Vučićev „makedonski scenario“

corax-fantomke

Nakon što je Vučić mesecima plašio srpsku javnost da će se i ovde odigrati „makedonski scenario“, za koji niko osim njega nije tačno znao šta pod tim podrazumeva, taj scenario se konačno i ostvario u Skoplju, a mi tako saznali da je Vučić u pripremi tog scenarija aktivno učestvovao, i da je otuda o tome stalno govorio.

Indirektan dokaz o Vučićevoj upletenosti dobili smo odmah, preko njegovih medija. Samo što su specijalci i plaćenici, preobučeni u gnevne građane zabrinute za sudbinu makedosnke nacije, nahrupili u Sobranje (policajci su ih ćutke propustili) i krenuli da batinaju poslanike, „Pink“ i „Informer“ rekordnom brzinom krenuli su sa očigledno ranije pripremljenom kampanjom dezinformacija, objavivši za početak da su ti isti poslanici „izvršili puč“ izabravši predsednika Skupštine iz redova skupštinske većine, a zatim da je „počelo stvaranje treće albanske države na Balkanu“, pa redom, sve kako je odgovaralo stvarnim pučistima. Jer je, u stvarnosti, puč pokušao da izvrši odlazeći kleptokrator Makedonije Nikola Gruevski, uz oslonac na Ruse i – kako pokazuje propagandna kampanja iz Beograda – Vučića, ne bi li izbegao odlazak s vlasti, odnosno hapšenje koje će verovatno uslediti. Naime, odmah nakon što je skupštinska većina, koju čine Socijaldemokrati Zorana Zaeva i albanske partije, krenula u konkretno preuzimanje vlasti na osnovu izborne volje građana, Gruevski je iz Beča, gde je mudro otputovao, očigledno naredio početak puča. Ključni događaj trebalo je da bude ubistvo albanskog poslanika Zijadina Sele, lidera Alijanse za Albance, koji je čudom preživeo linč prilikom upada najamnika Gruevskog (pod „fantomkama“) u skupšinu i koji se još bori za život. Ideja je očigledno bila da to ubistvo isprovocira reakciju Albanaca, što bi marionetski predsednik Ivanov iskoristio da proglasi vanredno stanje (navodno je za štab bio određen vojni objekat „Jelen“, gde bi se nalazio i sabirni logor). Ne sreću, Sela je preživeo, a Albanci su, prozrevši igru, ostali mirni. Pre svega zato što kriza u Makedoniji nije etnička, nego je socijalno-politička.

Odlazeći premijer Gruevski, koji je 10 godina sa svojom klikom besomučno pljačkao Makedoniju, očigledno je nameravao da u zemlji potpali etnički sukob, ne bi li dobio pretekst za uvođenje vanrednog stanja i opoziv rezultata izbora (čime bi izbegaqo da mu bude suđeno). Šta bi se zatim dešavalo da je taj sumanuti plan uspeo, bog dragi zna. Da li bi buknuo rat u koji bi bilo uvučeno i Kosovo, i kakve su Vučićeve računice ili ambicije u tom slučaju bile, ako je išta planirao, to za sada možemo samo da nagađamo. Ono što je sigurno, međutim, to je da su Vučićevi mediji svesno učestvovali u kampanji dezinformaisanja koju je pripremio Gruevski, da su na to bili ranije prepremljeni i da to, dakle, nije bila slučajnost: Vučić je znao da Gruevski potpaljuje rat sa makedonskim Albancima i bio je sa tim saglasan.

Jasno je, dakle, da je on pod „makedonskim scenariom“ podrazumevao da je Zapad, koristeći „domaće izdajnike“ (Zaeva), omogućio „Šiptarima“ da prevare narod i smene „patriotu“ (oca nacije) Gruevskog, a zatim da ga verovatno pošalju u zatvor. Ukoliko Gruevski (uz podršku Putina i njegovih slugu) ne napravi suspens tako što bi posegnuo za naknadnim atentatom ili nekom sličnom smicalicom, zaista se može očekivati njegovo skoro hapšenje, sada kada je jučerašnji puč propao, a njegovi saradnici zaokupljeni napuštanjem broda koji tone. Kako da se čovek ne uplaši takvog scenarija?

Advertisements