Princip je isti, sve su ostalo nijanse (68)

Link

Rekvijem za 705 ubijenih Albanaca

Ime filma preuzima naziv tajne akcije Službe bezbednosti “Dubina 2”, iz aprila 1999. godine, koju je potpisao “Predsednik” * Bio je tu i ranac jedne devojčice, verovatno sedmogodišnje, a u njemu sveska Unicefa i kutija sa bojicama… u svesci jedan crtež – kućica i cvet

Godinama već mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić pokušava da nađe producenta i finansijska sredstava za igrani film o zločinima koje je država Srbija krajem devedesetih godina počinila na Kosovu, tada delu sopstvene teritorije, dakle, o zločinima ove države nad sopstvenim građanima i građankama koji su bili albanske nacionalnosti.

Taj film govorio bi… govoriće o onim hladnjačama koje su prevozile leševe ubijenih civila, među kojima ima i dece, žena i staraca, sa Kosova u Batajnicu da tu, na području Beograda, budu tajno zakopani.

Ovaj projekat igranog filma nadležne nacionalne institucije kulture uporno odbijaju da podrže. Kome je, dakle, ovo potrebno?

U međuvremenu, Glavonić je režirao dokumentarni film “Dubina 2”, o istom predmetu, o državnom zločinu. Taj dokumentarac premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, a u Beogradu, evo, pre nekoliko dana, na Beldocsu.

Pođimo od naslova! Ime filma preuzima naziv tajne akcije Službe bezbednosti “Dubina 2”, iz aprila 1999. godine, koju je potpisao “Predsednik”. Taj potpis predočen je u filmu. U naredbi se navodi: “nema leševa – nema zločina”.

Vidi više: Danas.rs