Mladić pred sudom iz dosade lista novine, zlobno se krevelji, nikada nije pokazao znak žaljenja

Pred izricanje kazne ‘krvniku Balkana’

Mladić pred sudom iz dosade lista novine, zlobno se krevelji, nikada nije pokazao znak žaljenja
Izricanjem presude Ratku Mladiću u srijedu, 22. novembra, Haški tribunal za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije okončat će svoj rad.

U članku njemačke novinske agencije dpa pod naslovom “Ratko Mladić – Nepopravljivi krvnik Balkana” piše se o 75-godišnjem Ratku Mladiću, kojem se trenutno sudi za najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. O njemu se piše kao o čovjeku koji ne poštuje Haški tribunal i u svojoj domovini još uvijek važi kao heroj.

  • Na vrhuncu svoje vojne moći, ovaj bosansko-srpski general zauzima Srebrenicu, zaštićenu zonu UN-a na istoku Bosne. Plavi šljemovi UN-a nisu pružili nikakav otpor – stoji u članku, nakon čega se opisuju “slavne” fotografije generala u vojnoj uniformi na kojima on djeci poklanja čokolade i smiruje uplakane žene.

  • Samo nekoliko sati poslije, on je naredio da se očevi te djece i muževi tih žena ubiju. Oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka su ubijeni u danima nakon 11. jula 1995. godine – piše dpa.

Uvjeren da je postupao moralno

Mladić danas ima 75 godina i zbog genocida u Srebrenici će najvjerovatnije u zatvoru provesti ostatak svog života. U srijedu (22.11.) Haški tribunal UN-a o ratnim zločinima izreći će ovom “krvniku Balkana” konačnu presudu i okončati svoj rad. Mladić je pred ovim sudom već dobrih pet godina. Dok sjedi na optuženičkoj klupi ne nosi uniformu, nego bejzbol kapu i često demonstrativno iz dosade lista novine.

  • Po svemu sudeći, on želi dati do znanja sljedeće: Ovaj sud – “produženu ruku NATO-a”, on ne poštuje, a naređenja svejedno ne prihvata. Odbija da skine kapu ili ustane. Pri tome se zlobno krevelji – opisuje se u članku njegovo ponašanje na sudu.
  • Ovaj čovjek nije svjestan svoje krivice. Naprotiv. On je apsolutno uvjeren da je postupao moralno i u vojnom smislu briljantno. On i dalje vjeruje, kako kaže, u “pravednu nacionalnu stvar” i sebe vidi kao “zaštitnika svog naroda” od “Turaka”. Turcima u mnogobrojnim dokumentima naziva desetke hiljada ubijenih žrtava – mučenih i ubijenih muslimana.
  • Poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. Došao je trenutak da se Turcima osvetimo na ovom prostoru – rekao je on tog 11. jula za kamere.
  • Na osnovu njegove iskrivljene slike istorije – navodi dalje dpa – morao je osloboditi srpska područja koja su stotinama godina bila pod kontrolom Osmanskog carstva. ‘Mladić se osjećao svemoćnim’ – tim riječima ga opisuju u tužbi.
  • U Srbiji je Mladić, rođen 1942. godine u Kalinoviku, heroj i genijalni strateg. Završava Vojnu akademiju u Beogradu, a 1991. postaje šef Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Kninu u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije, on postaje general vojske bosanskih Srba. Skupa sa Karadžićem planirao je uspostavljanje Velike Srbije. Međutim, sada su njih dvojica komšije u zatvoru na Sjevernom moru u Ševeningenu – piše u članku u kojem se dalje tematizira i njegovo zdravstveno stanje, koje odbrana voli iskorištavati kao razlog da produži ili odgodi sudski proces:
  • Mladić je danas zdraviji nego je to bio 2011. godine – navode iz Suda. Branitelji ga često žele opisati kao smrtno bolesnog i zbog toga nesposobnog za sudski proces. Međutim, on se sada predstavlja u svojoj omiljenoj ulozi: ulozi nesalomljivog generala.

Njemački list Oberbayerisches Volksblatt (OBV) također piše o Ratku Mladiću. U članku pod nazivom „Srebrenica: Vječno otvorena rana” autori između ostalog navode: “Genocid i progon bosanskih muslimana pod ciničnim pojmom “etničko čišćenje” su bili dio kampanje stvaranja Velike Srbije. Jugoslovenski predsjednik Milošević je također dijelom odgovoran za to.”

Međutim, pomažu li ovi procesi u preradi zločina iz prošlosti? Tužilac Serge Brammertzt odmahuje glavom: “Još uvijek ima političara u Srbiji koji negiraju genocid. Kako onda može doći do pomirenja?”

Srbija se teško nosi sa svojom prošlošću, piše dalje OBV. “Još uvijek među velikim brojem stanovnika u Srbiji Ratko Mladić je ratni heroj, koji je svoj narod u Bosni želio zaštititi od propasti. Majice sa njegovim likom se još uvijek mogu kupiti u mnogim suvenirnicama u Beogradu.”

Nacionalistički ispadi

Austrijski internet portal salzburg24.at objavio je članak pod nazivom “Ko je Ratko Mladić?”. U članku se piše o životu Mladića, koji je bio Jugosloven i komunista, te za koga niko nije mogao pretpostaviti da će biti nacionalista: “1992. godine on kreće drugim putem”.

  • Kada je prebačen u Bosnu kao oficir JNA, on preuzima komandu nad vojskom bosanskih Srba. Od tada je njegov cilj osnivanje Velike Srbije, zemlje koja se proteže na sva područja na kojima žive Srbi – piše ovaj portal.
  • Nakon rata, Mladić se prvo godinama krio u svojoj beogradskoj vili, gledao fudbal u javnosti i uživao status narodnog heroja. Od 2000. do 2003. krio se u jednoj beogradskoj kasarni. Međutim, beogradske vlasti su tada to žestoko negirale – dodaje se u tekstu.

Uoči presude koju će mu Haški tribunal izreći u srijedu, ovaj portal također piše o Mladićevom odnosu prema tom sudu: “Tokom suđenja, on je više puta imao nacionalističke ispade i morao je biti uklonjen iz sudnice. General nikad nije pokazao znak žaljenja”, piše DW.

(Vijesti.ba)

 

Advertisements