Filip Mladenović: Вучићев Малифетлук!

Мали од палубе перача пара

Један од најближих сарадника актуелног премијера и градоначелник Београда, након вишемесечног упорног и професионалног ангажмана независних новинара-истраживача, коначно је ухваћен са рукама до лаката у меду корупције и прања пара. Најновијa открића, публикованa на сајту “Пиштаљке”, аргументовано говоре да не само Синиша Мали, већ ни Александар Вучић не могу избећи одговорност, како политичку, тако и кривичну.

Ево шта је објављено на сајту “Пиштаљке”:

“Градоначелник Београда Синиша Мали пријавио је у јануару 2016. године Агенцији за борбу против корупције чак 29 некретнина, од којих се само две – гаража и петособан стан – воде на његово име, наводи се у документацији коју је Агенција 7. марта 2017.  увече доставила “Пиштаљци” (https://pistaljka.rs) и објавила на свом сајту. По Закону о Агенцији за борбу против корупције, функционери су дужни да пријаве некретнине у свом власништву, али и оне које су власништво њихових супружника или ванбрачног партнера, као и малолетне деце.

У извештају који је Агенција августа 2016. године доставила Вишем јавном тужилаштву у Београду наводи се и да је банка (чији је назив у документу достављеном Пиштаљци прецртан) посумњала у прање новца због једне трансакције са Британских Девичанских Острва на рачун Синише Малог.

Уз ову, помињу се још три сумњиве трансакције, од којих једна укључује држављане Русије и Казахстана и наводну куповину непокретности. Новац из те трансакције заправо је искоришћен за повећање капитала на рачунима, а затим су средства подизана у готовини од стране заступника или трансферисана повезаним физичким лицима са сврхом трансфера „уговор о зајму”.

Документацију која је требало да расветли ко и како финансира градоначелника Београда, али са сакривеним кључним подацима Агенција за борбу против корупције Пиштаљци је доставила прексиноћ, а одмах потом објавила и на свом сајту. Тражена документација требало је да расветли компромитујуће информације о приходима и имовини Синише Малог, који су у јавност изашли после истраживања Пиштаљке.

Пиштаљка је открила и јавности предочила доказе да градоначелник, према сопственом признању,добија годишње од анонимних „пријатеља” 60.000 евра за школовање своје деце, затим да је тадашња градоначелникова супруга била запослена у фирми која је партнер града у уносним пословима, као и да је дадиља градоначелникове деце добила посао у Градској чистоћи само 15 дана пре него што је на суду сведочила у корист градоначелника, а после чега је Синиша Мали добио старатељство над децом.

Агенција за борбу против корупције прво је два месеца одбијала да достави Пиштаљци податке о имовини градоначелника као и податке и документацију која се тиче истраге која се води против њега због скривања имовине. Документе је доставила тек пошто је Повереник за информације од јавног значаја прихватио жалбу новинара Пиштаљке. Повереник је Агенцији наложио да затамни све личне податке, али је Агенција затамнила много више.

Иако је њена функција да за рачун јавности контролише имовину функционера и спречи могуће незаконитости, Агенција се већ месецима бави проналажењем начина да од јавности сакрије информације на које јавност има право. Овакво скривање Синише Малог од Агенције за борбу против корупције прави – саучесника.”

Детаљан извештај Агенције: https://pistaljka.rs/home/read/597 

Source: Вучићев Малифетлук! | B92 Blog

Advertisements