USTAŠKE PORUKE U THOMPSONOVIM PJESMAMA: Podrška haškim osuđenicima uz “Za dom spremni”, Pavelićeve uzrečice i Crnu legiju

Standard
Slikovni rezultat za perković, thompson, fotografije
Kontroverzni koncert podrške tzv. hercegbosanskoj šestorki, prvostepeno osuđenoj (između ostalog i za „udruženi zločinački pothvat) na ukupno 111 godina zatvora, bit će večeras održan u Mostaru

Koncert je izazvao veliku buru i protivljenja u bh. javnosti, a njegovoj osudi pridružile su se i najviše strane institucije u BiH, od Američke ambasada do Direkcije Evropske unije

Kao i na sličnim manifestacijama nacionalističko-desničarskog orgijanja u hrvatskom narodu, privrženost, pažnja i odanosti ratnim idejama Herceg-Bosne i njenom osuđenom rukovodstvu bit će iskazana kroz stihove notornog Marka Perkovića Thompsona, pjevača kome su nastupi zabranjeni u mnogim državama Evrope i koji od prvog dana svoje karijere dovodi u vezu s promocijom fašizma, ustaštva i tekovina NDH. Ove optužbe za fašizam Thompson uporno negira tvrdeći da on kroz svoje pjesme promoviše samo vrijednosti „ljubavi prema Bogu, obitelji i domovini“, dok sami organizatori koncerta u Mostaru tvrde kako Thomson šalje poruku „mira i ljubavi“. Ipak, postoji nebrojeno primjera, kako u njegovim samim pjesmama tako i u javnim istupima gdje su Thompsonove simpatije prema ustaškom pokretu očigledne.

Bojna Čavoglave

Prva Thompsonova pjesma i vjerovatno najčuvenija ratna budnica „Bojna Čavoglave“ tokom Domovinskog rata u Hrvatskoj započinje zloglasnim ustaškim pozdravom „Za dom spremni“.

Da stvar bude gore, internetom kruži još jedna, navodno izvorna i kontroverznija verzija ove pjesme pod nazivom „Nećete u Imotski“. Za razliku od „Bojne Čavoglave“ ovdje pored ustaškog pozdrava možemo čuti i stihove poput „zovemo se poglavnikovi“ i „oj, ustaše, braćo mila iz Imotskoga…“

 

Ljutu travu na ljutu ranu

Naziv ove Thompsonove pjesme je istovremeno bila i jedna od omiljenih krilatica lidera NDH Ante Pavelića kojom je opravdavao zločine u ovoj kvislinškoj državi i genocid nad Srbima. Zabilježeno je da je ovu rečenicu često izgovarao kada bi mu se neki od njemačkih generala požalio na zločine koje njegove jedinice čine nad civilnim stanovništvom.

Također, ova pjesma sadrži i sljedeće stihove: Onu istu našu košulju mi pripremi/na tavan je stavi, za mene je spremi/Bit će ona opet i sinu po mjeri/kao što je bila mom djedu i meni.

Na koju, tj. čiju košulju Perković ovdje misle i čije su jedinice u Drugom svjetskom ratu i zašto se spominje baš djedova košulja, možete sami pretpostaviti.

 

Reci brate moj

U ovom duetu Thomson i njegov bivši kum Miroslav Škoro pjevaju o mukama kroz koje hrvatski branitelji suočeni s PTSP-om prolaze u mirnodopsko vrijeme. No, u zadnjem stihu refrena ovaj dvojac nam poručuje „Opet će gusta magla spustiti“. Pjesma „Spustila se gusta magla“ je jedna od poznatijih ustaških numera iz Drugog svjetskog rata, a „gusta magla“ u njoj je metafora za ustašku vojsku.

 

Evo zore, evo dana

 

Vjerovatno i najpoznatiju ustašku pjesmu iz Drugog svjetskog rata posvećenu komandantima Crne legije Juri

Francetiću i Rafaelu Bobanu Thompson je prije nekoliko godina ponosno otpjevao na svom koncertu, a pjesmu je počeo riječima da pjesmu „posvećuje najvećem zločincu u povijesti Hrvata, Josipu Brozu Titu“.

Jasenovac i Gradiška Stara

Najveću buru u regionalnoj javnosti svojevremno je izazvao Thompsonov audio snimak pjesme „Jasenovac i Gradiška Stara“, koja pored veličanja Ante Pavelića i Crne legije ili pozivanja na uskrsnuće Franje Tuđmana, sadrži i stihove „U Čapljini klaonica bila/puno Srba Neretva nosila/Oj, Neretvo, teci niza stranu/nosi Srbe plavome Jadranu“. Iako se glas pripisivao Thompsonu, on nikada nije priznao da je pjevao ovu pjesmu.
Ipak, nije mogao negirati da se na fotografiji na kojoj pozira s portretima Ante Pavelića i Jure Francetića nalazi on sam.

Slikovni rezultat za thompson pavelić

 

(Slobodna Bosna)

 

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.