sredstva za orijentaciju u određenom zamišljenom univerzumu. Oni postavljaju pitanja o kretanju, ostajanju, lociranju. Njihov likovni autoritet je suprotstavljen fragilnosti materijala od koga su napravljeni. Oni su elegantni, ali agresivni i potpuno autonomni u sopstvenom paradoksu.”*

*iz teksta Marije Avramović

 

 

Marija lamentuje nad fragilnošću veza – umetničkih, prostornih i emocionalnih.

Kao i svako nebesko telo ona ostavlja estetski efekat i budi osećaj sublimnosti.

Efemernost materijala koje Marija koristi neminovno je poetična. Neki od njenih radova nakon ove izložbe neće više ni postojati, poput zvezda koje su se ugasile.

Ona zna da su prostor i vreme, koji je ponekada razdvajaju od njoj dragocenih ljudi i stvari, relativni.*

*pesma Milana Naskovića u katalogu izložbe “Nešto nepredviđeno će se uskoro desiti”

 

 

 

Marija Avramović, rođena je 1989. u Begradu. Nakon završenih master studija u Beogradu, 2014. godine obrazovanje nastavlja na Fakultetu lepih umetnosti (ENSBA) u Parizu, gde trenutno živi i radi. Poslednjih godina Marijini radovi su odgovor na prostor u kome se nalaze i uglavnom su rađeni u kombinovanoj tehnici u formi crteža, slike, instalacije. Često su izvedeni od efemernih materijala, poput plastike, celofana, šljokica, šećerne paste, tapeta, teksila, dekorativnih elemenata…

Source: Marija Avramović / Nešto nepredviđeno će se uskoro desiti « Supervizuelna

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.