Srbijanski obavještajci opet dižu tenzije: Kome odgovaraju priče o napadu na Vučića u Sarajevu?

Srbijanski bezbjednjaci dobili su informacije od službi iz regiona da bi u Sarajevu mogao da se dogodi scenario sličan onome iz Potočara iz jula 2015. godine. Više udruženja ratnih veterana u BiH planiraju izazvati nerede tokom posjete premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji dolazi u Sarajevo 16. marta.

Beogradski Blic podsjeća na to da je Vučić izjavio prije nekoliko dana da ide u Sarajevo iako je “dobio neke čudne stvari”, ali da vjeruje da će “to proteći u najboljem redu”, piše Patria.

Dobro poznata propaganda u kojoj prvo krenu mediji iz Srbije sa „nezvaničnim informacijama bezbjednjaka“, a onda tu nabačenu lopticu dalje razrađuje nekoliko ministara iz Vlade Srbije, među kojima uvijek prednjači šef diplomatije Ivica Dačić.

Dačić je ocijenio danas da sigurnosne procjene o mogućem ponavljanju situacije iz Srebrenice u julu 2015., neće spriječiti premijera Vučića da učestvuje na samitu premijera zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Dačić je za RTS rekao da je svaki odlazak u „rizična područja“ veliki izazov, ali to neće spriječiti srbijanskog premijera da učestvuje na tom skupu.

Kad slušamo Dačića i Vučića, ne možemo a ne zapitati se, da li Srbija radi na tome intenzivno da ima dva lica. Jedno pokazuje Rusiji, a drugo Evropskoj uniji.

Ako Vučiću ne odgovaraju Dačićeve izjave koje daje kao šef diplomatije, a ne predsjednik stranke, onda bi mu kao članu njegove Vlade mogao zabraniti da istupa u javnosti sa radikalnim izjavama.

Ono što Dačić kaže javno su stavovi Vlade, odnosno Vučićevi, ali srbijanski premijer će kao i proteklih nekoliko godina, pribjeći isprobanoj taktici – vatrogasac. Dok njegov „podanik“ pali vatru u regionu, on se pojavljuje kao spasilac koji gasi požar.

Kome je u interesu raspirivati dodatnu vatru na relaciji Srbija –BiH? Bošnjačkim političarima zasigurno nije, iako „srbijanski bezbjednjaci“ za to nude „argument“ – nezadovoljstvo zbog odbijanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Jedino kome može odgovarati u ovome trenutku jeste Vučić kojem treba dodatno gorivo za predsjedničke izbore.

Postoji golem procenat građana Srbije koji su za radikalnu politiku, a ne onu koji predvodi Vučić. Stoga premijer da bi dobio i te glasove, mora atmosferu dovesti do usijanja, preko medija plasirati obavještajne informacije koje će dalje razrađivati vjerni mu Dačić, kako bi svoj dolazak u BiH prikazao maltene kao posjetu ratnoj zoni u kojoj ga svi mrze.

Obavezno se pri tome moraju spomenuti Potočari 2015. godine, ali će se svakako izostaviti dio da su dvojica srbijanskih  Milan Dumanović i Mladen Trbović ( nalaze se u pritvoru)  dali izjave medijima da su po usmenom naređenju nadređenih, bez iskaznica i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na Vučića. 

 Patria

 

 

 

Advertisements