Split: Prosvjednici unutar HNK utišani su pjesmom “Kad bi svi ljudi na svijetu”

Standard

‘Ministrice, dođite u Split braniti izvođače predstave’

Histerija oko Frljićeve predstave “Naše nasilje i vaše nasilje”, koja bi se večeras u sklopu 27. Marulićevih dana trebala odigrati na sceni HNK, zahvatila je političke, crkvene i umjetničke krugove.

Prvi se oglasio splitski HRAST zatraživši da se Frljićeva predstava zabrani. Nezadovoljstvo je potom izrazila Splitsko-makarska nadbiskupija, a lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga pozivaju građane na prosvjed pred kazalištem.

U subotu se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo kulture, koje se priopćenjem ogradilo od programa Marulićevih dana te izrazilo mišljenje “kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine”.

‘Moj jedini komentar u povodu priopćenja Ministarstva kulture bio bi poziv aktualnoj ministrici kulture Ninu Obuljen Koržinek da sutra dođe u Split i pogleda izvedbu “Našeg nasilja i vašeg nasilja” – može joj se pridružiti i njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović – te kaže vrijeđa li ova predstava vjerske i nacionalne osjećaje. A usput joj se, s obzirom na ono što najavljuju HRAST, HSP i neki drugi predstavnici hrvatske radikalno desne flore, možda i pruži prilika da brani “osnovna ljudska prava” izvođača, autora i producenata ove predstave’, rekao je Oliver Frljić za Večernji list.
Izbornik Marulićevih dana Igor Ružić bio je nešto oštriji.
‘Priopćenje Ministarstva kulture je sramotno, jer se njime degradira ona instancija još uvijek svjetovne vlasti koja bi trebala bezuvjetno štiti umjetničke slobode. Skrivajući se iza fraza o poštovanju vjerskih i nacionalnih osjećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i potiče cenzuru, što znači da i samo postaje cenzor’, kazao je izbornik Marulićevih dana Igor Ružić za Večernji list.

 

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.