Njegova slika stoji na samom ulazu, a hrvatske vlasti ga se stide

Njegova slika stoji na samom ulazu, a hrvatske vlasti ga se stide
Jedna od najpoznatijih slika iz Drugog svjetskog rata stoji na ulazu u zgradu Ujedinjenih naroda u New Yorku, a na njoj se nalazi – Hrvat.

Riječ je o čuvenoj slici Stjepana Steve Filipovića, Hrvata i antifašista iz Opuzena, napravljenoj nekoliko trenutaka prije nego što će biti obješen u Valjevu na jučerašnji dan, 22. svibnja 1942., prije točno 75 godina.

Na čuvenoj slici vidi se Filipović s konopcem oko vrata kako prkosno diže ruke u zrak. Fotografiju je najvjerojatnije napravio službeni fotograf njemačke vojske koja ga je i poslala na vješala. Filipović se rodio 26. siječnja 1916. godine u Opuzenu, a zbog očevog posla preselio je u Valjevo. Tamo su ga zvali Stevan pa su ga tijekom kratkog života i tako zvali, a od tu i česta zabuna oko njegovog pravog imena. Kao aktivni član Komunističke partije on je u valjevskom kraju organizirao ustanak protiv Nijemaca. Na Badnjak 1941. godine zarobili su ga četnici i nakon mučenja izručili Gestapou.

Slavna je fotografija snimljena 22. svibnja 1942. godine, nekoliko trenutaka prije nego će biti obješen.

Do 1991. godine Filipović je imao i spomenik u Opuzenu. No, i  srušen  je  po nečijoj zapovijedi.

Iako je Filipovićev prkosni stav jedna od prvih stvari koje političari i brojni svjetski uglednici vide kad uđu u zgradu UN-a, u Hrvatskoj o njemu nećete puno čuti. Nema političara, nema govora ni polaganja vijenaca i sličnih stvari.

UN-u se njime ponosi jer predstavlja jednu od najupečatljivijih uspomena na antifašizam. Hrvatske vlasti ga se stide, vjerojatno iz istog razloga.

 

Advertisements