Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Standard

 Sretno, Nataša !

Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir
Predsjednik Helsinškog komiteta u SAD kongresmen Roger Wicker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Engel nominovali su danas osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

“Više od 25 godina, FHP se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu”, navodi se u tekstu nominacije, objavljene na sajtu Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD ..

Dodaje se da je temeljito dokumentovanje ratnih zločina, koje je obavio FHP, postalo od esencijalnog značaja za obezbjedjivanje pravde, kako za Medjunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu, tako i za nacionalne sudove za ratne zločine.

“Glavni počinitelji, uključujući političke i vojne lidere, prvi put od Drugog svjetskog rata odgovarali su pred međunarodnim pravosuđem. Preživjele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živjele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regije bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i da prihvate naslijeđe strašne prošlosti”, navodi se u obrazloženju.

U tom tekstu se navodi da je u Srbiji bilo previše onih koji su odbijali da prihvate činjenice o počinjenim ratnim zločinima i demonizirali žrtve, dok je većina stanovništva ćutala, ali da je FHP, pod vođstvom Nataše Kandić, javno govorio o zločinima.

Dodaje se da danas Nataša Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.

“Ne možemo zamisliti da ijedna osoba i organizacija na Zapadnom Balkanu više zalužuju Nobelovu nagradu za mir od Nataše Kandić i FHP-a i sigurni smo da bi takvo priznanje doprinijelo miru i pomirenju u tom i drugim regionima u svijetu koji se suočavaju sa sličnim problemima”, navodi se u obrazloženju.

3 thoughts on “Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir

  • Prava nagrada u prave ruke. Poštovanje, g.Kandic Vama i pokretacima inicijative. Maloprije sam saznala da Bosanci i Hercegovci, gradjani, bez obzira na vjersku i etnicku pripadnost, pokrecu inicijativu za skupljanje potpisa svih Bosanaca i Hercegovaca u Svedskoj ,za podrsku g.Kandic. Inicijativa ce biti predana u institucije Svedske ,kako bi Svedska dala podrsku incijativi Kongresa SAD.
   Vasa buduca nominacija, do koje ce vjerujem doci, jeste odavanje priznanja vasoj hrabrosti i objektivnosti, a cinjenica da su ovu nagradu dobijali i oni koji je nisu zasluzili, ne mijenja ovaj aksiom.
   Zelim Vam svako dobro.

   Like

 1. Šešelj na twitteru:

  1.Ја бих најрадије Наташу Кандић наградио глоговим коцем. Сам бих се прихватио да тај колац посечем, обрадим, зашиљим и на њега Наташу Кандић насадим. Волео бих, док тај процес траје, да јој Ђилас својим умилним гласом певуши њему најдражу усташку химну „О мој друже београдски”.

  2.Сав најгори београдски шљам и олош силно се узбудио због мог предлога да се Наташи Кандић уместо Нобелове награде додели глогов колац.Биће посла.Кандидати се сами јављају. Није истина да Наташи Кандић претим смрћу.Она би на коцу била жива.Још би и серијске оргазме доживљавала.

  Like

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.