Gorčin Stojanović:Kretenizacija javne političke scene

Slikovni rezultat za gorčin stojanović, fotografije

Koliko se god izmicao od srpske političke stvarnosti, ne zato što mi se ona gadi ili što bih da se pravim kao da ne postoji – nego zato što se bavim Don Žuanom i, po mom uverenju, većim i važnijim stvarima, ne mogu biti lišen saznanja o tome šta se u toj stvarnosti događa. A događa se ono što se događa i drugde: političari koji, uistinu, ne postoje, osim u medijskoj realnosti, koji svoj posao doživljavaju isključivo kao praksu moći i ništa više, ratuju oko poslednjeg parčeta moći u jednoj onemoćaloj državi.

Politička nervoza posledica je političke polupismenosti. I u tome je nevolja s ovim političkim trenutkom: na delu je mediokritetizacija, pa i gore od toga – kretenizacija, ovdašnje javne, a to, nažalost, znači isključivo političke scene. Ne radi se ovde ni o ideologiji, ni o političkoj viziji – nego samo i isključivo o kombinatorici začinjenoj sitnodušjem, sujetom, zlobom, osvetoljubivošću, a pre svega neznanjem i nerazumevanjem tokova savremenog sveta, onih koji se ne svode samo na politiku. Tako nastaje političko društvo lišeno politike, a to je sadašnji srpski trenutak.

Prethodnici su propustili da društvo civilizuju. Ovaj politički bašibozuk koji je nahrupio logično nastavlja istim načinima. Poluinteligenti, poluharizmatični diletanti, poluljudi, polusvet – sve napola.

Advertisements