Svaka slicnost je namjerna !

Standard
Žene u nacističkoj Njemačkoj

  “Misija je žena da budu lijepe i donose djecu na svijet. To uopće nije tako nemoderno kako se čini. Ženka ptića uljepšava se za svog mužjaka i za njega nese jaja. U zamjenu, mužjak se brine o njoj skupljajući hranu i čuva je od neprijatelja” – Joseph Goebbels 1929.

Hitler je u njima vidio oslonac društva, a naprosto nije smatrao da one trebaju raditi, već im je zadatak bio rađati što više djece

Kao i u svemu drugome u životu, nacisti su vrlo dobro znali što žele od svojih žena i nisu se nimalo libili to direktno tražiti.

Najbitnija uloga žena je svakako bila ona majčinska, koja bi za posljedicu povećavala arijevsku rasu, donijela više radne snage i omogućila Nijemcima da zavladaju svijetom kao superiorni.

Jedan od prvih zakona koje je Hitler donio bio je onaj iz 1933., tzv. Zakon o poticanju na brak. Prema njemu, država je pozajmljivala 1000 maraka, što je tada iznosilo prosječni devetomjesečni prihod. Čak 800 tisuća novopečenih bračnih parova to je objeručke prihvatilo. Osim toga, postojao je i način kako se moglo izbjeći vraćanje novca – rođenje jednog djeteta smanjivalo je dug za 25 posto, dvoje djece 50 posto, a s njih četvero cijeli bi dug bio izravnan – što je bio vrlo učinkovit način poticanja nataliteta.

Postojao je i dugoročni cilj – kako je Njemačka rasla bilo joj je potrebno sve više vojnika, jer je rastuća populacija zahtijevala da mladi dječaci postanu vojnici, a mlade žene majke. Da se ideja “lebensrauma” ostvari, Njemačkoj je bilo potrebno toliko veliko stanovništvo koje može popuniti ogromne praznine istočne Europe.

Ta je politika uzela toliki zamah da se 1943. razmišljalo i o uvođenju zakona prema kojem bi svaka plodna žena morala imati četvero djece, od kojih bi njihovi očevi morali biti “rasno čisti”. Heinrich Himmler, vođa SS, bio je velik zagovaratelj te ideje. Otac te djece nakon ispunjenja kvote s jednom ženom tada bi bio “pušten” iz braka kako bi mogao oploditi još žena. Ipak, zakon nije nikad odobren jer se strahovalo da bi rezultirao društvenom anarhijom.

Na rođendan svoje majke 12. kolovoza, Hitler koji je cijeli život veličao i patio za njom, odlučio je dodjeljivati tzv. Majčinski križ ženama koje su izrodile najviše djece.

Majčinski križ koji je Hitler dodjeljivao ženama | Author: screenshot/youtube   

Zlatni križ bi dobile žene koje su rodile čak osmero djece, srebrni se dobivao za šestero djece, dok je brončani bio namijenjen onima sa “samo” četvero djece.

 

 

 

Komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.