Malo nam je jedan Ivan Pernar

 

Ne volim pisati političke tekstove.

Zašto?

Nažalost, situacija za novinare i novinarke nije nimalo zahvalna ni u svijetu, pa tako ni kod nas na Balkanu. Mediji su do srži ispolitizirani, korumpirani, naginju nekim strujama ( desnoj ili lijevoj ), više ovoj prvoj, jer ova lijeva skoro da je izumrla. Nema slobode izvještavanja, mediji ne služe više kao sredstvo informisanja, nego kao sredstvo jedne velike ublehaške PROPAGANDE.

Inspirisala me danas jedna politička emisija da napišem ovaj tekstić. Mnogi od Vas znaju ko je Aleksandar Stanković, novinar HRT-a i inače urednik i voditelj emisije „Nedjeljom u 2“. U današnjem izdanju gost je bio Ivan Pernar. Dečko kojeg sam ja zapazila prije par mjeseci. Na jednoj od sjednica Sabora, čovjek je govorio već dobro poznatu istinu. O Europskoj Uniji, o MMF-u, o ratovima u Siriji, Palestini, o Americi kao političkom hegemonu. Da se razumijemo, nije Pernar izmislio toplu vodu, čovjek je samo javno rekao ono što mi već znamo. Tačnije potvrdio ko se krije iza svega i koliko je Balkan (ne)bitan za Amere, EU, Rusiju i tačnije cijeli svijet. Da smo mi samo jedna mala tačkica na globusu. Mada ja bi prije opet rekla olupina.

Šta me fasciniralo kod tog dečka?

Njegovo javno istupanje i iznošenje istine u lice. USUDIO SE. Poznat je i po protestima koje je vodio protiv Jadranke Kosor.  Koju je inače Sanader i „progurao“ u politiku. A onda mu je ona fino smjestila „ćuzu“.

„Ko će kome-ako neće svoj svome“- to je taj isti HDZ, koji sada pljuje Pernara. To je ta ista nacionalna hrvatska televizija koja o Pernaru govori kao nadmenom i užarenom dečku, koji se u situaciji nije mogao izboriti sa pitanjima koja mu je uputio “vješti” novinar Stanković.

Ne bih željela praviti velike  digresije, Jadranka Kosor je tema za sebe. Fokus je ipak na Ivanu Pernaru i današnjoj emisiji. Čovjek izrevoltiran krajnjom nepristojnošću novinara, napustio je emisiju. Na par portala sam pročitala izvještaje i šokirala se različitim opservacijama. A opet iza svega stoji prefiks – politički podobni mediji.

Sama sam gledala tih famoznih 15-tak minuta „Nedjeljom u 2“- gdje je predstavnik Živog zida iznio činjenice, poput onih da je HRT podložna televizija HDZ-u. Od one stavke gdje je rekao da neće plaćati pretplatu jer u opusu ove hrvatske televizije nema nikakvih kulturnih ,obrazovnih i edukativnih programa. Između ostaloga, dotakao se i pitanja Palestine i Izraela- gdje mu Stanković i nije dozvolio da kaže da je Izrael država nastala na etničkom čišćenju. Ono što me se najviše dojmilo jeste tumačenje porezne reforme koju je okarakterisao kao dio globalne agende. I to je upravo ono što nam konstantno nameću- uništiti srednji stalež. Samom tom poreskom reformom, porezni teret bi prešao na one najsiromašnije.

U svom izlaganju u Saboru također dotakao se pitanja poput ratova u Siriji, Palestini, Libiji, Iraku, Afganistanu, oko pitanja ulaska u EU i što je to ista ova međunarodna organizacija donijela Hrvatskoj –osim uzimanja i opustošivanja Hrvata i masovnog progona u zemlje EU…

Čovjek je progovorio. Javno progovorio. Udario na nacionalnu matičnu političku partiju Hrvatske. Suprostavio se, ako ništa verbalno.

 

Advertisements