Perfetta: Moj je život Švicarska. Ama savršen.

Standard

Prije neki dan u medijima je kao bomba odjeknula vijest da će Sarajevo i građane u Novu godinu uvesti “veliki” Dino Merlin. I naravno evo već tri dana mediji siluju sa istim tim vrsnim umjetnikom. Dovoljno je što ga gledamo već dobrih mjesec dana u reklami za paštetu “Perfettu”. 

161118046-6_xl

Preuzeta fotografija: Klix.ba

Sad bi ja kao građanka Sarajeva, trebala da se radujem poBogu jer će Dino Merlin da pjeva sat, dva na Trgu i čestita nam Novu godinu. Da l’ to znači da treba da budemo sretni- jer će nam “babo Bosne” čestitati praznik, koji već dugo većina ne smatra praznikom.

Boli neka stvar ljude ko će pjevati, kada većina građana nema osnovne uslove za život. A Perfetta će tu noć za sat, dva pjevanja uzeti pola miliona. Vrlo vjerovatno. Jer taj ne ide gdje su manje cifre, on zna namirisati novac.

Ne troši onaj koji ima nego onaj koji je naučio.

Kosa mi se na glavi diže kada ga vidim, tu njegovu blaženost, smirenost, kvazi dobrotu… Ne smeta meni što je uspješan, nego što je jedan običan, prosti demagog. Dobrica. E od tih dobrica mi se povraća. Pa kad si dobrica, što ne kažeš:

“Sav novac poklanjam u humanitarne svrhe- za narodnu kuhinju, za domove bez roditeljskog staranja, peto,deseto nebitno”.

Ista ta Perfetta je obećavala iz “patriotskih” razloga neće pjevati u Srbiji. Pa jebiga- maca pojela jezik,posr’o, sažvakao, pojeo, otišao, vidio, pobjedio. Uzeo petsto hiljada eura. Nešto se ne sjećam da je gdje koji fening izdvojio, pogurao koga i slično. Mada nije ni dužan, odmah da se ogradim. On je to zaradio, sve to stoji, ali nemoj izigravati prostu dobricu, velikog muslimana, dobrog čovjeka. I Bakir izigrava velikog preŠednika, MUSLIMANA, a pretpostavljam da ni sam ne zna koliko je miliona težak. Dok mu se priča svodi na onu mrtvi totalitarni nacionalizam.

U jedinstvu je snaga. Bake vidi jedino one koji razmišljaju na način kao on. Nacionalno ignorantski, mesijanski propraćeno kroz kolektivnu paranoju. I nije to samo Bake, nego sva prateća kompanija u predsjedničkim foteljama, kao i Milo Dodik, koji je opet priča za sebe. Mada tema nisu oni. Napravih malu digresiju.

Vraćamo se na Perfettu. 

Mi kao stanovnici Bosne i Hercegovine, treba da budemo sretni jer ćemo postati kao evropska prijestonica kulture, jer će Merlin da otpjeva “Moj je život Švicarska- skoro pa savršen”!? U što i sama ne sumnjam. Jbga, nije meni niko kriv što nisam muzički talentovana i što s druge strane opet ne znam prosipati balijsku demagogiju. Što sam naučena da dijelim ljude na dobre i loše.

To je tužno da u zemlji kakva je BiH, da je posljednjih dana fokus i glavna tačka “Veliki spekatkl na Trgu”… Pored svih problema koje su ugušile i konstantno guše i dave ovu nam jadnu državicu. Da l’ da krenemo od političkih , pa do onih minornih, ako se tako mogu nazvati…

Kako bi reagovali kad bi Vam rekla, da u mojoj zgradi nema vode nakon ponoći, pa do jutra? Da svaku noć čopor lutalica laje do jedno 2-3, napadaju ljude, jer su gladni, sami i zimogrozni… Dok konstantno borci za pseća i druga prave, protestuju kako su psi i druge životinje ugrožene. Pa ja svaki dan skoro vidim nekoga ko rovi po kontenjeru… i da se razumijemo nije to više romska populacija koja je najmarginalizovanija društvena grupa, to su stariji ljudi, penzioneri, omladina vjerovatno koja nema roditelja niti kakvog obrazovanja da bi se mogla skrbiti za sebe. Jer mi obrazovani, nemamo te neke prilike da se borimo protiv ovako trulog i zaraženog sistema. Dok ove guzonje na vlasti sebi povećaju paušale, regrese, vraćaju bijeli hljeb, a običnim smrtnicima oporezivaju regrese, topli obrok, kako bi narod napokon shvatio

KO JE GAZDA.

Brci im se smiju na Skupštinama, dok onim masnim rukama gledaju dnevni red zasjedanja. Jer znaju da će im taj koji sat biti preplaćen. Ali guzonjama je i to malo. Daj, samo daj, grabi….

Nedavno objave konkurs na MVP-u ( Ministarstvo vanjskih poslova ) da traže pripravnike. A ja onako sva sretna da kliknem da vidim šta treba od papira, kad imam šta i vidjeti. Za diplomate traže: ekonomiste, pripravnike i dvoje sa završenim filozofskim fakultetom. A gdje smo mi politolozi? Magistri međunarodnih odnosa i diplomatije.

Dobro je meni moj profa rekao na odbrani:

“Mi nemamo nikakvu diplomatiju. Ti si samo još jedna u nizu. Puno sreće da nađeš bilo šta da se zanimaš i radiš”.

E moj profa, ti dižeš keš dok nama palamudiš o Rišeljeu, atašeu, diplomatskim korovima, afričkim žarištima – a ja ne mogu posao u granapu da nađem.

Živio ti nama Perfetta- otpjevaj nam koju – skupiće se za koju limenke pive. Naš narod je takav- od ništa napravi nešto!

 

4 thoughts on “Perfetta: Moj je život Švicarska. Ama savršen.

  1. Grad gotovo pa nema vode.Vodozastitne zone gotovo nema.Trebević je već upropasten gradnjom kicastih cirkuskih igralica.Bjelasnica je skoro uništena betonskim gradnjama, a biće i više .Grad postaje ruglo od zgrada-mastodonata, utrpanih u staru jezgru.Nema trga, nema zelenih površina .Djeca ginu na pješačkim prelazima, a mafijaški sinovi i sinovi političara turiraju svoje automobile dan i noć.Gradski prijevoz je na izdisaju.Jedna narodna kuhinja treba manje od onog sto će Perfetta zaraditi.
    Treba nam čist i uljudjen grad.Ne treba nam Perfetta.Koja je zbrisala u inostranstvo u ratu, a u miru danas živi u Parizu, a zaradjuje na Balkanu.Ne treba nam osoba koja je sebi uzela za pravo da dijeli savjete kako treba živjeti i skim.Ne treba nam opsjenar i dupljak.

    Liked by 1 person

    • Neki dan sam imala jako žučnu diskusiju sa Arapima… Opservirali su nas kao ljude koji najviše kukaju, samo piju kafe, puše cigarete i idu u kafane. U jednu ruku- nisu pogriješili puno. U drugu jesu itekako. Jer ja ako bi pošla sa svoje tačke gledišta, školovana sam , nemam posla, borim se da nađem nešto koliko toliko pristojno, gdje postoji mogućnost intelektualne nadgradnje. Ali činjenica jeste, da najviše kukaju ovi koji imaju i govore kao jeste mi smo takvi – ne tražimo, “ima posla- ko hoće raditi” i slično… Pa ja garantujem da više od 70 posto populacije,u Federaciji, naročito i u RS žive na ivici egzistencije. S tim da recimo ako konkretno uzimamo Sarajevo za primjer mi imamu nula zdravstvo, od toga da dođe nabudžena individua zadnja , stigne prva. Od redanja hitnosti i važnosti slučajeva.. Od nepostojanja određenih lijekova i supstanci. Pa nadalje… Mogli bi skupa taksativno sad iz rukava izvući 100 problema koji su od epohalne važnosti. Ali opet je onaj glavni ustavne reforme- odakle sve polazi i mijenjanje stolica ovih govnara koji nas vode. A što se tiče Perfette- jebiga to je moralna vertikala. Mnogi od nas ga ne priznaju, ali puno je više ovih na drugoj strani što ne daju riječ na njega. A najveća tragedija je jer će mnogi doći da slušaju Perfettu jer nemaju drugog izbora…

      Liked by 2 people

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.