Tužilaštvo Crne Gore proširilo istragu o pokušaju terorizma: Rusi organizatori, tražili i ubistvo Đukanovića

Standard

Ruski državljani Eduard Vladimirovič Shirkov i Vladimir Nikolajevič Popov organizovali su kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića, navodi se u naredbi specijalnog tužilaštva za proširenje istrage o pokušaju terorizma na izborni dan u Crnoj Gori.

Tužilaštvo u dokumentu čije delove objavljuju pojedini podgorički mediji, prvi put pominje Demokratski front (DF) i političara iz tog političkog saveza.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i političar iz DF-a, čiji identitet u tužilačkom dokumentu nije otkriven, trebalo je, kako se navodi, da 16. oktobra, nakon proglašenja rezultata izbora, predvode nasilan upad u Skupštinu Crne Gore.

Njihov plan je bio da pucaju na pripadnike policije i uhapse crnogorskog premijera Mila Đukanovića, dodaje se u naredbi za proširenje istrage.

Objašnjava se da su se ruski državljani 26. septembra u Moskvi sastali sa osumnjičenim srpskim državljaninom Aleksandrom Sinđelićem, izložili mu plan, zadužili ga da pronadje što veći broj osoba u Srbiji koje će se u Crnoj Gori “staviti pod kontrolu bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Dikića i osobe iz DF-a”.

Sinđelić se početkom novembra našao u Crnoj Gori u zatvoru kod Podgorice i Tužilaštvo mu je ponudilo status svedoka saradnika, potvrđeno je iz Višeg suda koji o tome odlučuje.

Tužilaštvo je objasnilo uloge članova organizacije po kojem je Sinđelić bio zadužen da vrbuje osobe za članstvo u toj organizaciji, prima i predaje novac između organizatora i ostalih članova grupe, kao i da obezbeđuje kupovinu opreme – oružja, policijskih uniformi, štitnika, metalnih palica, pancira, suzavaca, gas-maski, sredstava za komunikaciju.

Kako se navodi, Sinđeliću su Rusi za kupovinu uniformi i oružja dali najmanje 200.000 evra, a on je za kupovinu oružja zadužio Mirka Velimirovića koji je kasnije otišao u Upravu policije i prijavio joj plan organizacije, njene članove i lokacije na kojima se nalaze.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine – grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića koji je trebalo da drži na okupu druge članove kriminalne organizacije – demonstrante, da organizuje njihovo kretanje i upravlja članovima u sukobu sa policajcima “radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore”.

U dokumentu Tužilaštva se prvi put pominju srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, zaduženi da vrbuju za kriminalnu grupu i da sa još neidentifikovanim osobama daju uputstva da na dan parlamentarnih izbora dođu u Crnu Goru i učestvuju na protestnom okupljanju DF-a.

Istraga je proširena na Bogićevica, Ristića i Miloša Jovanovića, prenose podgorički listovi.

U noći uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori uhapšena je grupa od 20 državljana Srbije, na čelu sa Dikićem. Od njih je 14 osumnničeno za terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije, ostali su pušteni na slobodu.

Source: Tužilaštvo Crne Gore proširilo istragu o pokušaju terorizma | N1 Srbija

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.