Senat izglasao pristupanje Crne Gore u NATO

Standard

Američki Senat ratifikovao je u utorak Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, javlja “Glas Amerike”.

Rezolucija o članstvu Crne Gore usvojena je ogromnom većinom glasova senatora iz obje stranke – 97 se izjasnilo ZA, dok su samo dvojica senatora, Rend Pol i Majk Li, bili protiv.

“Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja”, saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin

“Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvijek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje”, naglasila je senatorka iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsjednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocijenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: “Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju”.

Republikanski senator iz Jute Majk Li, koji je sa stranačkim kolegom Rendom Polom više puta blokirao ratifikaciju protokola po ubrzanoj proceduri rekao je tokom rasprave u utorak da ne zna kako prijem Crne Gore, sa malom vojnom snagom, može da doprinese jačanju kolektivne bezbjednosti. Dodao je da preuzimanje obaveza predviđenih članom petim Povelje NATO-a samo povećava vjerovatnoću “slanja naših hrabrih vojnika u potencijalni konflikt”. Širenje NATO-a, kako je ocijenio republikanski senator iz Jute, takođe ne rješava pojedine sistemske probleme u toj organizaciji.

Izrazio je međutim nadu da će Crna Gora da bude “konstruktivna snaga” u rešavanju “operativnih problema” u Alijansi.

Demokratska senatorka Džin Šahin rekla je da je uvjerena da će ubjedljiva većina senatora iz obje stranke da glasa za crnogorsko članstvo koje će, kako je istakla, pomoći Alijansi da bude otpornija i da spriječi rusku agresiju na evropskoj istočnoj granici.

Takođe je ocijenila da je prijem Crne Gore u interesu zemlje, Evrope i nacionalne bezbjednosti SAD. “Crna Gora je mala, ali geopolitički važna zemlja. Njenim članstvom, Alijansa će zaokružiti kontrolu nad obalom Jadrana i tako ojačati svoju južnu granicu”, naglasila je Šahin i dodala da će se ratifikacijom protokola pokazati solidarnost sa “zemljama kao što je Crna Gora, koje Vladimir Putin pokušava da zastraši”.

“Sada je ključno da pošaljemo poruku da nećemo da tolerišemo takvo ponašanje”, istakla je demokratska senatorka iz Nju Hempšira.

Senator Kris Marfi, demokrata iz Konektikata, rekao je da je uvjeren da će prijem Crne Gore da osnaži NATO. ” Riječ je o maloj zemlji sa veoma malom vojskom koja, međutim, zauzima izuzetno važnu poziciju u svijetu”, rekao je Marfi i ocijenio da je Crna Gora spremna za članstvo.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom većinom.

“Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO”, naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani učestvovali u pokušaju državnog prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

“Navodna podrška Rusije pokušaju puča u Crnoj Gori ne smije da bude nagrađena tako što će NATO da okrene leđa zemlji koja je pokazala toliku hrabrost, suprostavljajući se ruskoj agresiji”, rekao je republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson i dodao da je Rusija pod Vladimirom Putinom sve veća prijetnja svojim susjedima i svjetskom miru.

“Dok Rusija nastavlja da svojim potezima destabilizuju Evropu i svijet, mi obavezno moramo da pošaljemo poruku snage i odlučnosti, odobravanjem članstva Crne Gore u NATO”, poručio je svojim kolegama republikanski senator.

Džonson je ocijenio da će crnogorsko članstvo da osnaži stabilnost u Evropi i da je Crna Gora pokazala da je posvećena Alijansi, te da je sprovela neohodne reforme.

Republikanski senator iz Ohaja, Rob Portman, kazao je u svom obraćanju kako crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Senat je u ponedeljak, ogromnom većinom, usvojio proceduralnu mjeru kojom je rasprava o crnogorskom članstvu ograničena i senatorima omogućeno da se izjasne o protokolu.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsjednik SAD Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

Senat izglasao pristupanje Crne Gore u NATO

2 thoughts on “Senat izglasao pristupanje Crne Gore u NATO

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.