Stanje stvari

Standard

Nikolaj Patrušev je ranije bio na čelu Federalne službe bezbednosti Rusije

Nikolaj Patrušev je ranije bio na čelu Federalne službe bezbednosti Rusije

Pre Nikolića sa ruskim gostom sastaće se potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović a njihova uvodna izlaganja biće otvorena za medije. Za gosta iz Moskve planiran je i svečani doček ispred Palate Srbije.

Srbija postaje bitna za Rusiju jer predstavlja jedan od dva njena poslednja oslonca na Balkanu, zajedno sa Republikom Srpskom, pošto je Crna Gora praktično izgubljena za Rusiju, kaže Andrej Šari, direktor Ruskog servisa RSE.

“Ako se sećate, pre petnaestak godina govorilo se da je moguće da u Luci Bar bude baza ruske mornarice, ali se u međuvremenu situacija tako preokrenula da će sasvim sigurno za nekoliko godina u Luci Bar ili u Kotoru biti više NATO vojnika nego crnogorskih. Jasno je da su to u Rusiji razumeli nakon izbora u Crnoj Gori i jasno je da imaju potrebu za nekakvom kontraigrom”, navodi Šari.

Za gosta iz Moskve domaći mediji navode da je jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina. Nikolaj Patrušev je ranije na čelu Federalne službe bezbednosti, naslednice KGB-a, zamenio upravo Putina i tu funkciju obavljao je više od osam godina.

Međutim, Šari kaže da Patrušev i nije posebno blizak Putinu kako se govori i da nije reč o tome da najbolji Putinov prijatelj dolazi da nešto posebno kaže svojim srpskim sagovornicima.

Patrušev i nije posebno blizak Putinu: Andrej Šari

Patrušev i nije posebno blizak Putinu: Andrej Šari

“Ali, Patrušev je jedan od ljudi u bliskom krugu Putina koji donosi neke važne poruke ruskog predsednika i ruske vlade. Poruka će sigurno biti, mada nisam video nikakav papir, da Rusija čeka da Srbija odgovori na to što predlaže Rusija, na nekakav novi nivo saradnje”, ocenjuje Šari podsećajući da je ovo samo jedna u nizu međusobnih poseta delegacija Srbije i Rusije.

On podseća da je predsednik Srbije bio u Rusiji, da će za koji dan uslediti poseta srpske delegacije na pregovore sa čovekom koji je zadužen za ruski odbrambeni kompleks Dmitrijem Rogozinom, te da se priprema poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji.

“Onda je to jedan niz događaja koji pokazuje da Rusija u ovoj situaciji, u konfliktu sa Zapadom, sa Sjedinjenim Američkim Državama, traži poslednjeg saveznika na Balkanu koji postaje još više bitan na jugoistoku Evrope zbog situacije u Srbiji i zbog toga što Crna Gora hoće da postane članica NATO-a”, zaključuje Šari.

Ovo nije prva poseta Nikolaja Patruševa Beogradu. On se 2013. godine sastao sa sadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je tada bio prvi potpredsednik vlade i ministar dobrane, te sa tadašnjim premijeromIvicom Dačićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Tada je nakon sastanka sa Vučićem Ministarstvo odbrane saopštilo da je zaključeno da je potrebno povezivanje institucija sistema Srbije i Rusije u zajedničkom suprotstavljanju različitim vrstama bezbednosnih izazova i pretnji. Navedeno je da su teme razgovora bile odnosi prema klasičnim i savremenim modalitetima ugrožavanja nacionalne bezbednosti, borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije, narko trafikinga, graničnog kriminala, energetske bezbednosti, kao i ilegalnih migracija.

Srpski mediji su tada pisali da su sekretara Saveta bezbednosti Rusije najviše zanimale ekonomija, stav Srbije prema NATO-u i situacija na Kosovu.

Source: Šta u Beograd donosi glavni ruski bezbednjak?

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.