Mostarski velmoža

Standard
 
 

Ne tako davno u sicilijanskom scenariju Sud BiH je prilikom transporta izgubio dio dokaznog materijala u slučaju Čović povodom optužbe o potpisivanju i donošenju akta kojim je država oštećena za 1,8 miliona KM

Autor Suad Beganović

Prije tri dana, 17. ovog mjeseca, sam objavio tekst o političkoj neznalici Bakiru Izetbegoviću. U navedenom tekstu sam napisao da je trenutnu političku situaciju iskoristio Dragan Čović da bi poslao poruku EU kako je on najbolji partner u BiH, što nije ni netačno uzimajući u obzir politike Izetbegovića i Dodika koje evropski zvaničnici izbjegavaju. Politika je takva, što ne znači da je politika Dragana Čovića dobra. O toj politici sam pisao u nekoliko navrata.

To se nije dopalo bošnjačkim nacionalistima pa su, baš kao i 1941. godine, se udružili s hrvatskim nacionalistima, i uradili pravi mali obavještajni trik. Naime, s ciljem diskreditacije Prometeja po drugi put su ustaški portali objavili naš tekst. Namjera je jasna, prokazati Prometej izdajničkim portalom. Iako se vole napadati međusobno, još više vole napadati zajedničkog neprijatelja.

Međutim, historija ima svoju naviku pa nam je poklonila pobjedu baš kao i 1945. godine partizanima, kako nas vole vidjeti nacionalistički lakeji. Naime, planirani blok od tri teksta o tri lidera poklopio se sa nekim dešavanjima koja su potvrdila predikcije iz teksta Europske vrijednosti kao maska političkih interesa dvoglavog HDZ-a i politička bezglavost SDA, a jednako tako iz teksta o Bakirovoj kuknjavi u pismima. Dan poslije se i to pokazalo tačnim, Sud je odbio i optužnice o referendumu, PIC se tim neće ni zamarati, dok dio o Čoviću slijedi.

Zatim je, ponovo dan poslije, Dragan Čović, na prvi dan predsjednikovanja, posjetio Brisel. Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini sastala se da Čovićem i potvrdila opredijeljenost EU za BiH čime je naša priča upotpunjena. Pokazalo se da u glavama nacionalističkih novinara ima manje pameti nego u glavama njihovih šefova.

Dragan Čović u potpunosti je ponizio Bakira Izetbegovića suradnjom s Dodikom. Shvatajući da može dobiti sve što želi od Izetbegovića sarađujući sa Dodikom, Čović se rado posvetio takvoj igri. On tako u jednom trenutku nema problema sa Dodikovim separatizmom niti referendumom. U narednom trenutku upozorava na tenzije povodom referenduma. Ponovo će prešutjeti negiranje genocida. Mostar je i dalje podijeljen i blokiran. Usta neće otvoriti ni kada Dodik prijeti da će 2018. godine HDZ i SNSD birati bošnjačkog partnera u vlasti. Čović će raditi protiv države i u slučaju OSA-e. Istovremeno, on će se predstavljati kao proevropski čovjek što nije teško pored turkofilnog Izetbegovića i rusofilnog Dodika. Sve ove akcije zaslužuju odgovore koji bi Čovića davno načinili političkim mrtvacem, a napadi na OSU i zatvorenikom. Međutim, ni priča o zatvoru nije ništa novo kada govorimo o Draganu Čoviću.

Teško je uhvatiti koliko je kaputa promijenio Dragan Čović u svega nekoliko mjeseci. No, to nije čudno za ovog mostarskog beskrupuloznog makijavelistu. Ne tako davno u sicilijanskom scenariju Sud BiH je prilikom transporta izgubio dio dokaznog materijala u slučaju Čović povodom optužbe o potpisivanju i donošenju akta kojim je država oštećena za 1,8 miliona KM. Štaviše, beskonačna parnica je prebačena na Kantonalni sud.

Osim sicilijanskih metoda, Dragan Čović voli i one staljinističke u skladu sa njegovom prijetvornom prirodom. Otuda i njegov interes u obavještajnim strukturama i spašavanje kože Nikoli Špiriću. Ni to nije sve, Federalna televizija donosi informaciju da je Čović učestvovao u izrabljivanju logoraša, a ključni dio te vijesti sadrži se u njegovom zahtjevu sa mjesta direktora preduzeća Soko Mostar Josipu Praljku da za potrebe Zrakoplovne industrije Soko Mostar omogući izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova.

Dragan Čović nije uvijek, dakle, bio sklon staljinističkom petljanju u agencije, izrabljivanje logoraša je dobro poznata metoda iz nacističke i ustaške NDH.

Jasno je da gospodar života i smrti iz Mostara koji je uništio svaki oblik opozicije, uništio svaku opozicionu novinu i suvereno vlada kao despot, siguran garant propasti hrvatskog naroda. Taj narod već odavno hrvatski pasoš koristi da napusti BiH i posjeti građansku Njemačku.

Ipak, to ne zaustavlja Čovića da i Njemačkoj drži lekcije o uređenju i poručuje kako je uređenje BiH stvar dogovora unutar BiH. Istovremeno, Čović se nudi kao partner i garantuje stabilnost BiH i promjenu Izbornog zakona kojim želi osigurati vječno biranje samog sebe i svoje stranke kao jedinog zastupnika interesa Hrvata. Drugim riječima, ovaj surovi manipulator je dao ponudu koju ne može niko odbiti. Ili nastavak rada na destrukciji BiH ili ispunjavanje želja povodom Izbornog zakona. Jučer je načinjen prvi korak u Domu naroda PSBiH ispred Kluba Hrvata i prijedlog je usvojen. Glavna utakmica će se odigrati na jesen.

Za to vrijeme izborne jedinice u mjestima s hrvatskom većinom će i dalje pokazivati najmanju izlaznost u cijeloj Bosni. To je jasan pokazatelj da mnogi hrvatski građani nemaju za koga glasati, a ne slažu se sa politikom Dragana Čovića. Mnogi od njih čekaju povoljnu priliku da napuste zemlju. Treći enititet kojeg Čović koristi kao još jednu ucjenu mogao bi biti prazan od ljudi, ali zato pun evropskih vrijednosti sicilijanskog tipa.

 Prometej.ba

 

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: