STANKOVIĆ ZAVRŠIO EMISIJU KRATKOM I MOĆNOM PORUKOM: “Najjači su mi fakultetski krkani”

Standard

 

Stankovićev komentar  u jucerasnjoj emisiji  Nedjeljom u dva.

Na samom kraju emisije voditelj Aleksandar Stanković zasjenio je prvi dio emisije iznoseći, kako je rekao, svoje osobno mišljenje o pitanju “mržnje u medijima”:

– Nije normalno da se u javnom prostoru nekome psuje majke, bilo partizanske, bilo ustaške, bilo četničke. Bilo kakve majke nije normalno da se psuje. Nije normalno da se nekome prijeti vješanjem na Trgu bana Jelačića, da se prijeti klanjem i sličnim razbibrigama i da na to nitko ne reagira. Čaki i vi koji to slušate i čitate, pa vam je to smiješno, dajte razmislite malo što vam se događa u glavama.

Najjača sorta su mi ovi fakultetski obrazovani krkani, intelektualci koji bace neko malo huškanje na Fejsu pa onda sladostrasno uživaju kada im kojekakvi besprizornici odobravaju nabijajući na kolac i spaljujući, vrijeđajući zamišljene neprijatelje.

Svi vi koji se tako iživljavate u medijima i na društvenim mrežama, dajte se na trenutak zamislite tko vas je naučio da drugima psujete majke i prijetite ubojstvom. Jesu vas to učile vaše majke? Jesu vas to učile vaše unuke s kojima se ujutro slikate u parku i te slike ponosno stavite na Facebook, a zatim odete na taj isti Facebook pa se iživljavate na drugima. Jesu li vas to učila vaša djeca, koju svake nedjelje ugostite u svom toplom domu pa nakon što ste im spremili hranu za ponedjeljak i izljubite ih na vratima, skoknete na neki portal i bacite se na sadističko masakriranje drugih i drukčijih.

A kada govorimo o medijima, ne samo Facebooku, država može i mora sankcionirati medije koji dozvoljavaju i potiču iživljavanje na drugima. Portali koji u komentarima prenose prijetnje trebaju biti sankcionirani. Kaže država da tu ne može ništa. To je laž. Naravno da može. Ne može jedino ako joj odgovara da se svi međusobno mrzimo da ne bi vidjeli lopovluk i korupciju.

I evo prijedloga – kada se prijeti, kada se huška, kada se drastično vrijeđa druge ljude, zabranite recimo na mjesec dana komentare ispod tekstova. Sve. Ako se to opet ponovi, kazna za nakladnika 100.000 kuna. Neće se ponavljati.

Ovaj apel u prvom redu usmjeren je na Sabor, na Vladu, na političke stranke i moju strukovnu novinarsku udrugu da novim zakonskim prijedlogom o elektroničkim medijima konačno stanu na kraj ovoj nesnošljivosti u medijima. Ljudi su se oduvijek mrzili i mrzit će se, ali to ne smije imati javnu potporu jer se mržnja na taj način potiče i proširuje.

I za kraj, kupio sam jutros flomaster i napisao sam ovo – rekao je Stanović i digao transparent s natpisom “Zaustavite mržnju u medijima”.

Slobodna Bosna

 

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: