Sabina Ćudić · 11 minuta · Sarajevo, Federation of Bosnia and Herzegovina, Bosnia and Herzegovina

Standard

“Znam da Nevesinjci moji dragi i pošteni ljudi, koji su za vreme rata branili svoje domove, kažu da je Ratko Mladić za njih jedan ozbiljan vojnik i jedna časna vojnička figura. To su ljudi koji su bili po rovovima.” Ratko Mladić. Časna vojnička figura. Ratko Mladić. Časna vojniča figura. Ni manje ni više nego časna. Figura. Vojnička. Riječi su glumca Nebojše Glogovca, kog je sarajevski Kamerni teatar postavio za predsjednika žirija Dana Jurislava Korenića u Sarajevu (Da želim biti cinična napomenula bih da je u pitanju ista ona institucija koja je ulaz u teatar jeftino i neplanski obojila u boje zastave Bosne i Hercegovine. Ali ne želim biti cinična.)

Kad smo kod Nevesinja. Dragi Nebojša, i ja sam porijeklom iz Nevesinja. Moja majka je iz Nevesinja. Ja bih rado pitala “moje Nevesinjce” šta oni misle o Ratku Mladiću. Ali mojih Nevesinjaca Nebojša više nema. Niti jedno od mojih Nevesinjca i Nevesinjki ne živi više u Nevesinju. Ne žive jer ih je većina mučena i ubijena. Pitaš li ti svoje Nevesinjce Nebojša gdje su im komšije i komšinice? Kada ponovo budeš pričao sa njima molim te ih pitaj gdje su moji Šarančić Munta, Šarančić Fadil, Šarančić Bajro, Šarančić Sudo, Šarančić Nefa, Šarančić Juso (inače djevojačko prezime moje majke je Šarančić pa možeš zamisliti moju zainteresovanost za sudbinu mojih najbližih rođaka), gdje su naši Kevelj Ibro, Kevelj Đulsa, Kljako Bega, Mutilović Mujo i Mutilović Avdija koji su na kućnom pragu ubijeni sjekirama, naša Šarančić Sabira koja je ubijena trudna, i molim te ih posebno pitaj za našu Šarančić Zejnu za čijim tijelom još uvijek tragamo.
Znaš koja je razlika između tebe i mene Nebojša? Ta što ja Nevesinje volim, što u Nevesinje redovno odlazim, noćim u neninoj kući ključeve od koje imaju i naše čestite komšije (Srbi, ako te takve informacije interesuju) i sve svoje komšije mogu pogledati u oči, na čemu i insistiram.
A što se tiče inače mi dragog Kamernog Teatra – proći će dugo vremena, u kom će se morati promijeniti njegovo rukovodstvo, te izvući iz kaljuže licemjerja u kom se isto to rukovodstvo – estradno nacionalističko- guši, prije nego moja noga ponovo kroči u Kamerni teatar.

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.